Kinderen baas in Noord-Holland

Veel Hollandser dan Noord-Holland wordt het niet: watergrachten in een vlak landschap, tientallen windmolens en – in het voorjaar – kleurrijke tulpenvelden. Het IJsselmeer en de Noordzee houden dit stukje Nederland in de tang en water is dus nooit ver weg. Een gezinsbestemming op kindermaat en op drie uurtjes rijden.

Nostalgie aan de waterkant
Onze trip door Noord-Holland start aan de oevers van het Markermeer in Hoorn. Een oergezellige stad met een grote jachthaven. Aan de kaaien keuvelen zeebonken met visserslaarzen en oliejekkers, terwijl zeemeeuwen bekvechten in de lucht. Het voormalige gevangenisgebouw aan de waterkant is nu het Museum van de XXste eeuw. Een brok nostalgie, Bokrijk indoor. Vergeten winkelvitrines, huiskamers van vervlogen jaren, grammofoonplaten en blikken speelgoed. Het leert de kinderen dat televisies niet altijd flinterdunne schermen hebben gehad en dat mensen ook zonder het internet hebben geleefd.

De kinderen verbazen zich over de tv's van toen.

De kinderen verbazen zich over de tv’s van toen.

Kinderen baas
Na het museum volgt de pret, want op 10 minuutjes rijden ligt het Sprookjeswonderland. Geen roetsjbanen of wildwatertoestanden, maar kleinschalige en vaak alternatieve attracties op kindermaat. Een sprookjespad, een hobbelpaardje, een zingend standbeeld. Ze hebben toch iets met kinderen, die Hollanders. Zeker in restaurants, waar er altijd wel een kinderkaart, babystoelen en een speelhoekje zijn. In restaurant De Nadorst, niet zomaar een brasserie maar een al wat chiquer restaurant, schoof de bazin zowaar een babyparkje naast de tafel voor onze Thor, 8 maanden oud.

Feeërieke huisjes in Sprookjeswonderland.

Feeërieke huisjes in Sprookjeswonderland.

Natte voeten
Na de nacht in de ruime jeugdherberg van Egmond aan Zee zoeken we de Noordzee op. Hier vind je golvende duinen en een immens strand. De zon laat het afweten, maar de kinderen houden wel van een stevig windje en volgelopen laarzen. Als ze helemaal uitgewaaid zijn, gaan we richting Schermer. Het groene landschap was ooit een gigantisch meer van 4760 hectare groot en vier meter diep. Aan het begin van de 17de eeuw startten de Nederlanders met het inpolderen en het droogleggen.

De zon laat het afweten, het humeur van de kinderen gelukkig niet!

De zon laat het afweten, het humeur van de kinderen gelukkig niet!

Pompen of verzuipen
Daarvoor bouwden ze 52 watermolens. Die pompten het water over de dijken waar een grachtensysteem voor de afvoer zorgde.  In de Schermer Museummolen nemen we een kijkje in een authentieke, 17de-eeuwse molen die nog werkt. Best imposant hoe de machtige wieken een vijzel aansturen en het water omhoog sturen. Het oorspronkelijke molensysteem werkte nog tot 1928, toen namen elektrische gemalen de drooglegging over. Vandaag zijn dat twee computergestuurde systemen: Beatrix en Willem-Alexander.

Molens in een groen landschap: meer Noord-Holland dan dit bestaat niet.

Molens in een groen landschap: meer Noord-Holland dan dit bestaat niet.

Venetië op z’n Hollands
Onderweg stoppen we nog even in De Rijp, een klein maar onvergetelijk mooi dorpje. Vol fraai gerestaureerde huizen uit de 17de eeuw, en het water stroomt hier achter de gevels door. Een beetje Venetië op z’n Hollands. Volgens de inwoners is dit het mooiste dorp van Nederland en het is met reden beschermd als dorpsgezicht.

Hoogste duin
Ook beschermd zijn de Schoorlse duinen, een natuurgebied net boven Alkmaar. Een eeuw geleden was het nog een grote zandbak maar een gericht beheer toverde het om tot een mix van strand en duinen, bossen en heide. We beklimmen de hoogste duin van Nederland – 54 meter hoog – en de kinderen ravotten als kabouters op het Kabouterwandelpad. Wie van steviger wandelen houdt, kan de mooie, 23 kilometer lange Duintoppentocht volgen.

De Rijp, een onvergetelijk dorpje in Noord-Holland.

De Rijp, een onvergetelijk dorpje in Noord-Holland.

Velden vol kleur
De laatste dag in Noord-Holland zoeken we het hogerop, in de Kop van Noord-Holland. Een regio met mooie stadjes, dorpjes en weilanden zonder omheiningen waar grachten de dieren ter plaatse houden. In het voorjaar kleurt de streek geel, rood, blauw en andere felle kleuren, want dit stukje Nederland is het grootste aaneengesloten bloembollengebied ter wereld. We bezoeken Tulpenland, een kwekerij waar een speels parcours het verhaal van de tulp vertelt van haar oorsprong in het Himalayagebergte tot in de Hollandse velden.

Dierenliefde
In het plaatsje Tuitjehorn kun je een hele dag de kids plezieren. Eerst een stop in het speeltuincomplex Holle Bolle Boom, en dan naar de uit de hand gelopen hobby van Piet Blankendaal. Deze lokale ondernemer en miljonair bouwde er een eigen dierentuin. Het draait op enkele werkkrachten en een legertje vrijwilligers uit het dorp. De liefde voor de dieren voel je gewoon in de lucht hangen. Propere, verzorgde kooien, een opgeblonken treintje en een machinist die met passie over ‘zijn’ dieren vertelt.

De liefde voor dieren spat er vanaf in het Blanckendaell Park.

De liefde voor dieren spat er vanaf in het Blanckendaell Park.

Papflesmaki
Tijgers, leeuwen, neushoorns of andere wilde dieren zijn hier niet. Wel apen, roofvogels, kangoeroes en zo meer. En alles – uiteraard – op kindermaat. We begrijpen al snel waarom het Blanckendaell Park werd uitgeroepen tot beste, kleinschalige dierentuin van de Benelux. En wil je helemaal vertederd raken, vraag dan aan dierenverzorger Michael hoe hij de verstoten ringstaartmaki Raja met de hand en de papfles grootbracht.

Warm welkom
Onze kinderen vonden het een super vakantie, ook al was het maar enkele dagen. Ook volwassenen vervelen zich niet in Noord-Holland. Want waar je in ons land met uitgelaten kinderen niet zomaar overal warm onthaald wordt – probeer maar eens een klasserestaurant binnen te stappen met drie enthousiaste zoontjes – voel je je in dit stukje Nederland enorm welkom. Een aan te raden familiebestemming.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen

Toerisme Noord-Holland| www.vvvhartvannoordholland.nl |  www.vvvkopvannoordholland.nl
Bezienswaardigheden
Sprookjeswonderland
| Kooizandweg 9 | 1601 LK Enkhuizen
Internet: www.sprookjeswonderland.nl
Museum van de Twintigste Eeuw | Oostereiland – Krententuin 24 | 1621 DG Hoorn
Internet: www.museumhoorn.nl
Museummolen Schermerhorn | Noordervaart 2 | 1636 VL Schermerhorn
Internet www.museummolen.nl
Buitencentrum Schoorl | Oorsprongweg 1 | 1871 HA Schoorl
Internet: www.staatsbosbeheer.nl
Fluwels Tulpenland | Belkmerweg 65 | 1753 GD Sint Maartensvlotbrug
Internet: www.fluwelstulpenland.nl
Holle Bolle Boom | Bongerdlaan 3 | 1747 CA Tuitjehorn
Internet: www.hollebolleboom.nl
Blanckendaell Park | Veilingweg 9 | 1747 HG Tuitjehhorn
Internet: www.blanckendaellpark.nl
Eten en drinken
Restaurant De Nadorst
| Westerblokker 171 | 1695 AE Blokker
Internet: www.nadorst.nl
Restaurant de Bonte Bengel | Kerkplein 3-4 | 1811 KL Alkmaar
Internet: www.bontebengel.nl
Overnachten
Stayokay Egmond
| Herenweg 118 | 1935 AJ Egmond
Internet: www.stayokay.nl/egmond.nl

Foto’s: © Bart Claes

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *