Rotterdams plezier tussen trein en dier

Een wereldstad aandoen dichtbij huis die gezellig, boeiend, vlot bereikbaar en toch anders is? Het kan! Rotterdam, de groots(t)e havenstad in de achtertuin, heeft deze eigenschappen en bovendien leuke attracties die ook voor kinderen reuze zijn. Een kwestie dus van inpakken en wegwezen!

Grote kleine wereld
Een relatief nieuwe attractie van deze stad ligt vlakbij het Rotterdams centraal station: Miniworld Rotterdam. Zelf ben ik dol op treinen en het aanbod hier is gewoonweg spectaculair. Op heel wat kilometers spoor en doorheen diverse landschappen rijden modeltreinen, auto’s en bussen van polders naar dorpen en steden. En daartussen zijn tal van verrassende details ingewerkt. Van Bassie en Adriaan tot Superman, van de Euromast tot de Ahoi, je ontdekt steeds weer nieuwe dingen.

Boeiend en leerrijk
Net door het ruime aanbod belooft Miniworld Rotterdam uren kijkplezier voor jong en oud. Pluspunt is dat je ondertussen ook nog heel wat kunt opsteken. Verschillende thema’s zoals architectuur en de Nederlandse strijd tegen het water, als ook actuele onderwerpen zoals milieuvriendelijke energiewinning komen in de attractie aan bod. En omdat deze grote kleine wereld nog steeds uitbreidt, zal geen enkel bezoek hetzelfde zijn.

Rotterdam_Trainworld1

In Miniworld Rotterdam leer je alles over het Rotterdams leven op en naast het spoor.

In Miniworld Rotterdam leer je alles over het Rotterdams leven op en naast het spoor.

Beestjes spotten
Een andere kindvriendelijke attractie is Diergaarde Blijdorp, de Rotterdamse zoo. Ook deze ligt op wandelafstand van het centraal station en werd zelfs ingebed tussen de sporen! Het park is trouwens gegroeid uit ideeën van spoorbeambten. De heren van der Valk en van den Bergh openden in 1857 al een tuin voor fazanten en vogeldieren. En tot op vandaag blijven treinen de omgeving domineren, want spoorbermen en bruggen doorkruisen het park.

Rijk verleden en nieuwe toekomst
Diergaarde Blijdorp is een oudere dierentuin, maar je merkt dat er werk gemaakt wordt van renovatie en innovatie. Zo besteedt men veel aandacht aan de uitbouw van een natuurlijke habitat voor de dieren en investeert men fors in vernieuwing. Uitschieters daarbij zijn het nieuwe Savannehuis voor de giraffen, het geweldig grootse Oceanium en het ruime olifantenverblijf.Ook het in 2013 geopende Amazonia Dome waar zo’n 1.000 vlinders, een aantal andere insecten, tal van tropische bomen, bloemen en gifkikkers onderdak vinden, wekt indruk!

Dieren spotten in Diergaarde Blijdorp!

Dieren spotten in Diergaarde Blijdorp!

Het grote Oceanium is een attractie op zich! © Lennert Tange via Flickr Creative Commons

Het grote Oceanium is een attractie op zich! © Lennert Tange via Flickr Creative Commons

Zoveel te doen
Miniworld Rotterdam en Diergaarde Blijdorp zijn maar twee van de talrijke bezienswaardigheden die de havenstad telt en die vlot te combineren zijn. Heb je extra tijd, dan zijn het Maritiem Museum en de Euromast zeker ook de moeite waard, om nog maar te zwijgen over een bezoek aan de haven, een rondrit met de splashbus, het kunstmuseum Boijmans Van Beuningen en zo veel meer. Lang verhaal kort: je raakt nooit uitgekeken op Rotterdam.

Zuinig sporen in de achtertuin
Zelf ben ik om praktische redenen met de trein naar Rotterdam gespoord. Elk uur is er een rechtstreekse verbinding vanuit Brussel en Antwerpen met de klassieke Benelux-trein. En met deze trein kun je in het weekend ook nog eens voordelig reizen, dankzij het goedkopere Benelux-weekendbiljet. Op weekdagen kun je dan weer van korting genieten via het NS Superdagretourtarief. Ook wat de hogesnelheidstreinen Thalys betreft, zijn er regelmatig koopjes via allerhande promoties.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen

Toerisme Rotterdam
| www.rotterdam.info
Bereikbaarheid

NMBS-Europe
| www.b-europe.com
Nederlandse Spoorwegen
| www.ns.nl
Thalys
| www.thalys.com
Bezienswaardigheden

Rotterdam Miniworld
| Weena 745 | 3013 AL Rotterdam
Tel. +31 (0)10 240 05 01 | Internet: www.miniworldrotterdam.com
Diergaarde Blijdorp
| Blijdorplaan 8 | 3041 JG Rotterdam
(ingang aan stationszijde) Van Aerssenlaan 49 | 3041 JG Rotterdam
Tel. +31 (0)900 1857 (infonummer) | Internet: www.diergaardeblijdorp.nl

Foto’s: © Steven Loockx

Over deze auteur

Auteur Steven Loockx reist graag per openbaar vervoer naar zijn vakantiebestemming. Wandelvakanties in combinatie met lokaal transport genieten zijn voorkeur. Op reportage neemt hij je mee naar stilteplekken rekening houdend met het budget en duurzaamheid. Ook themaparken weten hem te bekoren. Op dit reisplatform deelt Steven zijn belevingen en geeft je praktische tips.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

2 reacties op “Rotterdams plezier tussen trein en dier”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *