Avontuurlijk Egypte: duiken, dansen en dromen in Hurghada

Egypte is zoveel meer dan alleen piramides en farao’s. Reisreporter Sien laat gekende bestemmingen (denk: Luxor en Caïro) achterwege en vliegt naar Hurghada. Deze badplaats combineert authenticiteit met moderne invloeden en vanaf hier leer je makkelijk de avontuurlijke kant van Egypte kennen. Ongetwijfeld verrassend!

Een vlucht naar de zon
Egypte is een grote trekpleister voor Europese toeristen. Naast de druk bezochte bestemmingen zoals Caïro en Luxor ontdekken de Europeanen nu ook minder bekende steden. Daar heeft het klimaat veel mee te maken. Je kunt er immers tijdens de winter genieten van een zonnige vakantie. De Belgische grillen ten spijt, heb ik wel zin in een lastminute reis naar de zon! Wat oorspronkelijk een strandvakantie zou worden, werd een heerlijke reis boordevol cultuur en vooral avontuur in de Egyptische badstad Hurghada!

Hurghada vanuit de lucht.

Hurghada vanuit de lucht.

Snelle transfer
Verblijven doe ik in Hotel Titanic & Aquapark Resort, zo’n 15 minuten van het centrum van Hurghada en op 10 minuten rijden van de luchthaven. Een ellenlange transfer hoef ik daardoor niet te trotseren. Zeker aan te raden na een vlucht van 4,5 uur! Ondanks de negatieve commentaren die we te horen kregen over dit hotel, werden we bij aankomst hartelijk ontvangen. Van onvriendelijk personeel of onhygiënische toestanden is absoluut geen sprake.

De Titanic die niet zinkt
Bovendien weet het interieur me ook te charmeren. Het design is indrukwekkend. Het hotel doet zijn naam alle eer aan: het leek alsof we 8 dagen op de Titanic verbleven. Het enige nadeel hier is de ligging aan de woestijnzijde waardoor het geen eigen strand heeft. Het Aquapark met zijn talrijke glijbanen en faciliteiten maakt dit gelukkig helemaal goed. Gezinnen met kinderen voelen zich hier absoluut snel thuis!

Hurghada_zee

Het vergde wat oefening, maar uiteindelijk snorkelen we tussen de mooiste vissen.

Het vergde wat oefening, maar uiteindelijk snorkelen we tussen de mooiste vissen.

Snorkelen in de Rode Zee
De Rode Zee staat bekend als ‘de parel voor duikers’. Omdat ik zelf eigenlijk een absolute leek ben in het vak, lijkt me duiken een onmogelijke opdracht. Toch niet! Zowel jong als oud kunnen genieten van deze prachtige onderwatertaferelen. Vol goede moed schrijf ik me in! Nog voor ik te weten kom dat er in de Rode Zee haaien zwemmen. Met een bang hartje stap ik op de boot.

Oude k(o)ralen
Na een half uur varen worden we op een onbewoond eiland gedropt om het snorkelen onder de knie te krijgen. Na enkele meters staat de teleurstelling al toe. Enkele beschadigde koralen en kleine vissen geven mij het idee dat die ‘parel voor de duikers’ toch maar een oude kraal moet zijn. Niet is minder waar! We werden weer op de boot gezet voor een tocht van minstens een uur, waarna we in volle zee duiken. Nog nooit heb ik zo’n prachtige koralen en vissen gezien. Een fantastische ervaring en gelukkig zonder haaienbeten!

Met de quad trotseren we de woestijn!

Met de quad trotseren we de woestijn!

Sporen door het zand
Met een quad onder je zitvlak 5 uur lang rondrijden in de woestijn: voor de avonturiers onder ons een absolute must, voor mij nog letterlijk onbekend terrein! Wie beweert dat de woestijn een saaie plek is, heeft helemaal mis. We bezoeken een authentiek dorp waar de plaatselijke bevolking ons helemaal onderdompelt in hun cultuur. Echte woestijnbewoners groeten ons, al krijg ik het gevoel dat het authentieke plaats heeft moeten maken voor het toerisme.

Gulle gift
Na de lange rit installeren we ons in het buurthuis. De hygiëne laat hier te wensen over, maar we worden hartelijk ontvangen met een tasje thee. Een rondleiding laat ons kennismaken met de plaatselijke bakkersvrouw en de speelsheid van de dorpskinderen. Je mag de kinderen altijd iets toestoppen, hoewel ik geen geld aanraad, dit gaat namelijk integraal naar de ouders.

De landschappen in en rond Hurghada zijn adembenemend.

De landschappen in en rond Hurghada zijn adembenemend.

Het echte Egypte
In dit dorp kun je ook een kamelentocht maken, niet super comfortabel maar het hoort absoluut bij de beleving van Egypte. Voor enkele euro’s kun je eveneens het terrarium bezoeken. Hier krijg je een duidelijk beeld van wat er leeft in de woestijn. Na onze lange tocht komen we terug aan bij de vertrekplaats, waar je kunt smullen van een heerlijke traditionele hap. Na het avondeten genieten we van ‘Shisha’, de Egyptische waterpijp, en dromen we weg bij de vloeiende bewegingen van de plaatselijke dansers.

Op kamelentocht, het heldere water van de Rode Zee en het centrum van Hurghada. © Sien Loockx

Op kamelentocht, het heldere water van de Rode Zee en het centrum van Hurghada. © Sien Loockx

Oud en nieuw Hurghada
Tijd om Hurghada wat beter de leren kennen. De plek is opgedeeld in een de nieuwe stad en het oude dorp. Ondanks de talrijke toeristen slaagde de plaatselijke bevolking er toch in om het authentieke dorp te bewaren. Maar toegegeven, in de nieuwe stad valt meer te beleven. Wie graag stevig winkelt en afdingt, moet hier zijn! Met zijn talrijke winkels is dit stadgedeelte een uitstap op zich.

Alcoholvrij loungen
Uitrusten kan met een heerlijke cocktail in een van de vele bars. Een overheerlijke (alcoholische) cocktail bestel je al voor zo’n 2 euro. Vergeet niet dat Egypte een islamitisch land is, waar ze in principe geen alcohol drinken. Wanneer je in een authentieke bar gaat uitrusten, denk er dan aan dat ze jou geen alcohol zullen serveren. Wel kun je er telkens ‘Shisha’ roken.

Het sfeervolle centrum van Hurghada bezorgt je een ontspannende avond. © Wikimedia Commons

Het sfeervolle centrum van Hurghada bezorgt je een ontspannende avond. © Wikimedia Commons

Uitgaan in Ministry of Sound
Ook in de Marina (de haven aan de nieuwe stad) kom je tot rust tussen de luxueuze jachten in een van de originele bars. Voor diegenen die graag eens een stapje in de wereld zetten, zijn er talrijke mogelijkheden. Aan de Marina vind je de keten van Ministry of Sound: een concept uit de UK dat overwaaide naar toeristische vakantieoorden. Noem het een Egyptische discotheek met een Engels nachtleven. Zeker een bezoekje waard voor de nachtraven onder ons.

Foto’s: © compidoc via Flickr Creative Commons

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

7 reacties op “Avontuurlijk Egypte: duiken, dansen en dromen in Hurghada”

  1. beetje uitgesteld, maar ik heb het gelezen en goed bevonden.
    Egypte staat ook op mijn lijst, maar voorlopig blijft het de Sahara in Lommel vrees ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *