Onze beste budgettips voor New York City

New York City is een wereldstad van formaat waar ontzettend veel te beleven valt. Kunst en cultuur zijn hier van wereldklasse, de buurten fascineren en de uitzichten overdonderen! Om de stad optimaal te beleven, durft de rekening wel eens hoog oplopen. Maar gelukkig hoeft niet alles in New York geld te kosten! Onze beste tips.

Cultuur voor een prikje
De beste musea ter wereld, honderden galeries en jaarlijks ontelbare exposities en tentoonstellingen; New York City ademt kunst! Enkele culturele kleppers mogen niet ontbreken tijdens je bezoek aan deze bruisende metropool. Plan je programma zo dat de inkom je geen fortuin kost! Vind hier een handige lijst met alle musea die op bepaalde momenten (bijna) gratis toegankelijk zijn.

Het Solomon R. Guggenheim Museum stelt meesterwerken van Picasso tentoon.

Het Solomon R. Guggenheim Museum stelt meesterwerken van Picasso tentoon.

1. Metropolitan Museum of Art (MET): dit bekende museum ligt aan de oostzijde van Central Park en toont zowel Griekse, Romeinse, Afrikaanse, Egyptische en Byzantijnse kunst als hedendaagse Amerikaanse werken en pareltjes van Monet, Rodin en Henry James. Doorgaans wordt er zo’n 25 dollar donatie gegeven, maar je bent vrij om te betalen hoeveel je wilt.
2. Museum of Modern Art (MoMA): niet alleen spot je hier verbluffend hedendaags werk, het museum doet er ook alles aan om de bezoeker het begrip ‘kunst’ beter te laten begrijpen. Gratis op vrijdagen vanaf 16u.
3. Solomon R. Guggenheim Museum: onmisbare klepper van formaat aan 5th Avenue. Kunst uit alle moderne en hedendaagse stromingen hangt hier. Denk aan meesters als Picasso, Manet, Karel Appel en Kandinsky. Op zaterdagavonden van 17u45 tot 19u45 betaal je wat je wil.
4. Whitney Museum of American Art: dit pas geopende museum bij de High Line laat je kennismaken met meer dan 12.000 Amerikaanse werken uit de 20ste eeuw in de vorm van foto’s, grafieken, video’s, schilderijen en tekeningen. Elke vrijdag van 19u tot 22u beslist je zelf hoeveel inkom je betaalt.

Kom helemaal op adem in het enorme Central Park.

Kom helemaal op adem in het enorme Central Park.

Wandeling in het park
Zonnig weertje of nu al genoeg van dat drukke verkeer? Ontsnap en ontspan in een van de vele gratis toegankelijke parken in de stad. Niet te missen: het gigantische Central Park in Manhatten! Op de volledige 341 hectare vind je sportvelden, een meer, een dierentuin en verschillende bloementuinen. Prospect Park in Brooklyn is niet veel kleiner. Hier geniet je van prachtige kersenlaren uit de Brooklyn Botanic Garden. Ook Brooklyn Bridge Park laat je helemaal tot rust komen, mede dankzij het adembenemende uitzicht op Lower Manhatten en de Brooklyn Bridge. Nog een bezoek waard is The High Line: een voormalige industriële spoorlijn die nu een groene route vormt. Een wandeling door het langste park van Manhatten (2,4 km) biedt enkele van de mooiste uitkijkpunten van de stad.

Om helemaal gratis te ontdekken: de Brooklyn Bridge.

Om helemaal gratis te ontdekken: de Brooklyn Bridge.

Gratis klassiekers: dit bezoek je zonder één dollar uit te geven
1. Cathedral of Saint John the Divine: ’s werelds grootste gotische kathedraal met een glasraam bestaande uit meer dan 10.000 stukken glas.
2. Grand Central Terminal: dit treinstation uit 1913 met marmeren vloeren en een reusachtige plafondschildering vormt een bestemming op zich. De gigantische Grand Central klok is bovendien een iconisch ontmoetingspunt.
3. 9/11 Memorial: twee grote reflecterende waterplassen liggen nu op de plek waar ooit de Twin Towers stonden. Rondom het monument staan bomen en lees je de namen van de slachtoffers. Bezoek het museum gratis op dinsdagen vanaf 17u.
4. Brooklyn Bridge: icoon in New York City sinds 1883 en helemaal uitgerust met een verhoogd fiets- en voetpad om optimaal te genieten van de Manhatten skyline en dowtown Brooklyn.
5. Staten Island Ferry: al sinds 1997 vaar je helemaal gratis met de niet-toeristische veerboot naar Staten Island. Aan boord geniet je van magnifieke uitzichten op de zuidelijke tip van Manhatten, Ellis Island en natuurlijk het Vrijheidsbeeld.

Spot het Freedom Statue dankzij de gratis Staten Island Ferry.

Spot het Freedom Statue dankzij de gratis Staten Island Ferry.

Eet slim en voordelig
Happy Hour menu’s zijn gebruikelijk in restaurants en bars. De meeste kans op een goede deal heb je in Manhatten tussen 16u en 20u. Houd ook de pancartes op de stoep in de gaten voor een voordelige lunch of een ‘buy one get one free’ drankje. In de wijken Lower East Side, East Village en Chinatown vind je verschillende eettentjes met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Tip: bij Grand Central Oyster Bar & Restaurant eet je tijdens happy hour oestergerechten vanaf 8 dollar! Het lekkerste pizzastuk proef je bij de beroemde Joe’s Pizza vanaf 2,75 dollar.

Laat je rondleiden door locals in hun New York City.

Laat je rondleiden door locals in hun New York City.

Gratis stadstours
Het is een hele onderneming om zo’n grote stad als New York City op je eentje te leren kennen. Laat je gratis bijstaan tijdens een wandeltour en ontdek bijzondere plekjes die alleen locals je kunnen tonen! Ga te rade bij Big Apple Greeters voor een unieke inkijk van de stad. New York City By Foot neemt je mee op sleeptouw in onder meer Manhatten en Brooklyn en heeft verschillende themaroutes, maar de gids verwacht wel een minimumfooi van 5 dollar. Bij Tour Grand Central Station leidt een stedelijke historicus je elke vrijdag rond vanaf 12u30. De tour duurt zo’n 90 minuten.

Waag je met een toeristenpas aan dure attracties.

Waag je met een toeristenpas aan dure attracties.

Schaf een toeristenpas aan
Ben je van plan om een aantal dure toeristische bezienswaardigheden te bezoeken? Koop dan een toeristenpas. Met The New York Pass heb je toegang tot meer dan 90 attracties gedurende 1, 2, 3, 4, 5, 7 of 10 dagen. Bestel online om 15 tot 20 procent te besparen. Mag het wat rustiger? Dan is de NYC CityPASS misschien iets voor jou. Krijg 9 dagen lang toegang tot de 6 populairste attracties van de stad en vermijd bovendien lange wachtrijen.

Laat dure taxi’s voor wat ze zijn en neem het openbaar vervoer in New York.

Laat dure taxi’s voor wat ze zijn en neem het openbaar vervoer in New York City.

Het openbaar vervoer
Wandelen is een optie in New York City, maar om langere afstanden te overbruggen koop je best een metrokaart. Vanaf 32 dollar maak je al 7 dagen lang ongelimiteerd gebruik van alle metro’s en bussen in de stad. Geniet je liever bovengronds van New York? Huur een fiets! Een Citi Bike, beschikbaar in onder meer Manhatten, Brooklyn en Williamsburg, kost 4 dollar voor 30 minuten. Rijd je langer, dan komt er telkens 4 dollar per 15 minuten bij. Dagpassen van 24u (12 dollar) en 3 dagen (24 dollar) zijn ook beschikbaar.

En dan nog dit:
– De meeste warenhuizen geven op vertoon van je identiteitskaart minimum 10 procent korting (International Visitor Discount).
– Vermijd lange rijen bij populaire attracties zoals het Empire State Building, Top of the Rock en Harbour cruises en koop je tickets op voorhand online.
– Check of er tijdens je verblijf gratis festiviteiten en evenementen doorgaan dankzij deze handige lijst.

Foto’s: © Pixabay

Over deze auteur

Reisreporter Kiënta houdt van steden. Met haar camera en notitieblok in de hand gaat ze op indrukwekkende pleinen en in smalle steegjes op zoek naar de mooiste architectuur, de boeiende cultuur en de lekkerste adresjes. Actief vindt ze haar draai op skilatten en ook nationale parken schrikken haar niet af!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *