20 knappe Europese kerken buiten de grootsteden

Meer nog dan in ons eigen land bezoeken we kerken in het buitenland als we op vakantie zijn, met de grootste en beroemdste exemplaren als eerste. Geen Sagrada Familia of Notre Dame op deze lijst, maar bijzondere kerken die je dwingen om de hoofdstad te verlaten.

Minstens zo indrukwekkend als die in Parijs is de Notre-Dame in Amiens. Sterker nog: het is de grootste gotische kathedraal van Frankrijk. Sinds 1981 staat ze met recht en reden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De eerste steen van de kathedraal werd gelegd in 1220 waarna het een van de zuiverste voorbeelden van de gotiek representeert. © Toerisme Amiens

Minstens zo indrukwekkend als die in Parijs is de Notre-Dame in Amiens. Sterker nog: het is de grootste gotische kathedraal van Frankrijk. Sinds 1981 staat ze met recht en reden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De eerste steen van de kathedraal werd gelegd in 1220 waarna het een van de zuiverste voorbeelden van de gotiek representeert. © Toerisme Amiens

De Kathedraal van Etsjmiadzin, gelegen in de gelijknamige Armeense stad, mag zich de oudste van de wereld noemen. Ze werd gebouwd uit hout tussen 301 en 303 door Gregorius de Verlichter. In 618 werd dat materiaal vervangen door stenen, eveneens de kern van de huidige kathedraal. © Wikimedia Commons

De Kathedraal van Etsjmiadzin, gelegen in de gelijknamige Armeense stad, mag zich de oudste van de wereld noemen. Ze werd gebouwd uit hout tussen 301 en 303 door Gregorius de Verlichter. In 618 werd dat materiaal vervangen door stenen, eveneens de kern van de huidige kathedraal. © Wikimedia Commons

Wie nog een typische Scandinavische staafkerk wil bezoeken, kan dat in Lærdal in het westen van Noorwegen. Genesteld tussen de wilde valleien ligt de Borgund Staafkerk. De donkere houten buitenkant wordt nog versierd met mysterieuze Scandinavische runen uit de 12de eeuw. Binnenin vind je een rustieke mix van balken en gesneden houtwerk. © Marcin Rusak

Wie nog een typische Scandinavische staafkerk wil bezoeken, kan dat in Lærdal in het westen van Noorwegen. Genesteld tussen de wilde valleien ligt de Borgund Staafkerk. De donkere houten buitenkant wordt nog versierd met mysterieuze Scandinavische runen uit de 12de eeuw. Binnenin vind je een rustieke mix van balken en gesneden houtwerk. © Marcin Rusak

De Sint-Janskathedraal in ’s-Hertogenbosch is volgens velen het hoogtepunt van de Brabantse gotiek. De kerk werd gebouwd tussen 1380 en 1530 en sinds de 19de eeuw voortdurend ingrijpend gerestaureerd. Dankzij het grote aantal luchtboogbeelden op de luchtbogen is de kathedraal een van de meest gedecoreerde bouwwerken van Nederland. © Marcel Stupers

De Sint-Janskathedraal in ’s-Hertogenbosch is volgens velen het hoogtepunt van de Brabantse gotiek. De kerk werd gebouwd tussen 1380 en 1530 en sinds de 19de eeuw voortdurend ingrijpend gerestaureerd. Dankzij het grote aantal luchtboogbeelden op de luchtbogen is de kathedraal een van de meest gedecoreerde bouwwerken van Nederland. © Marcel Stupers

De Kathedraal van Ely in Cambridgeshire, Engeland staat plaatselijk ook wel bekend als ‘the ship of the Fens’ of ‘het schip van de moerassen’. Het staat namelijk midden tussen het vlakke en waterrijke landschap waardoor haar vorm eens zo prominent omhoog torent. De huidige bouw startte onder koning Willem de Veroveraar in 1083. © Patricia Hofmeester

De Kathedraal van Ely in Cambridgeshire, Engeland staat plaatselijk ook wel bekend als ‘the ship of the Fens’ of ‘het schip van de moerassen’. Het staat namelijk midden tussen het vlakke en waterrijke landschap waardoor haar vorm eens zo prominent omhoog torent. De huidige bouw startte onder koning Willem de Veroveraar in 1083. © Patricia Hofmeester

De Svetitschoveli-kathedraal staat in Mtscheta in Georgië. Hier ligt de mantel van Jezus Christus begraven. Lange tijd was de kathedraal een voorname kerk in Georgië, maar tegenwoordig is het de zetel van de aartsbisschoppen van Mtscheta en hoofdstad Tbilisi. De Svetitschoveli-kathedraal werd al gebouwd in de 4de eeuw. © Globetrotter

De Svetitschoveli-kathedraal staat in Mtscheta in Georgië. Hier ligt de mantel van Jezus Christus begraven. Lange tijd was de kathedraal een voorname kerk in Georgië, maar tegenwoordig is het de zetel van de aartsbisschoppen van Mtscheta en hoofdstad Tbilisi. De Svetitschoveli-kathedraal werd al gebouwd in de 4de eeuw. © Globetrotter

Hallstat is een dorpje in de buurt van Salzburg en behoort tot werelderfgoed, net zoals hun katholieke parochiekerk uit 1181. De kerk die we vandaag kennen werd in 1505 moedig gebouwd op een hoge rots met steile helling. Sinds 1939 is het onderhoud ervan in handen van de kleine kerkgemeenschap van Hallstat. In 2002 kreeg het gebouw een volledige renovatie. © David Pérez

Hallstat is een dorpje in de buurt van Salzburg en behoort tot werelderfgoed, net zoals hun katholieke parochiekerk uit 1181. De kerk die we vandaag kennen werd in 1505 moedig gebouwd op een hoge rots met steile helling. Sinds 1939 is het onderhoud ervan in handen van de kleine kerkgemeenschap van Hallstat. In 2002 kreeg het gebouw een volledige renovatie. © David Pérez

De kerk in Vík, IJsland ontvangt waarschijnlijk het laagste aantal inwoners ooit, namelijk ongeveer 280. Dat is de populatie van het meest zuidelijk gelegen plekje in IJsland, waar tevens het meeste neerslag valt. Als je niet hier bent om de kerk te bezichtigen, ga dan zeker naar de nabijgelegen Mýrdalsjökull-gletsjer, waaronder IJslands gevaarlijkste vulkaan Katla ligt te smeulen. © Stefano Di Chiara

De kerk in Vík, IJsland ontvangt waarschijnlijk het laagste aantal inwoners ooit, namelijk ongeveer 280. Dat is de populatie van het meest zuidelijk gelegen plekje in IJsland, waar tevens het meeste neerslag valt. Als je niet hier bent om de kerk te bezichtigen, ga dan zeker naar de nabijgelegen Mýrdalsjökull-gletsjer, waaronder IJslands gevaarlijkste vulkaan Katla ligt te smeulen. © Stefano Di Chiara

Ingesloten door twee kolossale torens en versierd met houtsnijwerk van de Duitser Veit Stoss, torent de Mariakerk hoven boven de geplaveide straten van het oude stadscentrum van Krakau in Polen. Als de zon ondergaat over het bruisende plein, lichten de torens rood op. Meer nog: de basiliek komt elk uur tot leven met het geluid van een trompet. © Romana Pierzga

Ingesloten door twee kolossale torens en versierd met houtsnijwerk van de Duitser Veit Stoss, torent de Mariakerk hoven boven de geplaveide straten van het oude stadscentrum van Krakau in Polen. Als de zon ondergaat over het bruisende plein, lichten de torens rood op. Meer nog: de basiliek komt elk uur tot leven met het geluid van een trompet. © Romana Pierzga

De Kathedraal van León ligt in de gelijknamige stad in het noordwesten van Spanje. De kerk werd cultureel erfgoed in 1844, mede omdat het beschouwd wordt als een van de meesterwerken van de gotische stijl in het midden van de 13de eeuw. Pas tegen het einde van de 16de eeuw was de kathedraal zo goed als voltooid. © Bienvenido Fernández Lora

De Kathedraal van León ligt in de gelijknamige stad in het noordwesten van Spanje. De kerk werd cultureel erfgoed in 1844, mede omdat het beschouwd wordt als een van de meesterwerken van de gotische stijl in het midden van de 13de eeuw. Pas tegen het einde van de 16de eeuw was de kathedraal zo goed als voltooid. © Bienvenido Fernández Lora

Naar verluidt zouden er 365 kerken liggen in Ohrid, Macedonië; één voor elke dag van het jaar. Geen idee of het echt waar is, maar de Church of St. John in het district Kaneo is er alvast eentje die je beslist eens moet bezoeken. Niet alleen om de charme ervan te ontdekken, maar zeker ook omwille van het uitzicht op het meer. © Luís Garcia

Naar verluidt zouden er 365 kerken liggen in Ohrid, Macedonië; één voor elke dag van het jaar. Geen idee of het echt waar is, maar de Church of St. John in het district Kaneo is er alvast eentje die je beslist eens moet bezoeken. Niet alleen om de charme ervan te ontdekken, maar zeker ook omwille van het uitzicht op het meer. © Luís Garcia

Dit is de kathedraal van Sevilla, in Spanje. Een enorm bouwwerk waar maar liefst 100 jaar aan bezig geweest is. Geen wonder dus dat de kathedraal het derde grootste kerkgebouw in Europa is, na de Sint-Pietersbasiliek in Rome en de St Paul's Cathedral in Londen, én de grootste gotische kerk ter wereld is. Weetje: wereldreiziger Columbus ligt hier begraven. © Javier Moreno Serrano

Dit is de kathedraal van Sevilla, in Spanje. Een enorm bouwwerk waar maar liefst 100 jaar aan bezig geweest is. Geen wonder dus dat de kathedraal het derde grootste kerkgebouw in Europa is, na de Sint-Pietersbasiliek in Rome en de St Paul's Cathedral in Londen, én de grootste gotische kerk ter wereld is. Weetje: wereldreiziger Columbus ligt hier begraven. © Javier Moreno Serrano

De Maria Hemelsvaartskerk ligt moederziel alleen op een eilandje in het midden van het meer van Bled in Slovenië. Ze werd gebouwd in de 15de eeuw naar een gotische stijl en in 1465 werd de kerk ingehuldigd door de eerste bisschop van Ljubljana, Žiga Graaf Lamberg. In 1509 beschadigde een aardbeving de kerk waardoor ze heropgebouwd moest worden. De huidige bouw dateert uit de 17de eeuw. © Evan Hammonds

De Maria Hemelsvaartskerk ligt moederziel alleen op een eilandje in het midden van het meer van Bled in Slovenië. Ze werd gebouwd in de 15de eeuw naar een gotische stijl en in 1465 werd de kerk ingehuldigd door de eerste bisschop van Ljubljana, Žiga Graaf Lamberg. In 1509 beschadigde een aardbeving de kerk waardoor ze heropgebouwd moest worden. De huidige bouw dateert uit de 17de eeuw. © Evan Hammonds

De kathedraal van St. Domnius ligt in het Kroatische Split en zie je al van ver liggen dankzij de hoge Romaanse klokkentoren met de bergen in de achtergrond. Het gebouw bevindt zich in het paleis van keizer Diocletianus en is samengesteld uit drie verschillende secties die overeenkomen met de verschillende historische periodes. © Sue Nagyová

De kathedraal van St. Domnius ligt in het Kroatische Split en zie je al van ver liggen dankzij de hoge Romaanse klokkentoren met de bergen in de achtergrond. Het gebouw bevindt zich in het paleis van keizer Diocletianus en is samengesteld uit drie verschillende secties die overeenkomen met de verschillende historische periodes. © Sue Nagyová

De hoogste kerktoren ter wereld vind je in Ulm, Baden-Württemberg, op het munster van Ulm. De toren heeft een hoogte van 161,53 meter en kan tot ongeveer 150 meter beklommen worden. Maar niet alleen de toren, ook het kerkgebouw heeft serieuze afmetingen. De bouw startte in de 14de eeuw naar gotische stijl. © Florian Teichmann

De hoogste kerktoren ter wereld vind je in Ulm, Baden-Württemberg, op het munster van Ulm. De toren heeft een hoogte van 161,53 meter en kan tot ongeveer 150 meter beklommen worden. Maar niet alleen de toren, ook het kerkgebouw heeft serieuze afmetingen. De bouw startte in de 14de eeuw naar gotische stijl. © Florian Teichmann

St. David’s Cathedral ligt in het westen van Wales en werd als klooster opgericht in de 7de eeuw. Vanaf toen werd de kathedraal gekweld door de Vikingen, bezocht door Willem de Veroveraar en door paus Calixtus II uitgeroepen tot bedevaartsoord. Vandaag de dag zie je na alle renovaties een indrukwekkende mix van gotische en middeleeuwse stijlen. © Justus Steinfeldt

St. David’s Cathedral ligt in het westen van Wales en werd als klooster opgericht in de 7de eeuw. Vanaf toen werd de kathedraal gekweld door de Vikingen, bezocht door Willem de Veroveraar en door paus Calixtus II uitgeroepen tot bedevaartsoord. Vandaag de dag zie je na alle renovaties een indrukwekkende mix van gotische en middeleeuwse stijlen. © Justus Steinfeldt

De kathedraal van Winchester is een anglicaanse bisschopskerk en een van de grootste in Engeland. De crypte, het oudste deel van de huidige kathedraal, dateert uit de 12de eeuw. Niet alleen voor de indrukwekkende bouwstijl lokt de kerk veel bezoekers. Hier ligt ook het graf van de beroemde Engelse schrijfster Jane Austen. © Adrian Błaszczyk

De kathedraal van Winchester is een anglicaanse bisschopskerk en een van de grootste in Engeland. De crypte, het oudste deel van de huidige kathedraal, dateert uit de 12de eeuw. Niet alleen voor de indrukwekkende bouwstijl lokt de kerk veel bezoekers. Hier ligt ook het graf van de beroemde Engelse schrijfster Jane Austen. © Adrian Błaszczyk

Minstens zo indrukwekkend als die in Parijs is de Notre-Dame in Amiens. Sterker nog: het is de grootste gotische kathedraal van Frankrijk. Sinds 1981 staat ze met recht en reden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De eerste steen van de kathedraal werd gelegd in 1220 waarna het een van de zuiverste voorbeelden van de gotiek representeert. © Toerisme Amiens De Kathedraal van Etsjmiadzin, gelegen in de gelijknamige Armeense stad, mag zich de oudste van de wereld noemen. Ze werd gebouwd uit hout tussen 301 en 303 door Gregorius de Verlichter. In 618 werd dat materiaal vervangen door stenen, eveneens de kern van de huidige kathedraal. © Wikimedia Commons Wie nog een typische Scandinavische staafkerk wil bezoeken, kan dat in Lærdal in het westen van Noorwegen. Genesteld tussen de wilde valleien ligt de Borgund Staafkerk. De donkere houten buitenkant wordt nog versierd met mysterieuze Scandinavische runen uit de 12de eeuw. Binnenin vind je een rustieke mix van balken en gesneden houtwerk. © Marcin Rusak De Sint-Janskathedraal in ’s-Hertogenbosch is volgens velen het hoogtepunt van de Brabantse gotiek. De kerk werd gebouwd tussen 1380 en 1530 en sinds de 19de eeuw voortdurend ingrijpend gerestaureerd. Dankzij het grote aantal luchtboogbeelden op de luchtbogen is de kathedraal een van de meest gedecoreerde bouwwerken van Nederland. © Marcel Stupers De Kathedraal van Ely in Cambridgeshire, Engeland staat plaatselijk ook wel bekend als ‘the ship of the Fens’ of ‘het schip van de moerassen’. Het staat namelijk midden tussen het vlakke en waterrijke landschap waardoor haar vorm eens zo prominent omhoog torent. De huidige bouw startte onder koning Willem de Veroveraar in 1083. © Patricia Hofmeester De Svetitschoveli-kathedraal staat in Mtscheta in Georgië. Hier ligt de mantel van Jezus Christus begraven. Lange tijd was de kathedraal een voorname kerk in Georgië, maar tegenwoordig is het de zetel van de aartsbisschoppen van Mtscheta en hoofdstad Tbilisi. De Svetitschoveli-kathedraal werd al gebouwd in de 4de eeuw. © Globetrotter Hallstat is een dorpje in de buurt van Salzburg en behoort tot werelderfgoed, net zoals hun katholieke parochiekerk uit 1181. De kerk die we vandaag kennen werd in 1505 moedig gebouwd op een hoge rots met steile helling. Sinds 1939 is het onderhoud ervan in handen van de kleine kerkgemeenschap van Hallstat. In 2002 kreeg het gebouw een volledige renovatie. © David Pérez De kerk in Vík, IJsland ontvangt waarschijnlijk het laagste aantal inwoners ooit, namelijk ongeveer 280. Dat is de populatie van het meest zuidelijk gelegen plekje in IJsland, waar tevens het meeste neerslag valt. Als je niet hier bent om de kerk te bezichtigen, ga dan zeker naar de nabijgelegen Mýrdalsjökull-gletsjer, waaronder IJslands gevaarlijkste vulkaan Katla ligt te smeulen. © Stefano Di Chiara Ingesloten door twee kolossale torens en versierd met houtsnijwerk van de Duitser Veit Stoss, torent de Mariakerk hoven boven de geplaveide straten van het oude stadscentrum van Krakau in Polen. Als de zon ondergaat over het bruisende plein, lichten de torens rood op. Meer nog: de basiliek komt elk uur tot leven met het geluid van een trompet. © Romana Pierzga De Kathedraal van León ligt in de gelijknamige stad in het noordwesten van Spanje. De kerk werd cultureel erfgoed in 1844, mede omdat het beschouwd wordt als een van de meesterwerken van de gotische stijl in het midden van de 13de eeuw. Pas tegen het einde van de 16de eeuw was de kathedraal zo goed als voltooid. © Bienvenido Fernández Lora Naar verluidt zouden er 365 kerken liggen in Ohrid, Macedonië; één voor elke dag van het jaar. Geen idee of het echt waar is, maar de Church of St. John in het district Kaneo is er alvast eentje die je beslist eens moet bezoeken. Niet alleen om de charme ervan te ontdekken, maar zeker ook omwille van het uitzicht op het meer. © Luís Garcia Dit is de kathedraal van Sevilla, in Spanje. Een enorm bouwwerk waar maar liefst 100 jaar aan bezig geweest is. Geen wonder dus dat de kathedraal het derde grootste kerkgebouw in Europa is, na de Sint-Pietersbasiliek in Rome en de St Paul's Cathedral in Londen, én de grootste gotische kerk ter wereld is. Weetje: wereldreiziger Columbus ligt hier begraven. © Javier Moreno Serrano De Maria Hemelsvaartskerk ligt moederziel alleen op een eilandje in het midden van het meer van Bled in Slovenië. Ze werd gebouwd in de 15de eeuw naar een gotische stijl en in 1465 werd de kerk ingehuldigd door de eerste bisschop van Ljubljana, Žiga Graaf Lamberg. In 1509 beschadigde een aardbeving de kerk waardoor ze heropgebouwd moest worden. De huidige bouw dateert uit de 17de eeuw. © Evan Hammonds De kathedraal van St. Domnius ligt in het Kroatische Split en zie je al van ver liggen dankzij de hoge Romaanse klokkentoren met de bergen in de achtergrond. Het gebouw bevindt zich in het paleis van keizer Diocletianus en is samengesteld uit drie verschillende secties die overeenkomen met de verschillende historische periodes. © Sue Nagyová De hoogste kerktoren ter wereld vind je in Ulm, Baden-Württemberg, op het munster van Ulm. De toren heeft een hoogte van 161,53 meter en kan tot ongeveer 150 meter beklommen worden. Maar niet alleen de toren, ook het kerkgebouw heeft serieuze afmetingen. De bouw startte in de 14de eeuw naar gotische stijl. © Florian Teichmann St. David’s Cathedral ligt in het westen van Wales en werd als klooster opgericht in de 7de eeuw. Vanaf toen werd de kathedraal gekweld door de Vikingen, bezocht door Willem de Veroveraar en door paus Calixtus II uitgeroepen tot bedevaartsoord. Vandaag de dag zie je na alle renovaties een indrukwekkende mix van gotische en middeleeuwse stijlen. © Justus Steinfeldt De kathedraal van Winchester is een anglicaanse bisschopskerk en een van de grootste in Engeland. De crypte, het oudste deel van de huidige kathedraal, dateert uit de 12de eeuw. Niet alleen voor de indrukwekkende bouwstijl lokt de kerk veel bezoekers. Hier ligt ook het graf van de beroemde Engelse schrijfster Jane Austen. © Adrian Błaszczyk

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *