Uitgetest: de Highlands voor minder dan 300 euro

Door de Highlands van Schotland trekken in 8 dagen kan al eens voor een serieus prijskaartje zorgen. Het land staat dan ook niet bekend voor zijn goedkoop karakter. Reisreporter Katy liet het hoogseizoen voor wat het is, en betaalde voor vervoer en overnachting iets minder dan 300 euro. Dit zijn haar tips!

In het laagseizoen heb je de Highlands bijna helemaal voor jezelf.

In het laagseizoen heb je de Highlands bijna helemaal voor jezelf.

Te veel toeristen
Schotland, en dan vooral de Highlands, wordt in het hoogseizoen overrompeld door toeristen. Hotels zijn al snel volgeboekt en wandelingen zijn net iets minder aangenaam met zoveel mensen om je heen. De zon laat zich in dit ruwe, natte land trouwens ook niet vaak zien. Het echte Schotland leren kennen doe je dus best in de koudere periodes, door regen, mist en wind. De lagere prijzen zijn dan natuurlijk mooi meegenomen!

In Edinburgh overnachten we in het goedkoopste hostel.

In Edinburgh overnachten we in het goedkoopste hostel.

Hostel hysterie
Ik overnacht samen met 2 reisgenoten steeds in een hostel, waarvan de kwaliteit en ervaring steeds positiever worden naarmate we dieper de Highlands in gaan. Voor de eerste nacht in Edinburgh leggen we elk 6 euro neer in het City Stay Hostel. We delen de kamer met een hoop mensen en moeten een tijdje zoeken naar een wc. Voor dit lage bedrag verwachten we niets meer en we trekken met goede moed naar het station de volgende ochtend. Het kan alleen maar beter worden, achter de wolken schijnt de zon, zelfs in Schotland!

De treinrit richting Skye is een activiteit op zich.

De treinrit richting Skye is een activiteit op zich.

Recreatieve treinrit
En gelijk hadden we! Op de trein naar Inverness, waar we elk 11,18 euro voor betalen, doen we niets anders dan uit het raam staren. De treinrit is een activiteit op zich en als je de prijzen op tijd in het oog houdt, is de 4 uur durende rit niet alleen indrukwekkend maar ook enorm voordelig! We blijven 2 nachten in de hoofdstad van de Highlands, waar vooral Loch Ness de trekpleister is. Het Bazpackers Hostel, waar we een kamer delen met een andere toeriste voor 33 euro per persoon, is de perfecte uitvalsbasis om de charmante stad te voet te leren kennen.

Op Skye verblijven we in een uniek privéhutje van Cowshed Bunkhouse Boutiqe.

Op Skye verblijven we in een uniek privéhutje van Cowshed Bunkhouse Boutiqe.

De Skye is de limit
De volgende trein, die ons 13,17 euro armer maakt, brengt ons naar Kyle of Lochalsh. Hier wachten we de bus op die ons naar het betoverende Isle of Skye brengt. Na een uurtje arriveren we in de grootste stad van het eiland, Portree. Hier is het SHYA hostel voor twee nachten ons onderkomen. Deze keer liggen we in een privé-kamer, waar we elk 53,13 euro betalen. De prijzen worden steeds hoger, maar de hostels gelukkig ook steeds beter! De laatste 2 nachten verblijven we in een privéhutje van het unieke Cowshed bunkhouse Boutique voor 50,67 euro per persoon.

Als er een bus rijdt, is dit een perfecte manier om kennis te maken met het eiland.

Als er een bus rijdt, is dit een perfecte manier om kennis te maken met het eiland.

Met de duim
Het grootste probleem op Skye is het openbaar vervoer. In het laagseizoen rijden er 4 bussen per dag, op zaterdag nog minder en op zondag blijven de buschauffeurs gewoon thuis. Nadat we een bus missen, brengt een sympathieke medewerker van het hostel ons naar de Quiraing, waar we een hele dag rondwandelen, de tijd uit het oog verliezen en de bus terug missen. Liften is volgens locals dé manier is om het eiland te verkennen, dus dat doen we ook. Duimen in de lucht en hopen maar!

Liften is de manier om het eiland Skye te ontdekken.

Liften is de manier om het eiland Skye te ontdekken.

Meer dan behulpzaam
Liften is nooit 100 procent veilig, maar het werd al snel duidelijk dat Schotten, vooral op Skye, enorm hulpvaardig zijn. Ze stoppen zelfs om uit te leggen waarom ze ons niet kunnen meenemen. Ook de buschauffeur, als we dan ein-de-lijk een bus halen, zet ons af waar we willen op de route en neemt ook iedereen mee langs de kant van de straat, zelfs zonder bushalte. Deze mentaliteit helpt enorm om het eiland voordelig te ontdekken. En je leert bovendien de bevolking beter kennen, win-win!

Ik krijg het al warm om mijn volgende reis naar Schotland te plannen.

Ik krijg het al warm om mijn volgende reis naar Schotland te plannen.

Gratis proviand
Hostels zijn niet alleen goedkoop, maar ook handig op vlak van eten. De keukens die we tegenkomen in Schotland zijn elk voorzien van een aanzienlijke voorraad voedsel, achtergelaten door andere reizigers. Ook ligt er vaak standaard pasta, thee en koffie die je mag gebruiken. Hoe dieper in de Highlands, hoe meer eten en beter de voorzieningen. Ik krijg het al warm om mijn volgende, voordelige trip naar Schotland te plannen. Gelukkig maar, want die warmte zal ik nodig hebben!

De rekening per persoon
Vlucht heen en terug CHARLEROI-EDINBURGH: €48,94 (Ryanair)
Bus luchthaven – centrum Edinburgh heen en terug: €9 (Citylink 100)
1 nacht in City Stay Hostel Edinburgh: €6
Trein Edinburgh – Inverness: €11,18 (Raileasy)
2 nachten Bazpackers Hostel Inverness: €33
Trein Inverness – Kyle of Lochalsh: €13,17 (Raileasy)
2 nachten SHYA Hostel Portree: €53,13
2 nachten cowshed Bunkhouse Bouique: €50,67
Totale kosten bussen op Skye: €26,15 (stagecoach)
Trein Kyle of Lochalsh – Edinburgh: €39,45 (Raileasy)
Eindtotaal: € 290,69

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Schotland | www.visitscotland.com
Toerisme Skye | www.isleofskye.com
Overnachten
City Stay Hostel Edinburgh | 6 Queen St | Edinburgh EH2 1JE
Tel. +44 (0) 7522 558940 | Internet: city-stay-edinburgh-ltd-gb.book.direct
Bazbackers Hostel Inverness
| 4 Culduthel Rd | Inverness IV2 4AB
Tel. +44 (0) 1463 717663 | Internet: www.bazpackershostel.co.uk  
SHYA Hostel Portree
| Lisigarry Court | Portree IV51 9EW
Tel. +44 (0) 1478 612231 | Internet: www.syha.org.uk 
Cowshed bunkhouse Boutique Uig
| Isle of Skye | Uig IV51 9YD
Tel. +44 (0) 7917 536820 | Internet: www.skyecowshed.co.uk

Foto’s: © Katy Goelen

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *