Met deze 8 tips maak jij de mooiste zomerfoto’s met je smartphone

Gezellige terrasjes, fluitende vogels en blote benen. De lange zomerdagen maken eindelijk stillaan hun intrede! Het licht dat dit seizoen met zich meebrengt zorgt voor pareltjes van beelden. Tegenwoordig heb je geen ultramoderne camera nodig om dat vast te leggen, een smartphone is al genoeg! Wij maken je alvast warm met deze tips!

Zoek op je scherm naar reflecterende figuren.

Zoek op je scherm naar reflecterende figuren.

1. Zoek de flare
De zomer in je foto brengen met je smartphone kan je makkelijk doen met een flare. Dit effect wordt veroorzaakt als zonnestralen reflecteren op je lens. Lap voor even de basisregels van de fotografie aan je laars en draai je GSM richting de zon. Je camera zal het moeilijk hebben te focussen, raak daarom je scherm aan op de plaats waar je de focus op wilt leggen. Zoek wat op je scherm tot je de flare tegenkomt en shoot!

Je foto krijgt meteen een zomers effect.

Je foto krijgt meteen een zomers effect.

2. Gebruik natuurlijke filters
Sta je voor een landschap waar een groot contrast is tussen licht en schaduw? Een mooi effect op zich, maar je kan het een zomers, zelfs tropisch effect geven door je zonnebril even boven te halen. Zet het gekleurde glas voor je lens en het contrast zal versterken. Bovendien is het een natuurlijke filter! Tip: neem verschillende kleuren zonnebrillen mee, zo kan je afwisselen en bepalen welke kleur de juiste sfeer meegeeft.

Gebruik je gewone camera voor selfies.

Gebruik je gewone camera voor selfies.

3. Zeg nee tegen front camera
Een selfie is snel gemaakt. Front camera aan, checken hoe je haar ligt en drukken op de knop. Heel makkelijk, maar je draait misschien beter de camera om, of laat de foto door iemand anders nemen. De camera aan de achterkant van je smartphone is namelijk van veel betere kwaliteit, omdat die meer megapixels heeft. Kan je niet kiezen? Gebruik ze gewoon alle twee. Met de app Frontback kan je een foto met zowel front als gewone camera maken op hetzelfde moment. De app zet de foto’s dan onder elkaar en zo krijg je een unieke collage.

Een verrekijker is niet alleen een natuurlijke zoom, maar geeft ook een origineel effect.

Een verrekijker is niet alleen een natuurlijke zoom, maar geeft ook een origineel effect.

4. Hou een verrekijker op zak
De bovenkant van een toren van dichtbij? De schuchtere ganzen in het veld? In plaats van in te zoomen en de kwaliteit van je foto dramatisch te verminderen, neem je er best een verrekijker bij. Zet deze voor je camera en je hebt een ingezoomde foto zonder storende pixels en wazige stukken. Heel simpel en het oogt bovendien professioneel!

Je kiest de perfecte foto uit een uitgebreide reeks met de burst mode.

Je kiest de perfecte foto uit een lange reeks met de burst mode.

5. Maak 10 foto’s in 1 seconde
Iemand die in de lucht, van een rots, of gewoon op een trampoline springt? Het resultaat is meestal een net geland of opstijgend figuur, die volledig uitgeput is als de foto eindelijk gelukt is. Er bestaat nochtans een heel simpel trucje om na één sprong al de perfecte foto te verkrijgen. Gebruik de burst mode! Met een iPhone hou je de knop om een foto te maken ingedrukt en in 10 seconden kan je zo al 100 foto’s maken. Android toestellen hebben deze optie niet altijd. Je kan daarom de app Fast Burst Camera Lite downloaden en erop los bursten!

Wees voorzichtig als je het glas in water plaatst.

Wees voorzichtig als je het glas in water plaatst.

6. Onder water
Onderwaterfoto’s onmogelijk? Toch niet! Vooraleer je je toestel het water in gooit, neem je best een glas mee. Je plaatst je smartphone in het glas, houdt deze op zijn beurt (voorzichtig!) in het water en je hebt een unieke foto zonder dure onderwaterlenzen of onhandige hoesjes. Wel opletten als je naar de zee gaat, golven kunnen wel eens een spelbreker vormen.

Een fisheye is een extreme groothoeklens.

Een fisheye is een extreme groothoeklens.

7. Gebruik accessoires
De wereld van smartphone fotografie wordt steeds uitgebreid en er komen meer en meer leuke gadgets op de markt voor een klein prijsje. Zo bestaan er verschillende lensjes, zoals een micro-, macro- en fisheye lens die je met een klem op je toestel kan plaatsen. Ook statieven in alle vormen en maten voor een smartphone zijn heel gebruikelijk. Een pocket spotlight, afstandsbediening voor foto’s, extra flitsen, 360° camera of een 3D-lens, je kan het zo gek niet bedenken. Een foto maken wordt zo een hele uitdaging.

Met VSCO Cam op je smartphone bewerk je zowel basisaanpassingen als filters.

Met VSCO Cam op je smartphone bewerk je zowel basisaanpassingen als filters.

8. Geef je foto een zomerse feel
Tot slot mogen de filters natuurlijk niet vergeten worden. Laat de hashtag #nofilter maar even achterwege en bewerk erop los want, geef toe, filters zijn er om gebruikt te worden! Er zijn verschillende applicaties die je foto in een zomers kunstwerk veranderen. Zo is er de populaire VSCO Cam die door menig instagrammer heilig wordt verklaard. Snapseed, Photoroom, Fonta, TouchRetouch, de wereld van filters is eindeloos. Experimenteer en kies welke app het beste bij jou en je foto’s past!

Foto’s: © Katy goelen

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *