Gdansk als bakermat van het moderne Polen

De bakermat van het moderne Polen. Zo zou Reisreporter Karel Gdansk durven noemen. Hier werd de eerste communistische dominosteen omver geworpen en ontdek je in het trendy stadje Sopot moderne ontspanningsmogelijkheden. Wie meer van rust houdt, laat zich betoveren door het verwonderlijk eigenzinnige karakter van het folkloristische centrum van deze havenstad.

Hollandse architectuur
LOT Polish Airlines zet zijn vliegtuig aan de grond op de Lech Walesa Airport. De voormalige Poolse president, geboren en getogen in Gdansk, heeft deze stad op kaart gezet. De man woont vandaag aan de rand van het oude centrum, in een opvallend oud-Hollands decor. Bij de verspreiding van het protestantisme lieten ook Nederlandse architecten hun sporen na in deze tolerante stad. In de haven met de grootste middeleeuwse kraan was het een koud kunstje om bouwmaterialen aan te leveren.

Volledig plat
Oude foto’s in de toegangspoort van het oude centrum herinneren aan de dramatische brand hier. Twee weken voor het eind van WO II besliste het Communistische regime komaf te maken met de nazi-symbolen die in de stad aanwezig waren. De hele stad werd heropgebouwd. Ook de platgebrande graanmarkt aan de groene poort kreeg met de bouw van het nieuwe Barnsteenmuseum een nieuwe bestemming.

Als je ambersteen opwarmt komt er een wierookgeur vrij. © Karel De Rudder

Als je ambersteen opwarmt komt er een wierookgeur vrij. © Karel De Rudder

Flirten met barnsteen
Om te verleiden of verleid te worden gebruik je barnsteen, het amberkleurige goud van 40 miljoen jaar oud. Het versteende dennenhars is een toeristische attractie waarbij de uitdaging erin ligt om de echte barnsteen van de imitatie te onderscheiden. Wie zeker wil zijn, laat zijn ambersteen bovendrijven in zout water of ruikt even aan de wierookachtige geur die vrijkomt bij verbranding. Verken de sierlijke mogelijkheden van deze steen in de oude gevangenis aan de gouden poort, de grenspost aan de andere kant van het oude centrum.

De hekken vormen de symbolische scheiding tussen de stakende Solidarnoscbeweging en de onderhandelingen. © Karel De Rudder

De hekken vormen de symbolische scheiding tussen de stakende Solidarnoscbeweging en de onderhandelingen. © Karel De Rudder

Solidarnosc als een nieuw begin
We verlaten het gezellige centrum en dalen wat verder op af naar het Solidarnoscmuseum over de ondergrondse beweging, waarmee Lech Walesa de armoede tijdens het communisme aanklaagde. Beleef het verhaal van hoe de eisende stakers eerst hun slag thuishaalden om even later met de ‘marial law’ terug weggeblazen te worden met authentiek foto- en filmmateriaal. Toch was hierdoor de val van het communisme definitief ingezet en de poort naar het Westen geopend.

Gdansk_sopot

Ontspannen gebeurt in Sopot, aan de langste pier van Europa. © Karel De Rudder

Ontspannen gebeurt in Sopot, aan de langste pier van Europa. © Karel De Rudder

Relaxen in Sopot
Toeristen en ontspanners halen hun hart op in Sopot, het trendy stadje aan de Oostzee. Baad overdag op het strand, leef je uit tijdens watersporten of loop de langste pier van Europa af . ’s Avonds duik je na een heerlijke vismaaltijd een van de vele hippe bars in voor een spannende nacht. Ik ging overdag even piepen in The Mexican en kon aan de relaxte zetels, de drankvoorraad van de bar en de flair van de barmannen me meteen inbeelden wat daarmee bedoeld werd.

Bewonder de Oliwa kathedraal met haar bijzondere orgel. © Karel De Rudder

Bewonder de Oliwa kathedraal met haar bijzondere orgel. © Karel De Rudder

Bezoek memorabele kerken
Rust vind je in de Oliwa kathedraal met zijn beroemde 12de-eeuwse orgel. Geniet er het hele jaar door van orgelconcerten door meer dan 7000 pijpen. Raak helemaal onder de indruk van de Mariakerk in het oude centrum. De grootste bakstenen kerk ter wereld ontving ooit 25.000 biddende gelovigen en geeft haar geheimen prijs met organische schilderijen achter het pleisterwerk. Bewonder tal van artistieke artefacten zoals een unieke schildertriptiek en een astronomische klok, die net op tijd werd verstopt voor de stad werd platgebrand.

Het oude stadscentrum. © Pixabay

Het oude stadscentrum. © Pixabay

Genieten van warme knusheid
Gdansk verlaten zonder een bezoek aan Café Mon Balzac zou een gemiste kans zijn. De Scandinavisch aandoende bar, gelegen naast het uiterst charmante Artus Hotel, schenkt je de warme knusheid die bij het havenleven hoort. Tijdens ons verblijf werden we getrakteerd op een live optreden in ware Edith Piaff-stijl. Hét perfecte moment om je gedachten even te laten vertroebelen bij een glaasje Zubrowka alvorens je onder de wol kruipt.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen

Toerisme Polen
www.polen.travel/nl-be
Gdansk
| www.gdansk.pl
Bezienswaardigheden

Solidarity Museum
| ul. Doki 1 | open van 10u tot 16u
Internet: www.ecs.gda.pl
Amber Museum
| Targ Węglowy 26
Eten en drinken
Café Mon Balzac
| Piwna 36/39 Gdansk
Internet: www.monbalzac.pl
Restaurant Kreska
| Świętego Ducha 2 Gdansk
Restaurant Bulaj
| Aleja Franciszka Mamuszki 22 Sopot
Internet: www.bulaj.pl
Restaurant Tawerna
| ul. Powroznicza 19/20 Gdansk
Internet: www.tawerna.pl
Overnachten
Artus Hotel
| Piwna 36/39 80-001 Gdansk
E-mail: [email protected] | Internet: www.artushotel.com.pl

Coverfoto: © Karel De Rudder

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *