Paleizen, ijsjes en design in Firenze

Een kunststad met een grote K, dat is Firenze. Paleizen, kerken en musea zorgen dat zelfs de meest verwoede liefhebber hier verzadigd geraakt. Gezellige pleinen, kleine steegjes en romantische plekjes bieden een overvloed aan culinaire gelegenheden. Design zeg je? Ook dat is Florence. En dat alles binnen loopafstand.

Vaste waarde in Firenze
Drie eeuwen lang regeerde de familie De’ Medici over de stad. Eerst officieus, later officieel. Ze waren een koopmansfamilie met obscure afkomst, vooral bankiers, de nieuwe rijken genaamd. Ze leverden pausen en kardinalen. Ze waren verwoede verzamelaars van kunst en speelden door hun mecenaat een belangrijke rol om van Florence de belangrijkste renaissancestad te maken. Hun wapenschild prijkt overal in de paleizen en kerken, op gebouwen en pleinen.

Paradepaardje van Firenze: de Duomo of de Santa Maria del Fiore. © Pixabay

Paradepaardje van Firenze: de Duomo of de Santa Maria del Fiore. © Pixabay

De Duomo of de Santa Maria del Fiore
De rode koepel van Brunelleschi is de blikvanger van de stad. De buitenkant werd afgewerkt in de 19de eeuw, naar het oorspronkelijke plan van Arnolfo di Cambio uit 1587. Het prachtige inlegwerk met groen marmer en de horizontale lijnen zijn een knap staaltje van Florentijnse gotiek dat vrij sober oogt. De 82 meter hoge slanke klokkentoren creëert een perfect evenwicht met de koepel.

Beklim de Duomo en je krijgt een adembenemend overzicht op de stad! © Pixabay

Beklim de Duomo en je krijgt een adembenemend overzicht op de stad! © Pixabay

Een stevige klim die beloond wordt
Je kan zowel de campanile als de koepel bestijgen van de Duomo. Met 463 trappen heb je een prachtig uitzicht over Firenze. Ook het fresco in de koepel kun je van op korte afstand bewonderen. Het loont de moeite om reeds vroeg, vanaf 8 uur, ’s morgens aan te schuiven. Dan ben je zeker dat je binnen geraakt. De wachtrij kan immers aardig oplopen tijdens de dag.

De doopkapel in Firenze met de gouden paradijspoort. © Wikimedia Commons

De doopkapel in Firenze met de gouden paradijspoort. © Wikimedia Commons

De Battistero en de paradijspoort
Tegenover de Duomo staat de Battistero of de doopkapel, gewijd aan Johannes de Doper, de patroonheilige van de stad. Een achthoekig romaans gebouw met heel wat kenmerken van de Florentijnse kunst. Een Byzantijns ogende mozaïek bedekt de koepel. Wereldberoemd zijn de deuren met de registers, die taferelen uit de bijbel weergeven. De paradijspoort is een staaltje van beeldhouwkunst waar men 25 jaar voor nodig had om te creëren.

Alleen al de buitenkant van de Galleria degli Uffizi is het zien waard. © Pixabay

Alleen al de buitenkant van de Galleria degli Uffizi is het zien waard. © Pixabay

De musea die je moet gezien hebben
Musea zijn er in overvloed. Mis zeker de Galleria degli Uffizi niet. Een bouwwerk in late renaissance van Vasari, in hoefijzervorm, waar de kantoren van De’ Medici in ondergebracht waren. Het museum herbergt onder andere de geboorte van Venus van Botticelli. Ook de Galleria dell’Academia, waar de originele David van Michelangelo staat, is een must. Reserveer je tickets vooraf. Dat kost een aantal euro meer, maar zo vermijd je urenlang aanschuiven.

Vooral de witte marmer maar de San Miniato de Monte zo bijzonder. © Wikimedia Commons

Vooral de witte marmer maakt de San Miniato de Monte zo bijzonder. © Wikimedia Commons

Witte marmer
Kerken vind je op iedere hoek van de straat. Neem even de moeite om de rivier over te steken en wandel naar San Miniato al Monte. Een van de best bewaarde Romaanse kerken van Italië. Een prachtige witte marmeren gevel en een mooi versierd interieur stralen een harmonische rust uit. Het zicht op de stad krijg je er extra bij.

Inspirerend groen
Even genoeg van de drukte? Dan kun je naar de Giardino di Boboli en de Giardino Bardini. Een aangename koelte vind je er, die welkom is als verpozing voor de zengende hitte in de zomer. Het achterland inspireerde tal van schilders om de typische Toscaanse heuvels te vereeuwigen.

Bijzonder zicht: de huisjes op de Ponte Vecchio. © Pixabay

Bijzonder zicht: de huisjes op de Ponte Vecchio. © Pixabay

De Ponte Vecchio
Dit is de oudste brug van de stad over de Arno, de rivier die de stad verdeelt. Oorspronkelijk waren op de brug de werkplaatsen van slagers en leerlooiers gevestigd maar in de 16de eeuw moesten deze wijken voor de juweliers die je er nog steeds vindt. Verliefde paartjes hangen een slotje aan de brug en de sleuteltjes verdwijnen onverbiddelijk in de Arno. Kies eerder een andere plaats voor je slotje, want het levert je een boete op van zo’n 180 euro.

Florence op z'n mooist! © Pixabay

Florence op z’n mooist! © Pixabay

Flaneren zonder grenzen
Mode en design zijn kernwoorden voor Firenze. Overal in de stad vind je boetiekjes in leder, kleding en schoenen. De omgeving van San Lorenzo biedt dagelijks een markt aan met vooral lederwaren en textiel. De Mercato Centrale doet je watertanden bij het aanzicht van de typische Italiaanse delicatessen. Eten, drinken en ijsjes eten kun je op de meest gezellige plaatsen, verspreid over de stad.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Italië
| www.italia.it/en/home.html
Toerisme Firenze
| www.firenzeturismo.it/en/
Bereikbaarheid

Brussels Airlines
| www.brusselsairlines.com
Overnachten

Hotels
| www.booking.com
Bezienswaardigheden
Musea
| www.uffizi.firenze.it | www.firenzemusei.it

Coverfoto: © Pixabay

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Een reactie op “Paleizen, ijsjes en design in Firenze”

  1. Hoi Elsy,
    Nu begrijp ik het! De ware liefde zit achter slot en grendel en ik ben het sleuteltje kwijt! Mag je ginder een sleuteltje opduiken? Je weet maar nooit …
    Pascal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *