Wervelend Warschau: van ruïnestad naar moderne skyline

Geen stad die zich beter wist te redden uit de nasleep van de Tweede Wereldoorlog dan de Poolse hoofdstad Warschau. Haar gitzwarte verleden heeft plaats gemaakt voor een vrolijker hoofdstuk doorspekt met groene parken, lekker eten, imposante architectuur en symbolische musea. Reisreporter Karel geeft je al zijn tips!

Welkom in Warschau
Het is al middag wanneer we landen op de luchthaven van Chopin in de Poolse hoofdstad. We stappen meteen op een rechtstreekse trein die ons naar hartje Warschau brengt. Logeren doen we in het Regent Warsaw Hotel in ware business-stijl, gelegen naast de indrukwekkende Russische ambassade. Het contrast in omvang met het presidentieel paleis aan de overkant is een eerste erfenis van een intens verleden.

Warschau_pauweekhoorn

In Lazienki Park wekt het paleis veel indruk en paraderen er eekhoorntjes en trotse pauwen rond.

In Lazienki Park wekt het paleis veel indruk en paraderen er eekhoorntjes en trotse pauwen rond.

Rustig wandelen in het groen
Op wandelafstand van ons hotel ligt het Lazienki Park. Fréderic Chopin heet je er welkom in deze groene oase van rust. Aan het openluchttheater in het park paraderen pauwen voor je fototoestel en iets verder flitsen spelende eekhoorntjes je voorbij. Indrukwekkend is vooral het Lazienki Palace, het paleis op het water, vanop de brug over de vijver. Op het eerste zicht doet niets vermoeden dat deze stad een halve eeuw geleden van de kaart was gebombardeerd.

In het Uprising Museum blijf je verbijsterd achter na het zien van originele documenten en beeldmateriaal.

In het Uprising Museum blijf je verbijsterd achter na het zien van originele documenten en beeldmateriaal.

Ontdek het verhaal achter de muren
De beelden in het Warschau Uprising Museum die de vrijheidsstrijd tegen het Naziregime met alle zintuigen terug tot leven brengt grijpen je bij de keel. Van de 3D-film die over de ruïne Warschau vliegt na allesvernietigende bombardementen word je stil. 1000 inwoners telde de ruïne Warschau aan het eind van WO II. Het authentieke en vaak confronterende beeldmateriaal laat je na een bezoek met heel andere ogen kijken naar het pittoreske centrum van de stad.

Warschau werd heropgebouwd na de bombardementen op basis van schilderijen uit de 18e eeuw.

Warschau werd heropgebouwd na de bombardementen op basis van schilderijen uit de 18e eeuw.

Aan het jusititiegebouw met bijzondere architectuur vind je het monument dat herinnerd aan de opstand tegen de Nazi's eind WO II.

Aan het justitiegebouw met bijzondere architectuur vind je het monument dat herinnert aan de opstand tegen de Nazi’s eind WO II.

Voel een levende geschiedenis
Raak zelf onder de indruk van de vele symbolen in de binnenstad die de herinnering levend houden. Het zijn oude schilderijen in de binnenstad die getuigen van een impressionante heropbouw. Kuierend in de gezellige steegjes ontdek je hoe authentieke brokstukken werden gebruikt bij verschillende gebouwen. Grenzend aan de wijk waar ooit de Gettomuur rond de Joodse gemeenschap stond, vind je nu het gerechtsgebouw. Erg symbolisch staat net daar het monument dat herinnert aan de opstand tegen het Naziregime.

Het bijzonder moderne Chopin museum.

Het bijzonder moderne Chopin museum.

Chopin kleurt modern Warschau binnen en buiten
Vandaag is Warschau een moderne stad met een skyline die steeds meer pareltjes van moderne architectuur telt. In oude communistische gebouwen huizen nu winkelcentra en musea, uitgerust met de nieuwste technologie. Zo begint in het Chopinmuseum een stuk van Chopin te spelen afhankelijk van de schuif die je opentrekt, de partituur die je op een piano legt of de plaats die je inneemt op een interactieve vloer. De liefhebber krijgt hier een schat aan details over het leven van de Poolse nationale held.

De markt van Warschau.

De markt van Warschau.

Op het dak van de bibliotheek werden wandelpaden aangelegd die je laten genieten van de groene omgeving.

Op het dak van de bibliotheek werden wandelpaden aangelegd die je laten genieten van de groene omgeving.

Doorkruis de stad langs de Wisla
Warschau is op z’n zachtst gezegd ambitieus. Aan de boorden van de Wisla ligt pas sinds 2016 een groene wandelboulevard, die je naar de rand van het historisch stadscentrum brengt en uiteindelijk leidt naar een strand in Praga-district. Onderweg loop je langs het Copernicus Science Museum en de bibliotheek, die alleen al de moeite waard is voor zijn groene daktuinen. Vanop het vrij te bezoeken dak heb je een uniek zicht over de herleefde, moderne stad die ze vandaag voorstelt.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen

Toerisme Polen
www.polen.travel/nl-be
Warschau
| www.warsawtour.pl
Bereikbaarheid

LOT Polish Airlines
| www.lot.com
Bezienswaardigheden
Fryderyk Chopin Museum
| open van 12u tot 20u
Internet: www.chopin.museum
Warsaw Rising Museum
| Grzybowska 79 | Warschau
Internet: www.1944.pl
Daktuinen Bibliotheek | ul. Dobra 56/66
Internet: www.buw.uw.edu.pl/en/index.php?option=com_content&task=view&id=286&Itemid=91
Eten en drinken

Kamanda Lwowska | Foksal 10
Internet: www.kamandalwowska.pl
Overnachten
Regent Warsaw Hotel
| Belwederska Avenue 23
E-mail: [email protected] | Internet: www.regent-warsaw.com

Foto’s: © Karel De Rudder

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *