Modemetropool Milaan met een klein budget: onze tips

Milaan: stad van de mode, design, een financieel centrum en met een torenhoog glamourgehalte. Hier ontmoet weelde en rijkdom onberispelijke smaak. Begrijpelijk dat een bezoek hier je een duit in het zakje kost. Maar achter de chique façades gaat gelukkig een charmante wereld schuil die vrijwel niets kost. Onze tips!

Gouden Madonna van Duomo
Trekpleister bij uitstek is de marmeren kathedraal van Duomo in het hart van Milaan, die na zes eeuwen pas werd voltooid. De kathedraal is een van de grootste ter wereld en de grootste in Italië. Geef je ogen hier de kost en bewonder de enorme afmetingen en extravagante details aan zowel de binnen- als de buitenkant. Kers op de taart is de gouden Madonna. Tip: bezoek de kathedraal rond zonsondergang en geniet van de rode gloed op de gevels. Een bezoek aan de Duomo en het bijhorend museum kost 3 euro. Wil je het dak op, te voet of met de lift, dan betaal je respectievelijk 6 tot 10 euro extra.

Laat je betoveren door de prachtige architectuur van de Duomo kathedraal in Milaan. © Lorenzoclick via Flickr Creative Commons

Laat je betoveren door de prachtige architectuur van de Duomo kathedraal in Milaan. © Lorenzoclick via Flickr Creative Commons

Culturele kasteelheer
Het Castello Sforzesco, een indrukwekkend kasteel uit de 14de eeuw, diende oorspronkelijk als burcht om de Visconti te dienen. Nu zorgt een van de grootste kastelen in Europa voor onderkomen van verschillende musea die het Milanese verleden vertellen, van muziekinstrumenten tot Egyptische kunst. De omgeving rond het kasteel is gratis toegankelijk. De musea in het complex bezoek je elke dinsdag vanaf 14u, van woensdag tot zondag één uur voor sluitingstijd en de eerste zondag van de maand tot 3 juli 2017 gratis.

Fascistisch decor in het park
Combineer je kasteelbezoek met een gezellige picknick in het aangrenzende Parco Sempione. In 1996 besloot de Milanese regering om het verkommerde park nieuw leven in te blazen en met succes. De groene ruimte ligt er netjes bij en vormt de ideale plek om rond te wandelen, te joggen of om gewoon te ontspannen, weg van de drukte van het centrum. Bovendien spot je hier knappe architectuur uit het fascistische tijdperk: Palazzo dell’Arte, Torre Branca en Milaans eerste stadion Arena Civica Gianni Brera.

Bezoek het Castello Sforzesco met zijn musea op bepaalde dagen gratis. © maesk via Flickr Creative Commons

Bezoek het Castello Sforzesco met zijn musea op bepaalde dagen gratis. © maesk via Flickr Creative Commons

Winkelgalerij met sterallures
Een van de oudste winkelcentra ter wereld en met voorsprong de meest elegante is Galleria Vittorio Emanuele II. Hier duizel je eens niet van de prijzen in de winkeletalages maar van de neoklassieke elementen, gewelfde arcades en het hoge dak van glas en gietijzer. Toch geïnteresseerd in wat ze hier verkopen? Stap binnen in iconische zaken zoals het in art-nouveau badende Camparino of in de originele Prada-winkel. Leuk weetje: draai zeker even een rondje boven de testikels van de mozaïekstier. Volgens de legende brengt het geluk!

Shoppen met een uitzicht in de Galleria Vittorio Emanuele II! © Lorenzoclick via Flickr Creative Commons

Shoppen met een uitzicht in de Galleria Vittorio Emanuele II! © Lorenzoclick via Flickr Creative Commons

Modekwartier
Nog meer zin gekregen om te shoppen? Ga dan naar Via Speronari, een van de oudste straten in Milaan, vlak bij de kathedraal van Duomo. Hier vind je naast heel wat barokarchitectuur ook betaalbare winkels en ketens in de nabijgelegen straten. De wereldberoemde modehuizen liggen dan weer in Quadrilatero della Moda: een van de meest gerespecteerde modedistricten ter wereld. De vier straten Via Montenapoleone, Via Manzoni, Via della Spiga en Corso Venezia begrenzen de wijk. Verwacht je aan prachtige straten, heerlijk decadente winkels en extreme fashionista’s!

Aperitieven voor een prikje
Voor het avondeten hoef je in Milaan geen driesterrenbudget te hebben. Neem gewoon deel aan de aperitivo: dit populaire after-work of pre-dinner ritueel gaat door tussen 18 en 21 uur en omvat een licht buffet of bord met Italiaanse snacks (denk aan salami’s, kazen, dips, pasta, biscotti en cake) voor de prijs van een drankje. De meeste bars pakken uit met hun eigen variant. Die aan de Navigli zijn het meest pittoresk, maar ook het meest toeristisch. Het gebied rond de Arco della Pace, tegenover Castello Sforzesco, biedt ook een erg sferisch nachtleven inclusief aperitivo!

Voor de prijs van een drankje smul je tijdens aperitivo van allerhande snacks. © jedydjah via Flickr Creative Commons

Voor de prijs van een drankje smul je tijdens aperitivo van allerhande snacks. © jedydjah via Flickr Creative Commons

Modestad én fietsstad
Milaan is de stad bij uitstek om te ontdekken per fiets. Het is er klein en vlak en in het centrum rijdt bovendien weinig verkeer. Huur je fiets bij de bike-sharing service bikemi.com en fiets de eerste 30 minuten gratis na registratie voor een dag of een week. Trek eropuit als de zon onder is en ontdek het echte Milaan: verlaten en gekenmerkt door prachtig verlichte gebouwen. Of rep je naar het kanaal, bekend als Naviglio Grande, en bewonder hoe oud en nieuw elkaar ontmoet. Hier wisselen casa di ringhiera (charmante 20ste-eeuwse arbeidershuizen) en moderne bars elkaar mooi af.

Neem de gele tram en plan zelf een sightseeing. © Bert Kaufmann via Flickr Creative Commons

Neem de gele tram en plan zelf een sightseeing. © Bert Kaufmann via Flickr Creative Commons

Regel je eigen sightseeing
De iconische oranje trammetjes die je in Milaan ziet rondrijden zijn, zoals in het Portugese Lissabon, geen toeristische attractie maar doen sinds 1928 dienst als openbaar vervoer. Spring op een van de lijnen en laat je voor slechts 1,50 euro rondrijden in de binnenstad. Tram 23 neemt je bijvoorbeeld mee van de arbeidswijk Lambrate via enkele prachtige met bomen omlijnde avenues naar Piazza Fontana vlakbij de kathedraal van Duomo. Of neem tram 1 en rijd van de achterbuurten naar de deftige wijken Via Vincenzo Monti en Corso Sempione. Let wel op: je ticket is maar 90 minuten geldig.

Coverfoto: © paul bica via Flickr Creative Commons

Over deze auteur

Reisreporter Kiënta houdt van steden. Met haar camera en notitieblok in de hand gaat ze op indrukwekkende pleinen en in smalle steegjes op zoek naar de mooiste architectuur, de boeiende cultuur en de lekkerste adresjes. Actief vindt ze haar draai op skilatten en ook nationale parken schrikken haar niet af!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *