Nordic walking langs de Engelse kust

In East Sussex, in het zuidoosten van Engeland, liggen er talrijke bewegwijzerde wandelroutes, zowel in het binnenland als aan zee. Reisreporter Linda waagde zich, gewapend met nordic walking stokken, aan een wandeling tussen Winchelsea en Hastings, die gedeeltelijk langs een vroegere smokkelroute loopt.

Saxon Shore Way
Onze wandeling maakt deel uit van de bekende Saxon Shore Way, een traject langs de kust tussen Hastings en Gravesend. Omdat we liefhebbers zijn van nordic walking, hebben we onze poles meegenomen. Die zijn tijdens de hele wandeling perfect bruikbaar. We verblijven in Northrise Lodge Bed & Breakfast in Hastings en onze vriendelijke gastheer Nick is bereid om ons naar Winchelsea te brengen. Er zijn echter ook vlotte trein- en busverbindingen tussen beide steden.

Adembenemend landschap
De wandeling duurt zo’n vijf à zes uur, afhankelijk van hoe geoefend je bent en hoeveel pauzes je inlast. Want pauzes neem je zeker, al was het maar om van het adembenemende landschap te genieten. We nemen wat water mee voor onderweg, maar niet te veel, want we weten dat we langs minstens één pub zullen komen waar we iets kunnen eten en drinken.

Nordic5

Duidelijke wegwijzers leiden je langs de mooiste landschappen.

Duidelijke wegwijzers leiden je langs de mooiste landschappen.

Haven zonder zee
Vertrekken doen we in Winchelsea, ooit een haven, maar nu ligt het zo’n twee kilometer landinwaarts. Na een uurtje stappen bereiken we de kust, ter hoogte van The Smuggler Inn. Daar genieten we op het terras van een kleine maar heerlijke portie fish & chips. Naast een vriendelijke bediening krijgen we ook nog enkele richtlijnen over de verder te volgen route. Mooi meegenomen!

Wandelpad aan de rand van een klif
Voorbij The Smuggler Inn slaan we een weg in die redelijk steil omhoog gaat, tot we op een smal pad lopen. Aan de ene kant liggen de prachtig aangelegde tuinen van riante villa’s, aan de andere kant de krijtrotsen, met een betoverend zicht op de zee, diep onder ons. Wat verder moeten we de kustlijn verlaten en door de wijk Fairlight Cove stappen. Deze omweg is er gekomen omwille van de veiligheid, want door erosie storten hier regelmatig stukken klif naar beneden.

Nordic3

Golfers en wandelaars die hun hond uitlaten kruisen ons pad.

De zee blijft een constante tijdens de wandeling en af en toe vangen we een glimp op van de riante villa's langs de kust.

De zee blijft een constante tijdens de wandeling en af en toe vangen we een glimp op van de riante villa’s langs de kust.

Schitterende panorama’s
Eenmaal de ‘gevaarlijke’ kliffen voorbij, komen we in Hastings Country Park terecht. In dit glooiende landschap wordt golf beoefend, komen mensen hun hond uitlaten en blijken wij niet de enige nordic walkers te zijn. We genieten van het oogstrelende kleurenpalet dat de grasvelden, zee en krijtrotsen ons bieden. Op de mooiste plekjes staan banken die uitnodigen om de tijd te vergeten en rustig van het panorama te genieten.

Engelse hoffelijkheid
In het park is er een klein bezoekerscentrum, waar wandelkaarten en drankjes te verkrijgen zijn. Ook hier worden we aangesproken door andere wandelaars die ons tips geven om veilig het pad naar Hastings af te dalen. De Engelsen zijn hoffelijk en bovendien heel erg netjes, zo blijkt als we gebruik maken van de toiletten, die we onbeheerd maar in onberispelijke staat aantreffen.

We nemen geregeld de tijd om te genieten van de natuur.

We nemen geregeld de tijd om te genieten van de natuur.

Absolute aanrader
Wij verlaten het park voor we het eindpunt van de wandeling – het station van Hastings – bereiken. Northrise Lodge ligt immers aan Fairlight Road, net buiten het oude stadscentrum. Daardoor is de wandeling voor ons een drietal kilometer korter dan ze op de kaart beschreven staat. Dit is een uitstap die we iedereen aanraden. Het is veel klimmen en dalen, maar je bepaalt je eigen tempo. En door de afwisseling tussen veld- en kustwegen lijkt het parcours veel korter dan het in werkelijkheid is.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Hastings | Hastings Borough Council and 1066 Country Marketing
Aquila House | Breeds Place | Hastings | East Sussex TN34 3UY | Jane Ellis | Tourism PR and Travel Trade
Tel. + 44 (0)1424 451 113 | internet: www.visit1066country.com
Overtochten
P&O Ferries | 070/70.77.71 | 23 overtochten per dag tussen Calais en Dover
Wandelroutes
www.visit1066country.com/attractions/outdoor-activities/walking
Kaarten en wegbeschrijvingen zijn eveneens te verkrijgen bij de plaatselijke Tourist Information Centres of via www.ramblers.org.uk
Eten en drinken
The Smuggler Inn | Pett | Hastings TN35 4EH
Tel. +44 (0)1424 813 491
Overnachten
Northrise Lodge Bed and Breakfast | 97 Fairlight Road | Hastings | England
Tel. +44 (0)1424 721 959

Foto’s: © Linda De Geest

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *