In de ban van avontuurlijk Wales

Wales heeft de meest indrukwekkende berglandschappen van het Verenigd Koninkrijk en is aan drie zijden omzoomd door prachtige, woeste kustgebieden. Een land van ontelbare spookverhalen, met de meeste kastelen, ruïnes en middeleeuwse burchten per vierkante meter. Een land ook van uitdagingen. Want Reisreporter Miet waagde zich aan de Snowdon!

De hoogste berg van Wales en Engeland
De Snowdon (1.085 m) ligt te midden van Snowdonia, een prachtig Nationaal Park met ruige rotsen, groene glooiende heuvels en schilderachtige valleien. Om de Snowdon te beklimmen moet je een volledige dag uittrekken om langs één van de verschillende wegen de top te bereiken. Een normale, goede conditie volstaat, maar stevige bergschoenen en water- en winddichte kledij zijn onontbeerlijk. Het blijft immers een gevecht met de ongerepte natuur dat elk jaar een aantal mensenlevens eist (7 in 2009). Onze gids, Peter Bursnall, die jarenlang meevloog met de reddingshelikopter, was dan ook verbolgen wanneer hij voorbijgangers met onaangepaste schoenen kruiste.

Wales-natuur

De veelzijdige natuur van Wales zorgt voor uitdagende wandelroutes!

De veelzijdige natuur van Wales zorgt voor uitdagende wandelroutes!

Grillige natuur zorgt voor uitdaging
Toen we aan onze klim begonnen, was het koud maar prachtig weer. De unieke panoramische vergezichten waren de inspanning waard. Maar het weer sloeg om. Er kwam een wind opzetten die ons vaak naar adem deed snakken en waarbij we goed moesten opletten om ons evenwicht te bewaren. Op de top zagen we niks meer, doodjammer want normaal heb je vandaar een prachtig uitzicht over Wales tot Engeland en Ierland. Op de terugweg begon het te regenen, maar dat woog niet op tegen de kick van de top te hebben gehaald.

Welsh Highland Railway
Wie niet sportief is, kan de top ook bereiken met de Snowdon Mountain Railway, een puffend oud stoomtreintje. Het doet er een uur over, maar onderweg is het genieten van overweldigend natuurschoon. Een ritje met een oude stoomtrein is trouwens een succesformule in Wales. De Welsh Highland Railway doorkruist het mooiste gedeelte van het noorden van Wales met haltes onderweg. Je kunt er picknicken en vrijwilligers rijden mee om je uitleg over de streek te geven.

Wales-CaernafaronCastle2

Caernafaron Castle in Wales

Caernafaron Castle in Wales

Caernafaron Castle
Gek op immense kastelen? Ook dan is Wales je land. De strategische ligging tegenover Ierland en de schat aan natuurlijke rijkdommen trokken al vroeg de aandacht van de Engelsen. Edward I bouwde, om zijn autoriteit op te leggen aan de Welshe bewoners, een ‘Iron Ring’ aan kastelen in het Noorden van Wales. Het beroemdste kasteel, door de UNESCO geklasseerd als werelderfgoed, is ongetwijfeld Caernarfon Castle. Door allerlei ingenieuze voorzieningen moest het oninneembaar zijn voor zowel potentiële vijanden als de Welshe bewoners.

Rib Ride en Tree Top Adventure
Voor wie avontuurlijk is aangelegd en van uitdagingen en kicks houdt, is er de Rib Ride: een soort speedboot waarmee je aan een razende snelheid over de zee vliegt. Ondertussen  geniet je van de kustlandschappen, de vogelkolonies neergestreken op piepkleine eilandjes, de zeehonden en met veel geluk kun je een dolfijn spotten. Voor avonturiers die liever aan land blijven, is er dan weer de Tree Top Adventure, een klimpark op ‘hoog’ niveau.

Klim hoog in de bomen in het Tree Top Adventure Park!

Klim hoog in de bomen in het Tree Top Adventure Park!

Portmeirion: de droom van een architect
Met de creatie van Portmeirion maakte de architect Sir Clough Williams-Elli zijn droom waar. Zijn droomdorp is een kopie van een Italiaans dorp, compleet met piazza, torens, standbeelden, zuilen en fonteinen. Kortom: een geliefd decor voor films en tv-series waaronder The Prisoner. Zeer on-Brits en toch één van de meest bezochte toeristische attracties van Wales. Er is een hotel aan verbonden, maar je kunt er ook een vakantiehuisje huren.

Fiere Welshman
Zeg nooit tegen een Welshman dat hij een Engelsman is, want dat aanziet hij als een grove belediging. Wales heeft sinds 1998 een eigen parlement, maar dat kwam er pas na eeuwenlang onderdrukking door de Engelsen. De Welshe cultuur is heel oud en gaat terug tot 500 jaar voor Christus toen in de IJzertijd Kelten vanuit Centraal-Europa naar het gebied kwamen dat nu Wales wordt genoemd. Alle inwoners zijn apetrots op hun Wales.

Wales-Portmeirion1

Het kleurrijke dorpje Portmeirion heeft Italiaanse allures.

Het kleurrijke dorpje Portmeirion heeft Italiaanse allures.

Het Welsh als oudste levende taal in Europa
Alle wegwijzers, openbare opschriften en het onderwijs zijn tweetalig: Welsh en Engels. Er bestaan kranten, tv- en radioprogramma’s in het Welsh. In het noorden spreekt 70 procent van de bevolking Welsh. Niemand weet waar de taal vandaan komt, maar ze is de oudste levende taal van Europa en één van de meest poëtische, maar ook meest onbegrijpelijke talen van de wereld. Zoals iedereen die Brussel bezoekt, Manneke Pis wil zien, passeert elke toerist die naar Wales trekt langs het dorpje met de meest onuitspreekbare naam van de wereld: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.

Met de cruiseferry van P&O
Wij vaarden met de luxe cruiseferry van P&O van Zeebrugge naar Hull en vandaar met het busje van Seewales naar het noorden van Wales. Het vakantiegevoel begint reeds aan boord. De cruiseferry’s van P&O hebben comfortabele slaapkajuiten met douche en toilet, verschillende restaurants, twee cafés en heel wat ontspanningsmogelijkheden zoals een disco, een casino, een filmzaal, speciale entertainment voor kinderen.

Vlak bij Caernafaron Castle ligt een gezellig baaitje.

Vlak bij Caernafaron Castle ligt een gezellig baaitje.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Wales
| www.visitwales.com
Actief Wales
| www.activitywales.com
Snowdonia
| www.snowdonia.org
Snowdon
| www.snowdon.com
Welsh Highland Railway |
www.welshhighlandrailway.net/index.asp
Noord-Wales | www.attractionsnorthwales.co.uk
Tree Top Adventure
| www.zipworld.co.uk
Bereikbaarheid
P&O Ferries
| www.POferries.be
Seewales
| www.seewales.com
Eten en drinken
Soughton Hall and The Stables Bar Restaurant |
www.soughtonhall.co.uk
Hotel Portmeirion
| www.portmeirion-village.com
Ty’n Rhos
| www.tynrhos.co.uk
Overnachten
Hotel Portmeirion
| Castell Deurdraeth | www.portmeirion-village.com
Ty’n Rhos
| www.tynrhos.co.uk

Foto’s: © Miet Waes

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *