Short break in East Sussex: de hoogtepunten

Het Engelse landleven roept steeds een sfeer van gezelligheid op. Vooral de kleine dorpjes geven je dat knusse gevoel. Naast haar leuke geschiedenis beschikt East-Sussex over heel wat troeven. Reisreporter Marc ging enkele dagen op verkenning.

Gewaagde oversteek
Thuis controleren we nog even de weerberichten voor we de ferry nemen in Duinkerke richting East Sussex. Het Franse luchtruim is gesloten wegens zware storm. Toch besluiten we te vertrekken naar de terminal van DFDS, waar alles volgens schema verloopt. Dwars door het stormgeweld vaart het schip ons zonder vertraging naar Dover. We rijden van de boot bijna op het verkeerde vak, maar het duurt gelukkig niet lang eer we dat links rijden onder de knie krijgen.

Pittoresk logeren in The Strand House © Wikimedia Commons

Pittoresk logeren in The Strand House in Rye, East Sussex © Wikimedia Commons

B&B The Strand House
Met open armen worden we ontvangen door gastvrouw Mary Sullivan. Deze B&B ziet er buiten al enig uit, maar binnen word je pas echt overdonderd. In onze Tudor-room ontkurkt Mary een fles spumante als welkom. De kamers zijn elk ingericht volgens de typische landelijke stijl van het huis. Toch zijn ze ook erg verschillend en allemaal uiterst gezellig.

Afternoon tea
’s Morgens kunnen we kiezen uit maar liefst 5 ontbijtsuggesties en ’s avonds elke dag een wisselende keuze uit 3 voor-, hoofd- en nagerechten als diner, aangevuld met een mooie wijnkaart. Na de maaltijd kun je genieten van een thee en een pousse-café in de zitruimte, knus bij de haard. Vergeet zeker niet de afternoon tea te proberen met de vers gebakken scones en cakes. The Strand House combineert moeiteloos de huiselijke sfeer van een B&B met de luxe van een vijfsterrenhotel.

De kerk van St. Thomas © Andrew Skudder via Flickr Creative Commons

De kerk van St. Thomas © Andrew Skudder via Flickr Creative Commons

Winchelsea, een Sussex country town
Het oude Winchelsea ligt boven op een heuvel. Langs beide kanten wandel je het dorpje binnen via de oude stadspoorten. Het grote kerkplein vind je in het midden van dit dorpje, omgeven door de typische victoriaanse huisjes. De kerk zelf, deels nog ruïne en deels heropgebouwd, met als patroonheilige St. Thomas, heeft enkele prachtige moderne glasramen. Ga zeker eens genieten van het uitzicht op het Winchelsea keienstrand op de uitkijkplaats bij de stadspoort

Shopping in Tenterden
Tenderden is een aanrader voor winkelliefhebbers. In de charmante Highstreet, een kilometer lange winkelstraat, ligt een uniek aanbod van winkeltjes. Velen hiervan beschikken over een grote keuze aan binnenhuisinrichting, antiek en huishoudlinnen. Met de talrijke eetcafeetjes en andere leuke zaakjes is Tenderden zeker een bezoekje waard.

De abdij van Battle © Ben Jeffrey via Flickr Creative Commons

De abdij van Battle © Ben Jeffrey via Flickr Creative Commons

Morgan 3 wheelers
In het centrum van Rolvenden, enkele mijlen van Tenderden, ontdek je een loods waar elke oldtimerliefhebber zijn hartje ophaalt. Mr. Chris Booth wist ongeveer 11 Morgan 3 wheelers met bouwjaar 1913 tot 1935 te verzamelen en tot juweeltjes te restaureren. Ze staan te pronken samen met enkele andere tricycles. Daarnaast worden ze omgeven door kasten vol van miniaturen en de meest uiteenlopende memorabilia. Voor de poort staat een Ford A uit 1929 startklaar waarmee je een rondrit kan maken in de omgeving. Neem gerust je tijd om dit museum te bezoeken, want hier kom je ogen te kort!

Battle: the Abbey town
In het land van 1066 was Battle een van de spilsteden in de bloederige strijd onder leiding van Willem de Veroveraar. De abdij van Battle, waarvan je nu nog enkel ruïnes terugvindt, werd na de oorlog gebouwd als boetedoening. Aan de overkant van de straat kun je teruggaan in de tijd. Over 5 verdiepingen bezoek je winkeltjes en ambachten van vele jaren terug. Zelfs Queen Victoria ontvangt je op een interactieve audiëntie; wie had dat gedacht? Yesterday’s World is een absolute must.

Bodiam Castle © Wikimedia Commons

Bodiam Castle © Wikimedia Commons

Bodiam Castle
Dit kasteel is nu een statige ruïne van een van de meest beroemde en sfeervolle kastelen van Engeland. Bodiam Castle werd gebouwd in 1385 als verdediging maar ook als een comfortabele thuis. Een videoreportage geeft je een mooi beeld van hoe het leven er toen verliep. De buitenkant stijgt dramatisch uit boven de volledige omwalling en kent een indrukwekkend poortgebouw. Vanop de kantelen kun je een indruk krijgen van het interieur.

Rye: een bijzondere havenplaats
Hoog op een heuvel, met uitzicht op de Rother rivier, vind je Rye. Dankzij een middeleeuwse kerk, keienstraatjes en vele middeleeuwse, Tudor en Victoriaanse huisjes lijkt het alsof de tijd is blijven stilstaan in deze havenplaats. De vroegere stadsverdediging, de Ypres-Tower, de landspoort en de stadsmuur versterken deze indruk nog meer. Ga een gezellig cafeetje binnen, bestel een thee, maak je keuze uit de heerlijkste cakes en geniet van Rye!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Informatie East Sussex | www.visitengland.com/things-to-do/east-sussex
1066 Country | www.visit1066country.com
Bereikbaarheid
Oversteek met DFDS | www.dfdsseaways.co.uk
Overnachten
The Strandhouse | www.thestrandhouse.co.uk
Bezienswaardigheden
Tenderden | www.tenterdentown.co.uk
Morganmuseum | www.morganmuseum.org.uk

Coverfoto: © David Nicholls via Flickr Creative Commons

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *