De Trolltunga rots in Noorwegen is niet zo verlaten als je hoopt.

Reisverwachtingen vs realiteit: wat we willen en wat we krijgen

Is this the real life, is it just fantasy? Queen vraagt het zich herhaaldelijk af op de radio. En ik heb net dezelfde vraag als ik door verschillende Instagramprofielen van reizigers scrol. Verre uitzichten en monumentale kleppers met perfecte kleuren en zonder enige toerist in beeld. Vrij onwaarschijnlijk lijkt mij. Want, om in Queen-sferen te blijven, volgens mij is er no escape from reality.

Reisverwachtingen beginnen en eindigen bij sociale media. © Pixabay

Reisverwachtingen beginnen en eindigen bij sociale media. © Pixabay

Niet zo sociale media
Het begint en eindigt met sociale media. Ons dagdagelijks leven wordt er steeds meer door beïnvloed en ook ons reisgedrag en reisverwachtingen kunnen er niet langer onderuit. Waar je het vroeger moest hebben van reisbureaus, brochures en de occasionele reisbeurs, kan je nu op Pinterest naar reisinspiratie zoeken of populaire reisbloggers op Instagram volgen. En het zijn net deze media waarop filters en bewerkingen bij de vleet gebruikt worden en zo ook een (zwaar) steentje bijdragen aan onze reisverwachtingen.

Toegankelijke boosdoener
Een foto nemen, filter erover, contrast of verzadiging aanpassen en online zwieren. Foto’s bewerken wordt steeds gemakkelijker maar vooral toegankelijker, en hier zit volgens mij de kleine boosdoener. Waar ‘het perfecte plaatje’ vroeger een voorrecht was van reisbureaus, kunnen wij nu zelf volmaakte kiekjes de wereld in sturen. En dat doen we ook constant, met de hoop op genoeg likes en wow-reacties. Onze foto moet gezien worden en wordt dan ook vaak gretig bewerkt, maar dan stel ik mij de vraag: “In hoeverre vervormen we de realiteit?”

reisverwachtingen

De Trolltunga rots in Noorwegen is niet zo verlaten als je hoopt. © Patrick Gensel via Flickr Creative Commons

Verlaten plaatsen, geen toeristen
Het is zo ver gekomen dat we reizen op basis van foto’s die we tegenkomen op sociale media. Ja, ook ik werd al enkele keren verleid door verlaten wandelpaden. Een serene foto van een toerist op de Trolltunga in Noorwegen? Ik wil ernaartoe. Een foto van een verlaten hangbrug in Duitsland? Wanneer vertrekken we!? Leegte, weinig toeristen maar vooral mooie foto’s, dat is waar we steeds naar op zoek zijn. En dat is wat sociale media ons op een gouden schoteltje aanbieden.

Met alle Chinezen…
Maar de realiteit is anders. En ja, natuurlijk schijnt niet altijd de zon en zijn er honderden mensen die dezelfde plaats willen bezoeken. De realist in mij weet dat maar de dromer overwint het vaak van die saaie tegenhanger. Gevolg? Daar stond ik dan, de Geierlay hangbrug in Duitsland te delen met 156 andere dromers.

reisverwachtingen

What you see, is not what you get op de Chinese Muur. © Pixabay

En ook met den deze…
Ook de bekende bezienswaardigheden worden steeds meer geïdealiseerd. De Chinese Muur bijvoorbeeld. Honderden foto’s op het internet van een majestueuze, lege muur. Ook al weet je dat het bezienswaardigheid nummer 1 is en overrompeld wordt door toeristen (deze keer eens niet Chinezen), de foto’s op het internet doen mij toch steeds twijfelen en vooral hopen.

reisverwachtingen

De Geierlay hangbrug in Duitsland is indrukwekkend, en dat vinden wel meer mensen. © Cluas Moser via Flickr Creative Commons | © Franz Ferdinand via Flickr Creative Commons

Voetje op de grond
Het gevolg is dat onze reisverwachtingen steeds groeien en een serieuze deuk krijgen als we eenmaal op de veelbesproken bestemming komen. En dat is jammer, want het is vaak wél de moeite waard. Maar het ideaalbeeld in ons hoofd staat niet recht voor onze neus en dat kan al eens zorgen voor ontgoocheling. Iedereen die het Louvre bezocht, kent dat gevoel wel: “Oh, is de Mona Lisa maar zo klein?”. Het is daarom volgens mij vooral belangrijk om te relativeren. Dromen is belangrijk maar probeer toch één voetje op de grond te houden!

Daar stond ik dan, op een niet zo verlaten hangbrug. © Katy Goelen

Tips van een realist
Hoe ontwijken reisbloggers dan toch het massatoerisme? Sinds deze reality check proberen ook wij bij Reisreporter steeds het massatoerisme te vermijden en onbewandelde paden te verkennen. Tot zover sprokkelden we volgende handige tips bij elkaar!

  • Reizen gaat vaak gepaard met relaxen, maar sta voor een keer wat vroeger op en probeer de zonsopgang bij te wonen. Gegarandeerd spectaculaire foto’s en de meeste toeristen liggen dan nog in hun bed!
  • Vermijd drukke periodes en bezoek je volgende bestemming eens in het laagseizoen! Oké, het hoogseizoen is er voor een reden, je hebt gegarandeerd beter weer. Maar dit ene voordeel weegt volgens mij niet op tegen de pluspunten van het laagseizoen: goedkoop, weinig tot geen toeristen, vaak vriendelijkere locals die niet houden van massatoerisme en geen wachtrijen!
  • Zoek op voorhand grondig uit wat je wil doen en wanneer en maak een gedetailleerd reisschema. Zo vind je misschien wel een leuk alternatief voor de standaard tours die de meeste toeristen aantrekken.
  • Go local! De lokale bevolking weet als geen ander wat er te zien en doen is en hoe je dit best aanpakt. Vraag ze zeker wanneer zij een bepaalde bezienswaardigheid zouden bezoeken.
  • Is je volgende bestemming een plaats waar cruises aanmeren? Probeer dan uit te zoeken wanneer deze aankomen en terug vertrekken. Een boot toeristen minder maakt al een groot verschil!

Er is trouwens maar een manier om erachter te komen of deze tips kloppen! Gewoon vertrekken!

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *