Almeria: voor de cultuurzoeker en zonneklopper

De Andalusische regio Almeria, waar zee, natuurgebieden en woestijnzones op een heel bijzondere wijze met elkaar verweven zijn, ligt in het zuidoosten van Spanje. Wie denkt dat deze Spaanse provincie enkel zon, zee en strand te bieden heeft slaat de bal goed mis. Alle andere troeven van deze veelzijdige zonbestemming in een notendop.

Ongereptheid in overvloed
De natuurgebieden, elk met hun eigen kenmerken, zijn een van de grootste troeven van de provincie Almeria. Voor al wie houdt van rust in een ongerepte omgeving vind hier beslist zijn gading. We lijsten de voornaamste gebieden op.

  • Parque Natural Cabo de Gata – Níjar: biosfeerreservaat en eerste maritiem en landnatuurgebied van Andalusië. Door de variëteit aan landschappen is dit een van de mooiste kustzones van de hele Middellandse Zee, waar je kunt wandelen langs zoutpannen, duinen, stranden en vissersdorpen zoals op het Isleta del Moro. Reisreporter Herman ging al eens proeven van de omgeving..
  • Parque Natural de Sierra María – Los Velez: dit natuurgebied dankt zijn schoonheid aan de combinatie van het ruig reliëf, de schaduwrijke bossen en de besneeuwde toppen, die sterk contrasteren met de typische droogte van het gebied.
  • Reservas naturales de Albufera de Adra: augustus en september zijn de beste maanden om dit gebied te bezoeken. Hier leeft immers een grote variëteit aan waterdieren.
  • Reservas naturales de Punta Entinas-Sabinar: de ideale plek om aan waterfotografie te doen in de moeraszones tussen de duinen.
  • Karstgebied van Yesos de Sorbas: dit natuurgebied telt meer dan 1.000 natuurlijke grotten en is hiermee het belangrijkste karstgebied ter wereld.
  • Woestijn van Tabernas: dit natuurgebied met zijn typische woestijnvegetatie en geheel eigen schoonheid is uniek voor het Europese continent. Gedurende tientallen jaren deed dit landschap dienst als decor voor tal van westerns. Ook vandaag nog is het mogelijk om enkele dorpen te bezoeken die speciaal gebouwd werden voor het draaien van deze films.
De natuur van Cabo de Gata aan het strand. © Pixabay

De natuur van Cabo de Gata aan het strand. © Pixabay

Strand- en zeeplezier
De provincie Almería telt meer dan 200 km kust en wordt verdeeld in drie zones.

  • Zona de Almería – Cabo de Gata- Níjar: de meest ongerepte zone. Het traditionele leven in de kleine vissersdorpen, waar de tijd lijkt stil te staan, is een verademing voor wie op zoek is naar rust.
  • Poniente almeriense: dit is de meest toeristische zone. De brede stranden zoals die van Roquetas de Mar, El Ejido of Adra zijn voorzien van alle faciliteiten en ontspanningsmogelijkheden. Het toeristische karakter van deze zone belet niet te genieten van de natuurgebieden die hier gelegen zijn.
  • Levante almeriense: hier vind je van brede stranden met fijn zand tot steile kliffen waartussen kleine en eenzame baaien verscholen liggen. Ook een bezoek aan een van de stille dorpjes zoals Mojácar en Garrucha, waar de witte kleur van de huizen overheerst, is zeker de moeite waard.

Eén groot sportterrein
Zowel in de natuurgebieden als in de kustzones vinden de sportliefhebbers in deze regio een paradijs voor de beoefening van alle soorten sporten midden in de natuur: windsurfen in Ensenada de San Miguel en Playa Serena, golfen op talrijke courts, jachthavens in Aguadulce, Roquetas de Mar, Almerimar en Adra, avontuurlijke sporten zoals parapente of mountainbike, duiken tussen de rijke onderzeese flora en fauna en wielertoerisme.

Het Alcazaba van Almeria. © Pixabay

Het Alcazaba van Almeria. © Pixabay

Cultuur en werelderfgoed
Maar ook cultuur en geschiedenis eisen hun plaats op in Almería. Opmerkelijk zijn de vele archeologische vindplaatsen met de restanten van vroegere beschavingen, zoals de rotsschilderingen van Los Vélez (werelderfgoed van de Unesco) of de Fenicische nederzettingen van Villaricos en los Millares. Het meest opvallend echter zijn de overblijfselen van de islam zoals het Alcazaba van Almería, het pronkstuk van de stad en het tweede belangrijkste Arabische bouwwerk in Spanje na het Alhambra in Granada, het stadje Fiñana en in het algemeen de Andalusische erfenis die voortleeft in het stratenpatroon van de dorpen en de lokale keuken.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Toerisme Almeria: www.almeria-turismo.org
Toerisme Spanje: www.spain.info

Coverfoto: © Ana Rey via Flickr Creative Commons

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *