Coverfoto: © Visit Sweden

5 eigenzinnige herfstvakantietips in Zweden

De herfst is een van de leukste seizoenen in Zweden. Het weer is vaak nog mild en de natuur is er dan op z’n mooist. Alleen al de bomen in ontelbaar veel herfstkleuren zijn een lust voor het oog. Niet toevallig leent het land zich in dit seizoen tot gezellige buitenactiviteiten geschikt voor de hele familie! Enkele tips.

Het Götakanaal © Anders Stolt

Het Götakanaal © Anders Stolt

Fietsen langs het Götakanaal in 50 tinten herfst
Dit kanaal, ook wel het blauwe lint van Zweden genoemd, is 190 km lang en telt maar liefst 58 sluizen. De waterweg verbindt rivieren en meren van Göteborg tot aan de Oostzee. Vooral de sluizen van Berg, vlakbij Linköping (leuke stad voor een citytrip!), zien er spectaculair uit. 7 aaneengesloten sluizen zijn nodig om de passagiersschepen 30 meter te laten stijgen of dalen. Ook in de herfst kom je er gegarandeerd de mooiste plekjes tegen waar je even kunt stoppen voor een lekker drankje of hapje.

Kalmar Slott © Henrik Gardelin

Kalmar Slott © Henrik Gardelin

Kalmar, het beste Zweedse zomerdorp, ook in de herfst!
Op zoek naar een verrassende citytripbestemming dit najaar? Ga dan eens naar Kalmar in het zuidoosten van Zweden. Deze historische kuststad is al voor de tweede keer op rij uitgeroepen tot ‘Best Swedisch Summer Town’, maar ook tijdens de herfstmaanden is het meer dan de moeite waard om eens een kijkje te nemen. Ga de oude stad in en maak kennis met de vele winkeltjes, restaurants en bars. Of bezoek een museum (leuk en interessant is het Maritiem Museum) en ga naar Kalmar Slott, het best behouden gebleven kasteel in renaissancestijl in Noord-Europa.

De vuurtoren van Ottenby © Carl Nenzén Lovén

De vuurtoren van Ottenby © Carl Nenzén Lovén

Vogels spotten op Zwedens kleinste provincie en eiland Öland
Nog beter: vanuit Kalmar rijd je via de 6 km lange brug zo naar het eiland Öland, de kleinste provincie in Zweden. Het eiland ademt een relaxte sfeer uit en er is een overvloed aan vogels en natuur. Hier wandel je op z’n best! Het je de tijd, rijd dan naar Ottenby gelegen op het zuidelijkste puntje van het eiland. Hier staat de ‘Lange Jan’, één van de bekendste vuurtorens van Öland. Ottenby wordt tijdens de vogeltrek overigens druk bezocht door Europese vogelliefhebbers. Breng zeker een kijkje in het interactieve vogelmuseum. Leuk voor jong en oud!

Het station van Sågen © Bob Van Ettinger

Het station van Sågen © Bob Van Ettinger

Met de fiets het spoor op
Wil je in de herfstvakantie echt iets bijzonders doen? Ga dan het spoor op. Met een lorriefiets met ijzeren wielen zoef je al trappend over een verlaten spoor dwars door de Zweedse natuur. Station Sågen in Dalarna in Midden-Zweden biedt een volledig verzorgde midweek aan. Uiteraard ga je deze week railfietsen waarbij de Nederlandse Edith je voorziet van een goed gevulde picknickmand. Na afloop kun je lekker bijkomen in de sauna. Ook twee dagen hiken met een overnachting in een wildernishut zijn inclusief. Bestemming is het Nationale park Fulufjället waar je onder meer de hoogste waterval van Zweden vindt. Bij aankomst op het station kun je nog een dag gaan mountainbiken of al wandelend de omgeving verkennen. Na afloop ga je met z’n allen een heerlijk diner bereiden in de open lucht. Ondertussen wordt de hottub warm gestookt. Meer info: stationsagen.com/nl/

Ziplinen in Orbaden Zip & Climb © Orbaden Zip & Climb

Ziplinen in Orbaden Zip & Climb © Orbaden Zip & Climb

Adrenalinekick
Toe aan wat adrenaline? Dan is Orbaden Zip & Climb, het adventure park in Midden-Zweden, een aanrader tijdens de herfstvakantie. Je avontuur begint met een wandeling op een steile helling. Eenmaal boven is het uitzicht over de Ljusnan vallei absoluut de moeite. Via een platform suis je met de zipline, met zicht op het meer en bomen links en rechts van, in een razend tempo naar de overkant. Mag het wat meer zijn? Dan staat er nog een zipline van zo’n 500 meter op je te wachten. En alsof dat nog niet genoeg is, beland je even later in het klimbos waar je als laatste obstakel een hoge toren bereikt. Hier ga je al abseilend naar beneden zodat je even later eindelijk weer vaste grond aan je voeten hebt. Meer info: orbadenzipclimb.se

Coverfoto: © Visit Sweden

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *