Meer Helsinki voor minder geld: onze tips

De Finse hoofdstad Helsinki, met haar 200 jaar oude centrum, heeft heel wat geheimen prijs te geven. Die hoeven gelukkig geen bergen geld te kosten. Zowel ’s winters als ’s zomers hoef je je geen seconde te vervelen. Alvast één tip: naar de middernachtzon staren kost vooralsnog geen cent!

De winkels in het Design District herken je makkelijk aan de zwart-witte stickers. © Design District

De winkels in het Design District herken je makkelijk aan de zwart-witte stickers. © Design District

Design District
Het epicentrum van het moderne Helsinki is het Design District. Flagshipstores van wereldbekende merken als Iittala, Marimekko en Aarikka omringen het Esplanadi-park. Je waant je hier in een gratis en hip openluchtmuseum tijdens het bekijken van de 200 designstudio’s, kunstgaleries en boetieks met kleding en sieraden, aangegeven door zwarte stickers met witte opdruk. Hedendaags Fins design staat uitgestald in het gratis toegankelijke Design Forum.

Gratis concerten
In het Esplanadi-park gaan tijdens de zomer verschillende gratis concerten door op het Espa Stage variërend van jazz tot hedendaagse folkmuziek. Ook leuk: elke vrijdag in de zomer vormt het Espa Stage het decor van een één uur durend concert nadat de wachtparade er passeert, vertrekkende vanop het Senaatsplein.

In het Esplanadi-park gaan regelmatig gratis concerten door. © Wikimedia Commons

In het Esplanadi-park gaan regelmatig gratis concerten door. © Wikimedia Commons

Sleeën in het park
Grenzend aan het Design District ligt het Sinebrychoff-park. De in Rusland geboren zakenman Nikolai Sinebrychoff bouwde hier omstreeks de 19de eeuw een klein imperium met een brouwerij, destilleerderij, hotel met spa en residentiële en industriële gebouwen. Nu heeft de regering van Helsinki het park in handen en moderniseerde het met speeltuinen, een parking, publieke toiletten en het café ‘Fanny’. Symbool in het park blijft nog altijd de rode bakstenen uitkijktoren. De heuvelige omgeving leent zich uitstekend voor zomerse concerten, evenementen en festivals of een partijtje sleeën in de winter.

Het Sinebrychoff-park kreeg na de passage van zakenman Nicolai een nieuwe rol als stadspark. © Ville Miettinen via Flickr Creative Commons

Het Sinebrychoff-park kreeg na de passage van zakenman Nicolai een nieuwe rol als stadspark. © Ville Miettinen via Flickr Creative Commons

Kerken kijken
Het centrum van Helsinki staat vol kerken waar je zomaar kan langslopen. De meeste zijn luthers, maar er staan ook een aantal katholieke exemplaren. De grootste orthodoxe kerk van West-Europa, Uspenski kathedraal, staat in de stad vooral bekend omwille van zijn kerstconcerten. Nog een bijzondere religieuze plek om te bezoeken is de Kamppi stiltekapel. Alleen al de bijzondere architectuur, die overigens weinig weg heeft van een klassieke kapel, maakt je stil! Uitrusten van al dat rondwandelen kan op de trappen aan de Domkerk van Helsinki.

De Domkerk van Helsinki. © Pixabay

De Domkerk van Helsinki. © Pixabay

De Kamppi stiltekapel. © Pixabay

De Kamppi stiltekapel. © Pixabay

Rotskerk met sferisch licht
Misschien nog specialer is de Temppeliaukion, ook wel Rotskerk genoemd. Deze lutherse kerk, gebouwd in 1969, ligt iets ten westen van het stadscentrum en verbaast door zijn aparte architectuur. De basis van de kerk bestaat uit natuursteen waarop een koperen koepel met smalle vensters op werd geplaatst. De lichtinval zorgt voor een magische sfeer en de bijna constante stroom van orgelmuziek verwent je oren dankzij een verrassende goede akoestiek. Als er geen diensten zijn, loop je hier gratis in en uit.

De indrukwekkende binnenkant van de Rotskerk. © Wikimedia Commons

De indrukwekkende binnenkant van de Rotskerk. © Wikimedia Commons

Toiletbezoek met een uitzicht
Een van de beste plekken waar je een mooi uitzicht op de stad hebt, is in de gratis toegankelijke Linnanmäki toren in het gelijknamige pretpark. Hier zie je Helsinki centrum vanop 53 meter hoogte. Ook vanop het dakterras van Ateljee bar, gelegen op de hoogste verdieping van het Torni Hotel, kijk je je ogen uit op de kleine gekleurde gebouwen in de stad. Ga hier beslist naar het toilet! De ramen in het kleine kamertje zijn zo groot dat je hier ook blijft genieten van het uitzicht.

Het moderne glazen gebouw van het Museum of Contemporary Art Kiasma. © Pixabay

Het moderne glazen gebouw van het Museum of Contemporary Art Kiasma. © Pixabay

3 x goedkoop naar musea
1. Helsinki City Museum: gevestigd in een van de oudste blokken vlak bij het Sentaatsplein focust dit stadsmuseum zich op de persoonlijke ervaringen en het alledaagse leven van de inwoners van Helsinki. Altijd gratis.
2. National Museum of Finland: hier krijg je een inkijk op de Finse geschiedenis vanaf de middeleeuwen tot aan de 19de eeuw. Regelmatig gaan er ook interactieve tijdelijke tentoonstellingen door. Op vrijdag gratis van 16u tot 18u.
3. Museum of Contemporary Art Kiasma: dit gebogen glazen modernistische gebouw werd zo ontworpen dat het seizoenslicht met het interieur kan spelen. Eens binnen laat je je meeslepen door wisselende tentoonstellingen met hedendaagse kunst en multimedia. Eerste vrijdag van de maand gratis.

De Uspenski kathedraal pronkt met een uitgesproken Russische architectuur. © Wikimedia Commons

De Uspenski kathedraal pronkt met een uitgesproken Russische architectuur. © Wikimedia Commons

Architecturale stromingen
Wie in Helsinki rondwandelt, wordt meegevoerd langs verschillende architectuurstromingen die de 19de en 20ste eeuw overheersten. De Uspenski kathedraal is een mooi voorbeeld van Byzantijns-Russische architectuur terwijl de gebouwen aan de noordkant op de Esplanade dan weer de kaart van neorenaissance trekt. Kenmerken van Jugendstil vind je terug bij het Nationaal Museum of het Centraal station. De bekende Scandinavische houten structuren liggen verstopt in de wijken Käpylä, Puu-Vallila en Etu-Töölö. Moderne architectuur zie je het best tot zijn recht komen bij de Rotskerk en het Museum voor Hedendaagse Kunst.

Ontdek de volledige Finse hoofdstad met de Helsinki Card. © Pixabay

Ontdek de volledige Finse hoofdstad met de Helsinki Card. © Pixabay

Proeven op de markt
Markthallen en openluchtmarkten zijn een vaste waarde in Helsinki. Bovendien bieden ze de gelegenheid om als toerist kennis te maken met Finse delicatessen en lekkernijen. Op Market Square, gelegen aan de zuidelijke haven en Helsinki’s meest internationale en bekendste marktplein, verkopen ze bijna dagelijks eten, maar ook handgemaakte souvenirs. Nog aanraders om over te kuieren zijn Hakaniemi Market Square met de gelijknamige binnenhal of Hietalahti Market Hall met het gelijknamige plein waar ’s zomers vlooienmarkten plaatsvinden.

Helsinki Card
De voordelige toeristenpas Helsinki Card geeft bezoekers gratis toegang tot zo’n 50 toeristische attracties en musea. Bovendien reis je ongelimiteerd met het openbaar vervoer in de stad en mag je zomaar opstappen op de sightseeing tours per bus en per boot. Voor 24, 48 en 72 uur betaal je als volwassene respectievelijk 46, 56 en 66 euro.

Coverfoto: © Pixabay

Over deze auteur

Reisreporter Kiënta houdt van steden. Met haar camera en notitieblok in de hand gaat ze op indrukwekkende pleinen en in smalle steegjes op zoek naar de mooiste architectuur, de boeiende cultuur en de lekkerste adresjes. Actief vindt ze haar draai op skilatten en ook nationale parken schrikken haar niet af!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *