Onze budgettips voor een citytrip Athene

Griekse mythes ontrafelen en oog in oog staan met Zeus en de zijnen kost geld. Je kan er niet omheen: in de Griekse hoofdstad Athene betaal je voor hun geschiedenis. Wij beperken het budget tot een minimum, maar beloven je toch een rijkelijk gevuld cultuurbad. Hoe? Zo!

Griekse cultuur in het Embros-theater
Cultuurliefhebbers, rep je naar deze artistieke plek in het hart van Athene. Een groep theatermakers en -kenners, het Mavili-collectief genaamd, richtte deze plaats op die onderhouden wordt met donaties. Je kan er latin dansen of een voorstelling of tentoonstelling bezoeken. Ontspan in de chill-out-ruimte of sla een praatje met de lokale bevolking.

Voordelig fietsen
Fietsen in Athene is redelijk hopeloos. Fietspaden zijn nagenoeg onbestaande en het verkeer is er veel te druk. Waag je je er dus vooral niet aan tenzij het kan in groep en gecontroleerd zoals tijdens een Freedayride. Met hulp van politie en vrijwilligers wordt het verkeer op vrijdagavond stilgelegd voor een vier uur durende tocht geschikt voor elke gemiddelde fietser. Regel een fiets en rijdt rustig en veilig met duizend gelijkgestemden de nacht in.

De Nationale Tuinen met hun bijzonder vegetatie is een gezellige plek om de middag door te brengen. © Emmanuel Eragne via Flickr Creative Commons | © NekaPearl via Flickr Creative Commons

De Nationale Tuinen met hun bijzondere vegetatie is een gezellige plek om de middag door te brengen. © Emmanuel Eragne via Flickr Creative Commons | © NekaPearl via Flickr Creative Commons

Lunchen in de Nationale tuinen
Haal iets te picknicken in Pláka en wandel dan door de kronkelende straatjes van de wijk naar deze pittoreske groene zone van 15 ha groot. Je vindt er eenden, een kinderspeeltuin en een kleine dierentuin. Ontspannen op een picknicklaken in de koelte met olijven, feta of je favoriete Griekse drankje gaat natuurlijk ook.

Elk uur wissel van de wacht
Bij het Graf van de Onbekende Soldaat (Mnimeio Agnostou Stratiotou) wisselt de wacht, compleet in korte rok en met versierde schoenen, maar liefst elk uur van dag. Zelfs als je niet zo gek bent op de pracht en praal, loont het de tijd om er toch eens naar te gaan kijken.

De wissel van de wacht compleet met uniform. © Pixabay

De wissel van de wacht compleet met uniform. © Pixabay

Met een all-in de Akropolis op
Geen citytrip in Athene zonder de Akropolis te bezoeken. Deze tafelberg die 156 meter boven de stad uittorent is met het Parthenon de bekendste bezienswaardigheid in de stad en bij uitbreiding in heel Griekenland. Je bezoekt het helaas niet voor niets: een standaardticket kost 20 euro. Wie echter  10 euro bijlegt krijgt een vijfdagenticket waarmee je de Akropolis (inclusief noord- en zuidhelling), de Agora van Athene, het Archeologisch Museum van Kerameikos, de Archeologische site van Lykeion, de Bibliotheek van Hadrianus, de Tempel van de Olympische Zeus en nog meer historische bezienswaardigheden kan bezoeken.

Tip: soms zijn de sites op en rond de Akropolis ook gratis toegankelijk. Zet deze data alvast in je agenda: 6 maart, 18 april, 18 mei, het laatste weekend van september, 28 oktober en telkens de eerste zondag van de maand van 1 november tot 31 maart.

De Lykavittos heuvel levert de spectaculairste uitzichten op. © Pixabay

De Lykavittos heuvel levert de spectaculairste uitzichten op. © Pixabay

Te voet naar het strafste panorama
De Akropolis met het Parthenon zien zonder te betalen? Bezoek dan de heuvel Lykavittos, ook wel het hoogste punt van Athene op 277 meter, voor een straf panorama. Een retourritje op een kabelbaan kost 7 euro, maar je kan de beklimming ook te voet afleggen. Bij zonsopkomst en zonsondergang zijn de temperaturen relatief koel en je maakt dan bovendien de mooiste foto’s.

3 gratis historische musea
Museum van Griekse Populaire Muziekinstrumenten: dit museum ligt in de wijk Pláka en telt zo’n 1.200 Griekse muziekinstrumenten. Regelmatig gaan er ook evenementen en optredens door. Altijd gratis.
Akropolismuseum: samen met de Akropolis mag het bijhorende indrukwekkende Akropolismuseum niet ontbreken. Normaal kost inkom 5 euro, maar op 6 maart, 25 maart, 18 mei en 28 oktober mag je gratis binnen.
Nationaal Archeologisch Museum: verdiep je hier in het grootste archeologische museum van Griekenland in de wereld van oude Griekse kunst. Gratis op 6 maart, 18 april, 18 mei, het laatste weekend van september, 28 oktober en telkens de eerste zondag van de maand van 1 november tot 31 maart.

Het iconische Parthenon in Athene. © Pixabay

Het iconische Parthenon in Athene. © Pixabay

3 gratis hedendaagse galerijen
Medusa Art Gallery: een uitstekende verzameling Griekse hedendaagse schilderkust, beeldhouwwerken, installaties en fotografie.
A.antonopoulou.art: installaties, videokunst en fotografie gemaakt door opkomende Griekse kunstenaars in een verbouwd pakhuis.
Qbox Gallery: Myrtia Nikolakopoulou beheert deze galerij en zet jonge, opkomende Griekse kunstenaars in de kijker op internationaal niveau.

Op zoek naar street art
Behalve in musea en galerijen spot je ook op straat best wel mooie kunst in de vorm van graffiti en street art. Naargelang de wijk waar je in ronddwaalt variëren de onderwerpen: liefde, politieke standpunten en alles daartussenin. De mooiste pareltjes spot je in de wijken Pláka (de oudste van Athene), Monastiraki, Psyrri, Anafiotika (aan de voet van de Akropolis) in het centrum en Exarcheia, Gazi en Metaxourgeio buiten het centrum.

In verschillende wijken in Athene geniet van je bijzondere street art. © Dimitris Kamaras via Flickr Creative Commons

In verschillende wijken in Athene geniet van je bijzondere street art. © Dimitris Kamaras via Flickr Creative Commons

Gratis op pad met een local
Doorkruis de stad met een lokale vrijwilliger dankzij Meet A Local. Laat minstens 72 uur op voorhand weten waar je naartoe wilt en wat je absoluut wil zien om van een op maat gemaakte excursie te genieten. Een fooi geven hoeft niet, maar mag altijd.

Kuieren op de vlooienmarkt
De Centrale Markt van Athene geeft je de kans om lokale kruiden en gerechten te leren kennen. Kom goed op tijd om van de verse producten te proeven. In de buurt ligt de Monastiraki vlooienmarkt op het gelijknamige plein. Je kan er elke dag snuisteren tussen kleding, tweedehandsboeken, oude munten, vintage vinyl en andere decoratieve spullen.

Coverfoto: © Pixabay

Over deze auteur

Reisreporter Kiënta houdt van steden. Met haar camera en notitieblok in de hand gaat ze op indrukwekkende pleinen en in smalle steegjes op zoek naar de mooiste architectuur, de boeiende cultuur en de lekkerste adresjes. Actief vindt ze haar draai op skilatten en ook nationale parken schrikken haar niet af!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *