Roadtrip door kleurrijk Costa Rica deel 2: pura vida en tropische toekans

‘Goeiedag’ en ‘tot ziens’ zijn de alledaagse begroetingen die wij gewend zijn. De Costa Ricanen daarentegen eindigen elk gesprek met ‘pura vida’. Een simpele boodschap met een diepe kern die reisreporter Katy tijdens haar roadtrip steeds beter begreep. Leef puur, leef ten volle, maar vooral: leef!

De weg terug van Monteverde verliep vlotter dan erheen.

De weg terug van Monteverde verliep vlotter dan erheen.

Avontuur op de groene berg
Het vervolg van mijn roadtrip door Costa Rica begint op de groene berg, oftewel Monteverde. Als ik er geraak tenminste. Het korte tripje in de bergen wordt al snel een uitdaging als de zon ondergaat en de regen met bakken uit de lucht valt. Komt er nog eens bij dat de enige weg naar het dorp onverhard is, overheerst wordt door kuilen en in een mum van tijd in een modderpoel transformeert. De wereld veranderde even in een Apocalypsscenario. De twijfels om dan toch maar een 4×4 te kiezen waren dus duidelijk overbodig!

roadtrip Costa rica

Je hebt het gevoel dat je op de top van de wereld staat in Monteverde Cloud forest.

Als reus tussen de boomtoppen
Een kleine hartinzinking later ligt Santa Elena voor mijn neus, de hoofdplaats van Monteverde. Ik sta de volgende ochtend klaar voor een expeditie tussen de boomtoppen van het regenwoud. De mysterieuze mist die op me afkomt en het gevoel dat ik op de top van de wereld sta, maken het plaatje bijna compleet. Bijna, want de afwezigheid van het dierenrijk is opvallend. Mijn nekspieren worden op de proef gesteld, maar tevergeefs. De toestroom van toeristen heeft de dieren naar rustiger oorden verjaagd.

Nachtelijk verstoppertje
’s Avonds word ik overhaald tot een nachttoer met ervaren gids, die de groep garandeert dat we dieren zullen spotten. En jawel: gifkikkers, tarantula’s, enkele luiaards en een felgroene slang passeren de revue. We hebben geluk, je ziet volgens de gids bijna nooit zoveel dieren in een keer. Maar iets zegt me dat hij perfect weet waar de dieren zich verstoppen of waar hij ze verstopt heeft. Niets mis mee, maar ik besef wel dat dit niet het echte Monteverde is.

roadtrip Costa Rica

Elke stap van het productieproces van chocolade, koffie en suiker wordt uitgelegd.

Tropisch bakje troost
Waar ik wel een stukje van het echte Monteverde beleef, is tijdens een rondleiding door een authentieke koffie-, suiker- en chocoladeplantage. De gids, een goedlachse moppentapper, geeft ons elke stap in het productieproces mee. Het wordt zelfs interactief als de groep gevraagd wordt suiker te maken. Een proevertje hier en daar hoort er natuurlijk bij. Met een ossenkar bereiken we het huis van de eigenaars waar we genieten van een vers bakje koffie. Toegegeven, het was geen goedkope rondleiding, maar het was het meer dan waard.

Roadtrip Costa Rica

De kleurrijke toekan is het symbool van Costa Rica.

In het Carara National Park moet je goed zoeken naar de kleine diertjes.

In het Carara National Park moet je goed zoeken naar de kleine diertjes.

Toevallige toekans
Geen enkele bezienswaardigheid is trouwens echt goedkoop in Costa Rica. Dat merk ik ook tijdens een kleine tussenstop richting volgende bestemming. In het Carara National Park leg je een vrij grote som neer in de hoop de dieren van Costa Rica tegen te komen. Ook hier krijgt mijn nek het moeilijk, maar wordt mijn geduld beloond als een groep toekans overvliegt. Door deze toevallige ontmoeting, maakt mijn oncomfortabele houding me niets meer uit en ben ik steeds op zoek naar deze kleurrijke vogel.

Roadtrip Costa Rica

La Palapa Eco Resort is een oase van rust en kleur.

Pura vida oase
Aan de kust van de Stille Oceaan beleef ik het echte pura vida in een gehucht dat een resort verbergt. Palapa Eco Resort is een oase van rust waar ik meer dieren tegen het lijf loop dan op elke andere plek in Costa Rica. Tijdens een ochtendduik in het zwembad spot ik dagelijks toekans, luiaards en lieflijke leguanen. De eigenaar van het betaalbare resort vermeldt dat zijn domein ook een waterval heeft, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Een tijdje later geniet ik dan ook van een natuurlijke douche in de achtertuin van het hotel.

Het strand van Manuel Antonio heeft parelwit zand en vreemde beestjes.

Het strand van Manuel Antonio heeft parelwit zand en vreemde beestjes.

Profiteer paradijs
Met de beschrijving ‘mooiste strand van Costa Rica’ is Manuel Antonio volgens de reisgidsen niet te missen. Na een korte rit arriveer ik aan het Nationaal Park waar iedereen me een parking probeert in te loodsen. De mensen zijn hier agressiever en het wordt me duidelijk dat dit een van de weinige toeristische plaatsen is waar er misbruik gemaakt wordt van bezoekers. Het strand, met zijn vele apen en leguanen, is wel een paradijs met parelwitte stranden. Let wel op voor de wasberen die alles proberen weg te snaaien!

roadtrip Costa Rica

Lopen op de eindeloze zandbank van Playa Uvita is het beste gevoel ooit.

Eindeloos strand
Zo hard ik ervan overtuigd ben dat ik het mooiste strand nu wel gezien heb, zo hard word ik met verstomming geslagen als ik op Playa Uvita sta. Het eindeloze strand, dat bekend staat voor het spotten van walvissen, is het hoogtepunt van mijn reis. Een walvis zie ik jammer genoeg niet, maar op de natuurlijke zandbank in de vorm van een walvisstaart kan ik tijdens eb, honderden meters ver, als het ware op de zee lopen. Hier een spurtje maken, met het water dat langs twee kanten over mijn voeten stroomt, is het beste gevoel ooit!

Het junglehuis Cassananda is de tuin van Eden.

Het junglehuis Cassananda is de tuin van Eden.

De tuin van Eden
De laatste dagen overnacht ik in het junglehuis Cassananda. Als er een hemel bestaat is dit de tuin van Eden, zonder twijfel. De Nederlandse gastvrouw is enorm hulpvaardig. Het open terras, dat de woonkamer en eetruimte omvat, heeft een spectaculair zicht. ’s Ochtends word ik gewekt door de plaatselijke brulaap. Het enige minpunt zijn de insecten die worden aangetrokken door het licht. Maar na 14 dagen heb zelfs ik daar mee leren leven. Het echte Costa Rica heb ik denk ik nu wel beleeft. Ahja, en pura vida he!

LEES OOK. Roadtrip door kleurrijk Costa Rica deel 1

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Costa Rica | www.visitcostarica.com
Activiteiten en bezienswaardigheden
Monte Verde Cloud Forest | Carretera a Reserva de Monteverde | Provincia de Puntarenas
Tel. +(506) 2645 5122 | Internet: www.reservamonteverde.com
Don Juan Coffee tour Monteverde
| Provincia de Puntarenas | Monteverde
Tel. +(506) 2645 7100 | Internet: www.monteverdetours.com/don-juan-coffee-tour-monteverde
Kinjakou Night Walk Monteverde
| Provincia de Puntarenas | Monteverde
Tel. +(506) 2645 6470 | Internet: kinkajounightwalk.com
Carara National Park
| Provincia de Puntarenas
Tel. +(506) 2637 1054 | Internet: costa-rica-guide.com/nature/national-parks/carara
Manuel Antonio National Park | Canton de Aguirre | Provincia de Puntarenas
Tel. +(506) 2777 2100 | Internet: manuelantoniopark.com
Playa Uvita (Marino Ballena National Park)
| Camino a Playa chaman | Provincia de Puntarenas | 60504 Uvita
Overnachten
Cassananda Jungle home | Platanillo, Puntarenas
Internet: www.facebook.com/CasanandaCR | E-mail: [email protected]

? PIN nu en plan later

Foto’s: © Katy Goelen

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *