Op outdoor avontuur in wandelregio Hunsrück

Het langgerekte golvende laaggebergte met dramatische rotsformaties van Hunsrück vormen het decor van de Nahe vallei in het zogenaamde Naheland. Groen kleurt het glooiende boerenlandschap waar bossen de heuveltoppen bedekken en waar zich een kleine wildernis verschuilt. Ideaal voor verrassende buitenbelevingen.

Hunsrück: de hangbrug Geierlay

Hunsrück: de hangbrug Geierlay © Hunsrück Tourismus | © Ingrid Monden

Adrenaline in de lucht
Voor duizelingwekkende hangbruggen hoef je niet meer naar de Himalaya. Boven het Mörsdorfer Bachdal hangt sinds vorig najaar de Geierlay hangbrug, de langste van Duitsland met zijn 360 meter. Nepalese hangbruggen stonden model voor dit knap staaltje kunst. Wie aan de overkant wil geraken, heeft best geen last van hoogtevrees: je stapt ruim 100 meter boven het dal. Gegarandeerd dat de adrenaline door je lijf raast.

Dieren zien en beleven
Iets minder spectaculair maar zeker een bezoekje waard is het dieren- en avonturenpark in Bell. Een kleine zoo waar dieren de ruimte krijgen om te leven, zich te ontwikkelen en zinvol bezig te zijn. Gevederde vrienden heten me welkom tijdens hun training ‘Schuppen und Federn’. Tijgers worden hier getriggerd om op een natuurlijke manier bepaalde vaardigheden te leren die ze me graag tonen in hun arena. Samen met de husky’s maak ik onder begeleiding van een ervaren gids een tochtje door de velden. Bezoeker en dier komen hier ongetwijfeld dichter bij elkaar.

Hunsrück: een knappe wandelregio dankzij de Soonwald

Hunsrück: een knappe wandelregio dankzij de Soonwaldsteig © Wander Reporter

Kamperen op geheime locatie
Soonwald beloont je met een onvergetelijke wandelervaring.  De Soonwaldsteig is een 83 km lange wandelroute die je meeneemt door de rustgevende natuur. Niet alleen de kloven en rotsen met prachtige uitzichten over het woud zorgen voor veel verrassingen, ook de kampeerarrangementen laten je niet onberoerd. De geheime coördinaten van de verborgen kampeerplaatsen krijg je pas onderweg, terwijl je de wildernis, de natuurlijke stilte en jezelf ontdekt. Na een dagwandeling worstjes bakken in open vuur, het tentje opslaan of slapen onder de blote hemel, maakt het avontuur compleet!

Kruiden aan het woord
Dat Hunsrück een wandelregio is, bewijzen niet minder dan 100 premiumwandelroutes die ook wel als ‘de droomkonkels’ door het leven gaan. Tijdens de wandeling ‘Murscher Eselsche’ in Morshausen in het Baybachdal neemt kruidenvrouw Heike me mee op een ware kruidenontdekkingstocht waar de planten hun diepste geheimen vertellen. Dat je een brandnetel kan verwerken in een soepje wist ik al. Maar dat je er ook overheerlijke pesto en muffins mee kan maken, is nieuw.

Hunsrück: Bad Kreuznach by night

Hunsrück: Bad Kreuznach by night © Bad Kreuznach Tourist

Wijnverwennerij
Na het wandelen, komt de honger. De reiskoffer laat ik achter in het hotel en de wandelschoenen verruil ik snel voor iets makkelijker om op ontdekking te gaan in Bad Kreuznach. Liefhebbers en kenners weten het al: het Naheland is een eldorado voor wijndrinkers en fijnproevers. Al struinend door de mooie oude binnenstad kom ik terecht in het Dienheimer Hof. In de vinotheek kan je onder het genot van een culinair arrangement 150 wijnen van 50 verschillende lokale wijnboeren proeven én kopen.

Zen op de Nahe
Na een goede nachtrust ben ik klaar voor het volgende avontuur. Aan de rand van de Nahe rivier maak ik kennis met Sebastian die me, verzekerend van een onvergetelijke ervaring, een rugzakboot in de handen duwt. Eerst lopen we twee uurtjes stroomopwaarts tot op een geschikte plek de boot wordt opgeblazen met een luchtzak. Niet makkelijk maar ik krijg de techniek onder de knieën en het lukt me de boot drijvend te krijgen. We peddelen stroomafwaarts over een rustige Nahe met hier en daar een stroomversnelling. Onderweg word je helemaal zen: alleen de vogeltjes fluiten en de wind ruist in de bomen.

Hunsrück: aan gastronomie geen gebrek met wijn uit het Naheland en pesto gemaakt van brandnetels

Hunsrück: aan gastronomie geen gebrek met wijn uit het Naheland en pesto gemaakt van brandnetels © Gastlandschaften.de | © Ingrid Monden | © LIz Earl

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toeristische dienst Rijnland Palts | Internet: www.rijnland-palts.nl
Toeristische dienst Hunsrück | Internet: www.hunsruecktouristik.de/nl
Toeristische dienst Naheland | Internet: www.naheland.net/nl
Bezienswaardigheden
Geierlay Hangbrug | bezoekerscentrum Kastellauner Strasse 23 | 56290 Mörsdorf
Internet: www.geierlay.de
Soonwaldsteig | Internet: www.wandelaarswelkom.info
Land Water Adventures | Bergstrasse 29 | 67434 Neustadt an der Weinstrasse | Internet: www.land-water-adventures.com
Tier-Erlebnispark Bell | Am Markt 1 | 56288 Bell | Internet: www.tier-erlebnisparkbell.de
Kruidenvrouw Heike Gaudenti | Internet: www.heiroma-gaudenti.de
Overnachten
Landydill Hotel Birkenhof | Birkenweg 1| 55469 Klosterkumbd bei Simmern
Internet: www.hotel-birkenhof-hunsrueck.de
Hotel Kauzeburg | Auf dem Kauzenberg 1 | 55545 Bad Kreuznach
Internet:  www.kauzenburg.de
Eten en drinken
Landydill Restaurant Birkenhof | Birkenweg 1| 55469 Klosterkumbd bei Simmern
Internet: www.hotel-birkenhof-hunsrueck.de/restaurant
Nahe.Wein.Vinothek | Mannheimer Strasse 6 | 55545 Bad Kreuznach
Internet: www.nahe-vinothek.de

Coverfoto: © Kay Brinkmann

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *