Hiken en biken in Graubünden

Meer dan duizend bergtoppen, 150 dalen en 615 bergmeertjes met kristalhelder water. Graubünden is niet alleen het grootste Zwitserse kanton, het is ook het meest pure. Volg ons op een avontuurlijke ontdekkingstocht met mistige bergwandelingen en halsbrekende afdalingen op twee wielen.

De bron van de Rijn
Het landschap verandert zienderogen als we in Zürich de trein nemen richting Chur, de hoofdstad van het kanton Graubünden en de oudste nederzetting van heel Zwitserland. De heuvels worden hoger tot de grimmige toppen bedekt zijn met een flinke laag sneeuw. Daartussen kronkelt de prille Rijn die hier ontspringt en zich als een nog bescheiden riviertje een weg baant door de dalen. De bus brengt ons verder richting het plaatsje Flims, een waar wandel- en fietsparadijs in een onvergetelijk landschap.

Vanop het uitkijkplatform Il Spir.

Vanop het uitkijkplatform Il Spir.

Wandelen op de gierzwaluw
Op de flanken slingeren 250 kilometer bewegwijzerde wandelpaden en 330 kilometer mountainbikeroutes de bergen in. We warmen de spieren met een korte wandeling ter kennismaking met de streek naar Il Spir, een indrukwekkend uitkijkplatform dat hoog boven de Rijnvallei uit torent. De Rijn boorde zich hier door het gesteente en tekende het landschap als een ‘Swiss Grand Canyon’. Il Spir is Reto-Romaans voor gierzwaluw. Dat onverstaanbaar taaltje wordt nog door 40.000 mensen in Graubünden gesproken.

Turquoisegroen water
Een kwartiertje stappen van Il Spir kijken we uit over de Caumasee, één van de 615 meren in het vakantiegebied Graubünden. Veel van die meertjes zijn gevuld met ijs- en ijskoud gletsjerwater. Alleen dapperen wagen zich aan een duik. Andere meertjes, zoals de turquoisegroene Caumasee, zijn gevuld met water uit onderaardse warme bronnen. Zelfs in de winter bevriest het meer niet, en in de zomer is het zalig om in te duiken van op één van de drijvende duikplatformen.

Op weg naar Tektonik Arena Sardona. Helaas gooit de mist roet in het eten.

Op weg naar Tektonik Arena Sardona. Helaas gooit de mist roet in het eten.

250 miljoen jaar
De volgende dag willen we klimmen naar een uniek stukje UNESCO Werelderfgoed: de rotsen van de ‘Tektonik Arena Sardona’. De 3.000 meter hoge puntige rotsen zijn het resultaat van de tektonische werking waardoor het 250 miljoen jaar oude gesteente naar boven wordt geduwd. Onze ‘beklimming’ eindigt echter halverwege want de kabellift gaat niet hoger vanwege de dikke mist. Dan maar via een andere weg terug door het mystieke, mistige berglandschap. Het wordt een stevige wandeling, maar in ons hotel wacht er een deugddoende wellness.

Op de mountainbike met fenomenale zichten op de bergen rond ons!

Op de mountainbike met fenomenale zichten op de bergen rond ons!

Vaarttempo naar beneden
De bus brengt ons de volgende ochtend naar het plaatsje Lenzerheide. Treinen en bussen rijden hier enorm stipt en met Swiss Pass kun je elke verbinding in Graubünden nemen zonder extra te betalen. We huren een mountainbike en nemen die gewoon mee de kabellift op. Na een schotel lokale kaas en het gedroogde Bündnerfleisch in de berghut, start onze vaart naar beneden. Stevig in de remmen in de bochten, voluit laten gaan in de rechte stukken en af en toe een schietgebedje prevelen.

Graubunden_Parpaner-Rothorn2

Op de top van Parpaner Rothorn. Het uitzicht maakt ons sprakeloos!

Op de top van Parpaner Rothorn. Het uitzicht maakt ons sprakeloos!

De top van de Parpaner Rothorn
Hoe mooi het landschap hier echt is, krijgen we pas te zien op de top van de Parpaner Rothorn. Een kabelbaan brengt ons naar het uitzichtterras op 2.865 meter hoogte, waar we het meest adembenemende ontbijt hebben met een uitzicht over wel duizend besneeuwde bergtoppen. Een schitterend vertrekpunt voor een stevige afdaling naar Lenzerheide, maar wij kiezen voor een ietwat gekkere en snellere manier om beneden te geraken: de Lenzibikes.

Halsbrekende toeren worden uitgehaald op de Lenzibikes!

Halsbrekende toeren worden uitgehaald op de Lenzibikes!

Veredelde autoped
Een Lenzibike – genoemd naar Lenzerheide – is eigenlijk een veredelde step of autoped: een soort fiets maar zonder trappers of zadel, alleen een stuur, een plank en twee dikke banden. We starten aan het tussenstation Scharmoin van de kabellift, halverwege de berg op ruim 1.900 m hoogte, en laten ons dan over het pad naar beneden bollen. Nog meer beangstigend dan een mountainbikerit, maar super plezant!

Graubünden verrast winter en zomer!

Graubünden verrast winter en zomer!

Naamwissel
Graubünden is dus veel meer dan alleen een skibestemming. In de zomermaanden kun je er sportief genieten en herademen in de frisse, gezonde berglucht. Nog een kleine waarschuwing: probeer in de winter niet te boeken in het plaatsje Flims, want dan voert het dorp promotie onder de naam van het buurdorp Laax. Een ongebruikelijke marketingstrategie, zo blijkt. En nog een culinaire tip: probeer de capuns, een traditionele schotel met in koolbladeren gerold vlees en een kaassausje over. Heerlijk!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen

Toerisme Zwitserland | www.myswitzerland.com
Toerisme Graubünden | graubuenden.ch
Bereikbaarheid
Vluchtinfo
| www.swiss.com
Swiss Travel System | www.swisstravelsystem.com
Eten en drinken
Vinothek Grandis
| Rockresort | 7032 Laax-Murschetg
Tel. +41 (0)81 936 00 36 | Internet: www.grandislaax.ch
Overnachten
Waldhaus Flims Mountain Resort & Spa
| Via dil Parc 3 | 7018 Flims
Tel. +41 (0)81 928 48 48 | Internet: www.waldhaus-flims.ch
Hotel Valbella Resort | Selva 4 | 7077 Valbella
Tel. +41 (0)81 385 08 08 | Internet: www.valbellaresort.ch

Foto’s: © Bart Claes

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *