Dwars door ongetemd en mysterieus Albanië

Aan de Adriatische zee ligt misschien wel het meest onbekende land van Europa. Wellicht zit haar communistische verleden daar voor iets tussen. Ondertussen ontwaakt het Balkanland en wil het haar geheimen graag prijsgeven. Of Albanië nog altijd mysterieus is, ontdekt onze avontuurlijke reisreporter Dominiek. Hij trekt van het noorden naar het zuiden.

Het standbeeld van Skanderberg in Tirana. © Dominiek Druart

Het standbeeld van Skanderberg in Tirana. © Dominiek Druart

Held van Albanië
De Albanese hoofdstad Tirana ligt slechts op 4 uur vliegen van Brussel. Hier beginnen we onze rondreis. Het standbeeld van Skanderberg, de nationale held van de Albanezen en bestrijder van het Ottomaanse Rijk, pronkt op een plein midden in de stad. Vlakbij ligt het historisch museum, een verplichte stop voor iedereen die ‘het land van de Adelaars’ bezoekt.

Tirana ontpopt
De stad krioelt van de hippe restaurants en overal hangt er een levendige sfeer. Maar ooit was dat anders, zoals tijdens de communistische periode van leider Enver Hoxha dat het land meer kwaad dan goed deed. Gelukkig kwam aan deze dictatuur een eind in 1992 en sindsdien doet Albanië zijn uiterste best om zich te ontwikkelen naar een modern, hedendaags land. Toch is er nog een lange weg voor de boeg. De sporen van haar duistere verleden zijn nog niet allemaal uitgewist.

Rozafa kasteel © Dominiek Druart

Rozafa kasteel © Dominiek Druart

Shkodër: één van de oudste steden van Europa
Een klein lokaal busje brengt ons richting noorden naar de stad Shkodër. Het gelijknamige meer is schilderachtig mooi en ligt deels in Montenegro. De Ebu Beker moskee in het centrum van de stad is een juweeltje net zoals het Rozafa kasteel net buiten de stadsrand. Door zijn hoge ligging biedt het een prachtig uitzicht over het meer. Hier snuif je de sfeer op uit de Ottomaanse periode.

Vrees voor moord
In deze regio doen overigens verhalen de ronde over de Bloedwraak. Deze traditie leeft weer op sinds de val van het communisme. Verschillende mensen durven niet meer buiten te komen uit vrees vermoord te worden. Dit heeft te maken met de Kanun, een traditionele Albanese wet die stelt dat een moord gewroken moet worden door het bloed van de moordenaar of zijn kinderen te vergieten.

De witte toppen van de Alpen in de achtergrond © Dominiek Druart

De witte toppen van de Alpen in de achtergrond © Dominiek Druart

Ongerepte natuur in de Alpen
Het noorden van Albanië is een wandelparadijs. De natuurparken van Valbona en Theth zijn fabelachtig mooi en onbedorven, een speeltuin voor de bergliefhebber. Het dorpje Theth kun je enkel tijdens de zomermaanden via een slechte onverharde weg per 4×4 bereiken. Maar eens gearriveerd, bieden de gastvrije bewoners je zonder twijfel graag een lekkere lokale maaltijd aan. De tocht van Valbona naar Theth is een pittige wandeling, maar een aanrader. De hoogste toppen liggen tussen 2.600 en 2.700 meter. De ongerepte natuur in het hart van de Alpen spreekt boekdelen.

Duizenden ramen in Berat © Dominiek Druart

Duizenden ramen in Berat © Dominiek Druart

Stad van duizend ramen
Een bezoek aan Berat mag je zeker niet overslaan. Deze historische plek staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en ligt aan de oever van de Osum rivier. De wijk Mangalem telt tal van kleine charmante steegjes en straatjes maar pronkt vooral met het Barat kasteel dat je trakteert op een mooi uitzicht. Berat is 4000 jaar oud en ontsnapte aan grote verwoestingen. De traditionele woningen gebouwd tegen de bergflank met wel duizenden ramen dateren uit de 18de en 19de eeuw en staan symbool voor het stadsleven op de Balkan in die tijd.

Het centrum van Gjirokastër. © dm1795 via Flickr Creative Commons

Het centrum van Gjirokastër. © dm1795 via Flickr Creative Commons

Ottomaanse pracht
Wie nog meer geschiedenis wil opsnuiven kan zijn hart ophalen in Gjirokastër. De straatjes zijn hier steil en deels knap gerenoveerd. Net zoals in Berat heeft Gjirokastër ook zijn eigen kasteel en staat de stad ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Wanneer je hier wandelt, krijg je een indruk van het echte Albanië. Dat smaakt naar meer!

Het strand van badstad Sarandë © Dominiek Druart

Het strand van badstad Sarandë © Dominiek Druart

De skyline van Sarandë © Pixabay

De skyline van Sarandë © Pixabay

Rustige badstad
Omwille van zijn prachtige zandstranden wordt Sarandë ‘de parel van Albanië’ genoemd. In het zuidwesten van het land liggen de mooiste badplaatsen. Mooi meegenomen: het massatoerisme is hier nog niet in trek, zoals in Kroatië wel het geval is. Sarandë aan de Ionische zee ligt bovendien niet ver van de grens met Griekenland. Wie goed kijkt, ziet zelfs het eiland Corfu liggen. Dagelijks vaart er een veerdienst heen en weer.

Sarandë heeft archeologisch heel wat te bieden © Dominiek Druart

Sarandë heeft archeologisch heel wat te bieden © Dominiek Druart

Adembenemende archeologische site
De van oorsprong Illyrische stad Sarandë is door de eeuwen heen in de handen geweest van de Grieken, Romeinen en Venetianen en was onderdeel van het Byzantijnse Rijk. Kuier erdoorheen en ontdek onder andere een basiliek uit de 6de eeuw, een Akropolis en een Venetiaans kasteel. In deze omvangrijke site kom je beslist ogen te kort om zoveel invloeden uit lang vervlogen tijden te bekijken!

Albanië heeft heel wat te bieden voor weinig geld © MatHelium via Flickr Creative Commons

Albanië heeft heel wat te bieden voor weinig geld © MatHelium via Flickr Creative Commons

Budgetvriendelijk
Om rond te trekken in Albanië hoef je helemaal niet de jackpot te winnen. De budgetvriendelijke bestemming werkt er bovendien hard aan om je waar te geven voor het (weinige) geld. De laatste jaren verandert er steeds meer om beter in te spelen op toeristen. Tot het zo ver is: laat je niet afschrikken door de ongereptheid van het land, maar ga gewoon zelf op ontdekking. De boeiende mix van natuur en geschiedenis maakt de nieuwsgierige reiziger in je wakker!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen

Toerisme Albanië | www.albania.al
Bezienswaardigheden

Tirana Nationaal Historisch Museum | Skënderbej Square | Boulevard Zogu
Internet: www.mhk.gov.al
Site van Butrint | Internet: www.butrintfoundation.co.uk
Bereikbaarheid
Afstand België-Albanië | 2100 km via Duitsland, Oostenrijk, Slovenië, Kroatië en Montenegro
Vluchten | Austrian Airlines Brussel via Wenen naar Tirana
Overnachten
Hostel Destil | Rr.Qemal.Gurnjaku 1001 Tirana | Albania
Tel. +355 69 885 2388 | Internet: www.destil.al
Hotel Portoeda | Rruga Jonianet | Sarandë | Albania
Tel. +355 85 223 363 | Internet: www.portoeda.com

Coverfoto: © SarahTz via Flickr Creative Commons

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *