Roadtrip door kleurrijk Costa Rica deel 1: reuzeschildpadden en watervallen

Groen, groener, groenst. Dat is wat Reisreporter Katy antwoordt op de vraag: “Hoe was Costa Rica?”. Fauna en flora is al wat de klok slaat in dit fleurige land. Ze zit er dan ook niets mee in om even in de rol van klokkenluider te kruipen en haar reis in geuren, maar vooral kleuren, te vertellen.

De boottocht naar Tortuguero was een safari op zich.

De boottocht naar Tortuguero was een safari op zich.

Niet alle wegen leiden naar Tortuguero
Wat volgens veel reizigers het hoogtepunt van een roadtrip door Costa Rica is, staat als eerste op mijn lijstje: Tortuguero, de broedplaats bij uitstek van de grote zeeschildpad. Met de boot, de enige manier om het nationale park te bereiken, maak ik kennis met de Costa Ricaanse jungle. Tijdens de tocht, een safari op zich, spot ik al snel menig leguaan, kaaiman en hemels witte reigers. Mijn camera krijgt geen rusttijd en ik klik erop los. Iets dat de hele trip lang bijna een gewoonte wordt.

De ontelbare kuilen op het strand zijn broedplaatsen van de reuzenschildpad.

Schildpadeiland
Na een uurtje op de boot kom ik aan in het dorp dat volledig door toerisme wordt gevoed.  Ik ben geen uitzondering en plan meteen een excursie voor diezelfde dag. ’s Avonds worden de toeristen bij elkaar geronseld met de boodschap dat we snel moeten volgen, de schildpadden gaan eitjes leggen! We haasten ons naar het strand, waar we oog in oog staan met een reusachtig dier. Ongestoord door toeschouwers legt het eitjes, bestrooit ze met zand en kruipt terug de Caribische zee in.

Tortuguero is de plaats om de dieren van Costa Rica te spotten.

Tortuguero is de plaats om de dieren van Costa Rica te spotten.

Natuurlijke wekker
Op de tweede dag ben ik vroeg uit de veren voor een kanotocht in de mangroves. Net op de kleine boot word ik opgeschrokken door een geluid dat door merg en been gaat. Een brulaap, de natuurlijke wekker van Costa Rica. Later ontmoet ik het luidruchtig wezen als het van tak naar tak boven mijn hoofd zwiert. Dieren zijn hier in overvloed en na een hoopje leguanen, apen en een rijkdom aan tropische vogels, varen we terug. Op het vasteland deelt de gids nog het leuke weetje dat er agressieve bullsharks in het zoete water leven. Daarom moest ik dus mijn handen in de kano laten.

De race naar de zee eindigt voor veel schildpadjes in mineur.

De race naar de zee eindigt voor veel schildpadjes in mineur.

De schildpadjes kruipen guitig de zee in.

De kleine schildpadjes kruipen guitig de zee in.

Vrijheid, blijheid
Het zwarte strand en wilde water zijn voor de rest van de dag mijn vaste, maar vooral verlaten, stek. Dat er wel wat haaien op zoek zijn naar schildpadden, kan hiervan de oorzaak zijn. Tegen valavond zoek ik de nestplaatsen van de schildpadden op, in de hoop dat de kleine diertjes beslissen hun eitjes in te ruilen voor vrijheid. Een hopeloze tocht denk ik snel, als ik gebroken schalen, lege schildjes en ongeduldige aasgieren tegenkom.  Maar mijn geduld wordt dan toch beloond als er tientallen kleintjes vlak voor mijn voeten guitig de zee in kruipen. Mijn geluk kan niet meer op!

roadtrip Costa Rica

La Fortuna staat voor actieve vulkanen, hotsprings en denderende watervallen.

je krijgt een echt jungle gevoel met dit zicht voor je neus.

Je krijgt een echt jungle gevoel met dit zicht voor je neus.

Geslaagde gelukzoeker
De volgende stop in deze roadtrip door Costa Rica is letterlijk de plaats van geluk: La Fortuna. En wat heb ik dat kunnen ondervinden! Naast de reusachtige kever die me vergezelde in de douche, heeft dit gebied ook een wondermooie waterval te bieden. De La Fortuna waterval stuitert midden in de jungle neer in een emerald groen meer waar ik maar al te graag in afkoel. Waar het gebied echter vooral bekend voor staat is El Arenal: een mastodont van een vulkaan die regelmatig nog vuur spuwt en daarmee de actiefste van Costa Rica is.

roadtrip Costa Rica

Paradijselijke, maar niet zo verfrissende hotsprings.

Gratis paradijs
Elke reisgids staat er vol van, iedereen wilt er naartoe: de hotsprings van La Fortuna. De natuurlijke waterputten, die hun warmte te danken hebben aan de vulkaan, zijn letterlijk een bron van luxe. De rijke hotelsector zag zijn kans en bouwde rond elke hotspring een luxueus resort. Hier mag je als toerist een flinke duit voor neerleggen. Maar één plaatsje, die ik op een reisblog vond, zagen zij over het hoofd. Na een kleine klim vind ik de verborgen, natuurlijke jacuzzi, waar ik heel even in ronddobber. Paradijselijk ja, verfrissend niet echt.

roadtrip Costa Rica

Volgende stop: wandelen tussen de boomtoppen in Monteverde.

Sprong in het duister
Het bergdorp Monteverde, waar je kan wandelen tussen de toppen van de bomen, is de volgende halte in mijn avontuur. Elke stap die ik zo zet, maakt me verliefder op dit land. Ik maak steeds een sprong in het duister, maar kom er uit met een stralende lach.

LEES OOK. Roadtrip door kleurrijk Costa Rica deel 2

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Costa Rica | www.visitcostarica.com
Activiteiten en bezienswaardigheden
Tortuguero
| Tortuguero
Internet: www.tortugueroinfo.com
La Fortuna Waterval | Provincia de Alajuela | 21007 La Fortuna de San Carlos
Internet: www.arenal.net/la-fortuna-waterfall-costa-rica.htm
El Arenal vulkaan
| El Castillo | Provincia de Alajuela
Internet: www.arenal.net/arenal-volcano-overview.htm
Arenal Hotsprings
Internet: www.arenal.net/tour/arenal-hot-springs
Overnachten
River View Hotel
| Tortuguero Lagoon
Hotel Las Flores Fortuna | La Fortuna | San Carlos | 50432

? PIN nu en plan later

Foto’s: © Katy Goelen

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *