moderne kerk

12 moderne kerken in Europa die je architecturaal hart sneller doen slaan

Strak, minimalistisch en hedendaags. Niet meteen de woorden die in je opkomen als je denkt aan een kerk. Er zijn nochtans een hoop architecturale hoogstandjes als het gaat over deze heilige gebouwen! Reisreporter zocht en vond de 12 meest opmerkelijke, eigentijdse kerken!

St. Henry's Ecumenical Kapel in Turku, Finland: deze kerk heeft meer iets weg van een boot met zijn gebogen wanden uit koper en hout. Het gebouw zou trouwens stilletjes aan verkleuren en opgaan in de omgeven natuur! © Flickr

St. Henry's Ecumenical Kapel in Turku, Finland: deze kerk heeft meer iets weg van een boot met zijn gebogen wanden uit koper en hout. Het gebouw zou trouwens stilletjes aan verkleuren en opgaan in de omgeven natuur! © Flickr

Bruder Klaus veldkapel in Mechernick, Duitsland: aan de rand van een veld bouwden boeren deze kapel ter ere van hun patroonheilige Bruder Klaus. Op een zonnige dag lijkt de opening in het plafond op de uitbarsting van een ster! © Florian Seifert via Flickr Creative Commons

Bruder Klaus veldkapel in Mechernick, Duitsland: aan de rand van een veld bouwden boeren deze kapel ter ere van hun patroonheilige Bruder Klaus. Op een zonnige dag lijkt de opening in het plafond op de uitbarsting van een ster! © Florian Seifert via Flickr Creative Commons

Knarvik Kirke in Noorwegen: met 2014 als geboortejaar is dit een nieuwkomer in de kerkenwereld! Volgens de designers is het een futuristische interpretatie van de traditionele Noorse staafkerk. © B Ystebo via Flick Creative Commons

Knarvik Kirke in Noorwegen: met 2014 als geboortejaar is dit een nieuwkomer in de kerkenwereld! Volgens de designers is het een futuristische interpretatie van de traditionele Noorse staafkerk. © B Ystebo via Flick Creative Commons

Autobahnkirche in Siegerland, Duitsland: onderweg in Siegerland? Dan kan je even stoppen aan deze kerk die vlak naast een drukke baan werd gebouwd. Omringd door een hotel, tankstation en fastfood restaurant is dit misschien wel de toekomst van kerken? © Wikimedia Commons

Autobahnkirche in Siegerland, Duitsland: onderweg in Siegerland? Dan kan je even stoppen aan deze kerk die vlak naast een drukke baan werd gebouwd. Omringd door een hotel, tankstation en fastfood restaurant is dit misschien wel de toekomst van kerken? © Wikimedia Commons

De Maria Koningin van Vredekerk in Neviges, Duitsland: volledig gerealiseerd uit gewapend beton kan deze kerk wel tegen een stootje. En dat is maar best ook, met zitplaatsen voor 6000 gelovigen! © Seier+Seier via Flickr Creative Commons

De Maria Koningin van Vredekerk in Neviges, Duitsland: volledig gerealiseerd uit gewapend beton kan deze kerk wel tegen een stootje. En dat is maar best ook, met zitplaatsen voor 6000 gelovigen! © Seier+Seier via Flickr Creative Commons

Bedevaartkapel Notre Dame du Haut in Frankrijk: de ontwerper van deze eigenaardige kapel zou zich hebben laten inspireren op een krabschaal. Dat kan je bespeuren in het betonnen zeilvormige dak dat ook wel iets weg heeft van een Elviskapsel! © Rob Deutscher via Flickr Creative Commons

Bedevaartkapel Notre Dame du Haut in Frankrijk: de ontwerper van deze eigenaardige kapel zou zich hebben laten inspireren op een krabschaal. Dat kan je bespeuren in het betonnen zeilvormige dak dat ook wel iets weg heeft van een Elviskapsel! © Rob Deutscher via Flickr Creative Commons

Hallgrimskirkja in Reykjavik, IJsland: het duurde 38 jaar om deze opmerkelijke kerk van 74,5 meter te bouwen. De uiteindelijke constructie zou iets moeten weg hebben van een geiser, die je trouwens overal in IJsland tegenkomt. © Ben Husmann via Flickr Creative Commons

Hallgrimskirkja in Reykjavik, IJsland: het duurde 38 jaar om deze opmerkelijke kerk van 74,5 meter te bouwen. De uiteindelijke constructie zou iets moeten weg hebben van een geiser, die je trouwens overal in IJsland tegenkomt. © Ben Husmann via Flickr Creative Commons

Dio Padre Misericordioso in Rome, Italië: architect Richard Meier mocht na een wedstrijd zijn ontwerp uitwerken, met dit betonnen complex als resultaat. Opvallend zijn de gebogen muren, die de indruk moeten wekken van een schip met gehesen zeilen. © Wikimedia Commons

Dio Padre Misericordioso in Rome, Italië: architect Richard Meier mocht na een wedstrijd zijn ontwerp uitwerken, met dit betonnen complex als resultaat. Opvallend zijn de gebogen muren, die de indruk moeten wekken van een schip met gehesen zeilen. © Wikimedia Commons

Metropolitan kathedraal in Liverpool, Engeland: naast een bijzondere vorm heeft deze kerk ook originele bijnamen gekregen. Zo kan het gebouw al eens ‘Paddy’s wigwam’ of ‘lanceerhelling van de Paus’ genoemd worden! © Wikimedia Commons

Metropolitan kathedraal in Liverpool, Engeland: naast een bijzondere vorm heeft deze kerk ook originele bijnamen gekregen. Zo kan het gebouw al eens ‘Paddy’s wigwam’ of ‘lanceerhelling van de Paus’ genoemd worden! © Wikimedia Commons

Stykkisholmskirkja in IJsland: geen alienschip dit, maar een kerk in IJsland! Net als veel kerken in het ruige land, is ook dit huis van God uitgewerkt in een moderne, bijna futuristische stijl. © Eric Gorski via Flickr Creative Commons

Stykkisholmskirkja in IJsland: geen alienschip dit, maar een kerk in IJsland! Net als veel kerken in het ruige land, is ook dit huis van God uitgewerkt in een moderne, bijna futuristische stijl. © Eric Gorski via Flickr Creative Commons

Santuario Della Madonna delle Lacrime in Sicilië, Italië: een kerk in de vorm van een traan op de plaats waar een beeld van Madonna zou geweend hebben, toepasselijk! Het is trouwens niet vreemd als je er een omgekeerd ijsje in ziet, dat is wat de meeste mensen er van maken! © Wikimedia Commons

Santuario Della Madonna delle Lacrime in Sicilië, Italië: een kerk in de vorm van een traan op de plaats waar een beeld van Madonna zou geweend hebben, toepasselijk! Het is trouwens niet vreemd als je er een omgekeerd ijsje in ziet, dat is wat de meeste mensen er van maken! © Wikimedia Commons

Corten steel church in Madrid, Spanje: omschreven door de architect als ‘ bevroren in het moment na een explosie’ heeft dit gebouw een opmerkelijk voorkomen. Volledig samengesteld uit staal lijkt deze kerk meer op een oorlogsmonument dan iets anders! © Wikimedia Commons

Corten steel church in Madrid, Spanje: omschreven door de architect als ‘ bevroren in het moment na een explosie’ heeft dit gebouw een opmerkelijk voorkomen. Volledig samengesteld uit staal lijkt deze kerk meer op een oorlogsmonument dan iets anders! © Wikimedia Commons

St. Henry's Ecumenical Kapel in Turku, Finland: deze kerk heeft meer iets weg van een boot met zijn gebogen wanden uit koper en hout. Het gebouw zou trouwens stilletjes aan verkleuren en opgaan in de omgeven natuur! © Flickr Bruder Klaus veldkapel in Mechernick, Duitsland: aan de rand van een veld bouwden boeren deze kapel ter ere van hun patroonheilige Bruder Klaus. Op een zonnige dag lijkt de opening in het plafond op de uitbarsting van een ster! © Florian Seifert via Flickr Creative Commons Knarvik Kirke in Noorwegen: met 2014 als geboortejaar is dit een nieuwkomer in de kerkenwereld! Volgens de designers is het een futuristische interpretatie van de traditionele Noorse staafkerk. © B Ystebo via Flick Creative Commons Autobahnkirche in Siegerland, Duitsland: onderweg in Siegerland? Dan kan je even stoppen aan deze kerk die vlak naast een drukke baan werd gebouwd. Omringd door een hotel, tankstation en fastfood restaurant is dit misschien wel de toekomst van kerken? © Wikimedia Commons De Maria Koningin van Vredekerk in Neviges, Duitsland: volledig gerealiseerd uit gewapend beton kan deze kerk wel tegen een stootje. En dat is maar best ook, met zitplaatsen voor 6000 gelovigen! © Seier+Seier via Flickr Creative Commons Bedevaartkapel Notre Dame du Haut in Frankrijk: de ontwerper van deze eigenaardige kapel zou zich hebben laten inspireren op een krabschaal. Dat kan je bespeuren in het betonnen zeilvormige dak dat ook wel iets weg heeft van een Elviskapsel! © Rob Deutscher via Flickr Creative Commons Hallgrimskirkja in Reykjavik, IJsland: het duurde 38 jaar om deze opmerkelijke kerk van 74,5 meter te bouwen. De uiteindelijke constructie zou iets moeten weg hebben van een geiser, die je trouwens overal in IJsland tegenkomt. © Ben Husmann via Flickr Creative Commons Dio Padre Misericordioso in Rome, Italië: architect Richard Meier mocht na een wedstrijd zijn ontwerp uitwerken, met dit betonnen complex als resultaat. Opvallend zijn de gebogen muren, die de indruk moeten wekken van een schip met gehesen zeilen. © Wikimedia Commons Metropolitan kathedraal in Liverpool, Engeland: naast een bijzondere vorm heeft deze kerk ook originele bijnamen gekregen. Zo kan het gebouw al eens ‘Paddy’s wigwam’ of ‘lanceerhelling van de Paus’ genoemd worden! © Wikimedia Commons Stykkisholmskirkja in IJsland: geen alienschip dit, maar een kerk in IJsland! Net als veel kerken in het ruige land, is ook dit huis van God uitgewerkt in een moderne, bijna futuristische stijl. © Eric Gorski via Flickr Creative Commons Santuario Della Madonna delle Lacrime in Sicilië, Italië: een kerk in de vorm van een traan op de plaats waar een beeld van Madonna zou geweend hebben, toepasselijk! Het is trouwens niet vreemd als je er een omgekeerd ijsje in ziet, dat is wat de meeste mensen er van maken! © Wikimedia Commons Corten steel church in Madrid, Spanje: omschreven door de architect als ‘ bevroren in het moment na een explosie’ heeft dit gebouw een opmerkelijk voorkomen. Volledig samengesteld uit staal lijkt deze kerk meer op een oorlogsmonument dan iets anders! © Wikimedia Commons

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *