Charmant citytrippen in Zweden: Linköping en Norrköping

Twee onbekende steden in het zuiden van Zweden, maar elk met een uniek verhaal! Linköping en Norrköping nemen je terug in het verleden met hun charmante houten huizen en industriële invloeden. Wissel het bruisende stadsleven af met uitstapjes naar de natuur in de nabije omgeving en beleef het echte Zweden!

Linköping: terug in de tijd
Linköping is een (studenten)stad met eindeloos veel mogelijkheden. Of je er nu met z’n tweeën een romantisch weekend van wilt maken of er op uit wilt trekken met de kinderen. In de binnenstad van Linköping ga je terug in de tijd en beleef je het stadsleven zoals dat er ruim een eeuw geleden uitzag, met de luxe van nu natuurlijk. Bekijk de houten huizen met hun prachtige tuinen en geplaveide straatjes en bezoek de vele leuke winkeltjes, restaurants, cafés en musea.

Norrköping combineert gezelligheid met authenticiteit. © Norrköpings stadsbibliothek via Flickr Creative Commons

Norrköping combineert gezelligheid met authenticiteit. © Norrköpings stadsbibliothek via Flickr Creative Commons

Norrköping: verrassend anders
De middeleeuwse stad Norrköping heeft de bijnaam ‘het Manchester van Zweden’ te danken aan zijn historische rol in de papier- en textielindustrie. Langs de rivier de Motala vind je nog steeds een flink aantal houten spinmolens en katoenfabrieken uit het midden van de 19de eeuw die je kunt bezoeken. Nu is het een leuke en levendige stad waar veel te beleven valt. Veel van de oude fabrieken zijn omgetoverd tot gezellige restaurantjes en cafeetjes.

Eilandhoppen
Maar ook buiten Norrköping is genoeg te doen! Vlakbij vind je heel veel water dat is bestrooid met eilandjes en bekend staat als dé archipel van Norrköping. Maak een boottocht, ga eilandhoppen of huur een kajak. Of ga er lekker zwemmen, wandelen en fietsen en geniet van de wildlife: je vindt er veel bijzondere vogelsoorten en je kunt er op zeehondensafari.

Industrie kenmerkt de Zweedse stad Norrköping. © Uif Liljankoski via Flickr Creative Commons

Industrie kenmerkt de Zweedse stad Norrköping. © Uif Liljankoski via Flickr Creative Commons

9 x doen in en rond Linköping en Norrköping
1. De sluizen van Berg en het Göta-kanaal
Het Göta-kanaal, ook wel ‘het blauwe lint van Zweden’ genoemd, is 190 kilometer lang en telt 58 sluizen. De sluizen van Berg, vlakbij Linköping, zien er spectaculair uit. Hier zijn 7 aaneengesloten sluizen nodig om de passagiersboten stapsgewijs 30 meter te laten stijgen of dalen.

2. Eikenbos
Houd je van een mooie boswandeling? Neem dan een kijkje in het fantastische eikenbos, dat slechts op een paar kilometer afstand van het centrum van Linköping ligt. Dit eikenbos is het grootste van Noord-Europa.

4. Kathedraal van Linköping
In Linköping staat de grootste kathedraal van Zweden, 110 meter hoog. Bekijk de geheime bisschopstoren en verbaas je over de Gotische blinde steenbogen en prachtige glazen sculpturen.

5. Saab Arena
Heb je altijd al eens een ijshockeywedstrijd willen meemaken? Dan is nu je kans, want de Saab Arena in Linköping is het thuishonk van de plaatselijke LHC, die wedstrijden in de hoogste divisie spelen.

Kuieren door de oude straatjes van Linköping. © David Hall via Flickr Creative Commons

Kuieren door de oude straatjes van Linköping. © David Hall via Flickr Creative Commons

6. Astrid Lindgrens Värld
Op een uurtje rijden vanaf Linköping vind je het themapark Astrid Lindgrens Värld, één van de populairste familieattracties van Zweden. Hier in Vimmerby in Småland (de geboorteplaats van Astrid Lindgren) zijn heel veel leuke attracties en ontmoet je de meeste figuren uit haar kinderboeken, waaronder Pippi Langkous natuurlijk.

7. Oude pakhuizen
In de jaren 70 van deze eeuw besloot de stad Norrköping om alle overblijfselen uit het industriële tijdperk zorgvuldig te restaureren en te bewaren. The industrial landscape is een mooi gebied om te bezoeken. Hier zie je oude pakhuizen en fabrieken in combinatie met moderne architectuur. Via verschillende bruggetjes over de rivier de Motala, die door de stad stroomt, staat je op iedere hoek van de straat weer een verrassing te wachten.

8. De baai van Bråviken
Vlakbij Norrköping vind je de baai van Bråviken. Hier liggen dichte bossen, diepe ravijnen en grotten. Ideaal voor de echte natuurliefhebber, want er valt hier volop te genieten! En dat kan op alle mogelijke manieren: te voet, op de fiets, in de kajak of met de auto.

9. Dierenpark Kolmården
Dierenpark Kolmården ligt pal aan het water (aan de baai van Bråviken) en is verdeeld in verschillende zones: de Zeewereld met een dolfijnenshow en de achtbaan ‘Dolfijnenexpres’, de ‘Tijgerwereld’ en ‘Safari’, met een ontzettend coole gondelbaan die je over de savanne doet zweven en je van bovenaf zicht biedt op leeuwen, giraffes en andere dieren! Kortom:

Coverfoto: © @stefansfoto. via Flickr Creative Commons

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *