Op ontdekking in de schaduw van de Jungfrau

De Jungfrau-regio in Zwitserland barst van de verrassingen voor de hele familie. Tijdens zijn verblijf ontdekte Reisreporter Karel watervallen, lokale ambachten, wat een E-bike is, de waarheid achter de Meringue, een oude handelsroute en een toeristische spoorbaan met 106 procent stijgingsgraad. Oh ja, Sherlock Holmes is ook van de partij!

Klaar voor het échte bergwerk
Ik ben nog maar net de luchthaven uit, of ik geniet al van een heerlijke treinrit van Bern naar Interlaken in de Jungfrau-regio. Ik geniet van het uitzicht op de Brienzersee en ik kijk uit naar mijn eerste bergbeklimming per fiets! Met de E-bikes van Flying Wheels kon ik als niet-geoefende fietser de trappers toch ronddraaien tot bovenaan de Grosse Scheidegg. Daar start mijn écht wielergevoel bij het aansnijden van de dalende haarspeldbochten richting Rosenlauital en Meiringen.

Bij de zagerij van de Schwarzwaldalp.

Bij de zagerij van de Schwarzwaldalp.

Rondneuzen in de zagerij
We houden halt aan de zagerij van de Schwarzwaldalp die stamt uit de 19de eeuw. Er liggen er een 4-tal in deze buurt. Kinderen ontdekken er tijdens een rondleiding hoe door water aangedreven radarwerken een boomstam in planken zagen en fijnere machinerie gladde vormen creëert. De zagerij is ook vrij te bezoeken en ligt aan een charmante chalet waar je een van de Zwitserse frisdrankjes of plaatselijke dagschotels kan proberen.

Links: Meiringen, rechts: de Reichenbachfall in de Jungfrau regio.

Links: Meiringen, rechts: de Reichenbachfall in de Jungfrau regio.

Het mysterie van de Reichenbachfall
Met de E-bike dalen we verder tot de top van de Reichenbachfall. Ik start er een ontdekkingsroute langs 3 niveau’s waarbij ik telkens meer zicht krijg op de spectaculaire waterval. Uiteindelijk ontrafelt zich het mysterie van de waterval. Een ster verwijst naar de plek waar schrijver Arthur Conan Doyle zijn meesterpersonage Sherlock Holmes definitief overstag wou laten gaan na een intens gevecht. Na luid protest van de fans ontsnapte Holmes alsnog op miraculeuze naar nieuwe avonturen.

Op speurtocht naar Sherlock Holmes
Bij het binnenrijden van Meiringen kan je op zoek naar de sporen die Sherlock Holmes’ passage naliet. Een hotel, restaurant, tot zelfs een klein museum waar fans een blik werpen op een exacte kopie van Holmes’ thuishaven in Baker Street. Met een audiogids, ook beschikbaar in het Nederlands, wordt het verband tussen Meiringen en Holmes voor iedereen duidelijk.

Binnenkijken bij Sherlock Holmes.

Binnenkijken bij Sherlock Holmes.

De waarheid achter de Meringue
Meiringen zou ook de plaats zijn waar de Meringue voor het eerst werd gemaakt. Dat verklaart alvast de naam van dat zoete schuimpje, dacht ik. Op enkele Konditoreien na is er weliswaar weinig van te merken. Het Guinness Book of Records heeft er wel de grootste Meringue ooit vastgesteld tot op vandaag. De documenten die de geboorte van de zoetigheid in Meiringen bevestigen, hebben in Frankfurt helaas WO II niet overleefd.

Je familie verwennen in Handegg
Met onze Swiss Pass nemen we de trein richting Innertkirchen waar een bus ons op de Grimselpass afzet in Handegg. Mits kleine toeslag bovenop de Swiss Pass worden we afgezet aan de ingang van het hotel, omdat de bus voor toeristen verder rijdt dan de laatste bewoonde zone. Hotel und Natuuresort Handeck biedt stijlvolle kamers in een chique sfeer met een ruim familieaanbod: speeltuin, speelruimte, een buitenzwembad en sauna zijn aanwezig.

Bibberen in het treintje of waggelen over de Handegg hangbrug.

Bibberen in het treintje of waggelen over de Handegg hangbrug.

Vernuftige Zwitsers en spoorbanen
Na een meer dan uitgebreid ontbijt wandelen we naar de hangbrug van Handegg aan de voet van de Gelmerbahn. Oorspronkelijk werden hier bouwmaterialen naar boven gespoord voor de aanleg van de stuwmeren en krachtcentrales, waarop de vernuftige Zwitsers er later een toeristische spoorbaan in zagen. De stijgingsgraad van 106% (een hoek van meer dan 45 graden) doet zeker op de eerste rij van het treintje denken aan een intense rollercoaster die nooit wordt losgelaten. En zelfs je hond mag mee!

Onze Ranger wijst de weg aan de Gelmersee langs de 800 jaar oude handelsroute.

Onze Ranger wijst de weg aan de Gelmersee langs de 800 jaar oude handelsroute.

Op ontdekkingstocht met een Ranger
Onze wandeling start aan de Gelmersee waarlangs een oude handelsroute loopt die meer dan 800 jaar werd gebruikt. De afdaling vergt opperste concentratie van hand en en voeten en kan desgevallend ook onder leiding van een Ranger gebeuren. De man legt onder meer uit dat waar handelaars zich vroeger verfristen en hun lastdieren lieten rusten je vandaag nog steeds kan picknicken.

De mysterieuze kloven van de Aereschlucht.

De mysterieuze kloven van de Aereschlucht.

Het licht zien in de Aareschlucht
Tussen Innertkirchen en Meiringen stopt de trein in Aareschlucht-Ost en Aareschlucht-West, een indrukwekkende kloof waardoor de Aare zich een weg baant. De Schlucht is geopend voor publiek sinds 1888. Persoonlijk raad ik de tocht van West naar Oost aan omdat je op die manier een steeds nauwer wordende kloof tegemoet wandelt en de ervaring sterker wordt in de steeds donker wordende gangen. Laat jezelf helemaal betoveren door de slim opgestelde lichten in donkere spelonken.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Zwitserlan
d | Gratis Infolijn: 00800 100 200 30 (in alle talen)
Internet: www.MySwitzerland.com
Bezienswaardigheden
Alte Saege Schwarzwaldalp | Chalet-Hotel Schwarzwaldalp | CH-3860 Meiringen | Haslital. Berner Oberland
Tel: +41 33 971 35 15 | E-mail: [email protected] | Internet: saege-schwarzwaldalp.ch
Reichenbachfallbahn | Grimselstrasse 19 3862 – Innertkirchen
Tel: +41 33 982 26 26 | E-mail: [email protected] | Internet: www.grimselwelt.ch/grimselerlebnis/bahnen/reichenbachfall-bahn/
The Sherlock Holmes Museum | Dorfgemeinde Meiringen | Kreuzgasse 4 | 3860 Meiringen
Tel: +41 33 972 50 00 | E-mail: [email protected] | Internet: www.sherlockholmes.ch
Gelmerbahn Internet: www.grimselwelt.ch/grimselerlebnis/bahnen/gelmerbahn
E-mail: [email protected] | Tel: +41 33 982 26 26
Aareschlucht | Aare AG  – CH-3860 Meiringen (46 ° 43’10 “N / 8 ° 12’16” E)
Tel: 41 33 971 40 48 | E-mail: [email protected] | Internet: www.aareschlucht.ch
Eten en Drinken
Frutal’s Versändbackerei | Bahnhofstrasse 18 | 3860 Meiringen
Tel: +41 (0) 33 971 18 21 | Internet: www.frutal.ch
Restaurant Schwarzwaldalp | CH-3860 Meiringen | Haslital. Berner Oberland
Tel: +41 33 971 35 15 | E-mail: [email protected] | Internet: www.schwarzwaldalp.ch
Overnachten
Hotel en Nature Resort Handeck | 3864 – Guttannen
Tel: +41 33 982 36 11 | E-mail: [email protected] | Internet: www.grimselwelt.ch/grimselhotels/handeck/
Bereikbaarheid
Vliegtuig | SwissAir | www.swiss.com
Swiss Travel System | www.swisstravelsystem.com
Flying Wheels | Höheweg 133 | 3800 Interlaken
Tel: +41 33 557 88 38 | E-mail: [email protected]  | Internet: www.flyingwheels.ch

Foto’s: © Karel de Rudder

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Een reactie op “Op ontdekking in de schaduw van de Jungfrau”

  1. Treinen en coaster op 1 plaats? Lijkt me een fantastisch spectaculaire trip die ik zeker op mijn agenda dien te plaatsen. Alvast een reportage die doet verlangen naar meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *