Hotel Römantiek: meer dan hete kussen uit Zwitserland

Voor de tv-reeks ‘Hotel Römantiek’ trokken Otto-Jan, Sven en Frances naar het prachtige jugendstil hotel Kurhaus in Bergün. Met in hun kielzog een groep gerijpte vrijgezellen beleefden ze een onvergetelijke week. Geven de tv-beelden je zin om te vertrekken? Treed in hun voetsporen met onze reistips tussen de Zwitserse Alpentoppen.

TV-reeks Hotel Römantiek vindt onderkomen in Kurhaus Bergün
Tot voor kort was Kurhaus Bergün een onbekende parel voor de Vlaming. Tot de programmamakers van ‘Hotel Römantiek’ hun oog lieten vallen op dit mooi gerestaureerde ‘art nouveau’ hotel. VIER nam een groep vrijgezellen op leeftijd mee naar het hotel in Zwitserland voor een onvergetelijke week in een poging de liefde van hun leven te vinden. Sprak het prachtige jugendstil-decor je aan en heb je zin er zelf te gaan genieten van de zuurstofrijke berglucht, Alpijnse specialiteiten en de omgeving? Dan geven we graag enkele tips mee.

Kurhaus1

Het interieur van Kurhaus Bergün stralen heel wat authenticiteit en grandeur uit. © Kurhaus Bergün

Het interieur van Kurhaus Bergün stralen heel wat authenticiteit en grandeur uit. © Kurhaus Bergün

Logeer in een bekroond historisch Hotel
Vanaf de statige oprijlaan borrelen de ‘ooh’s’ en ‘wauw’s’ gegarandeerd op. Het geheel straalt iets majestueus uit en dat blijkt niet enkel aan de buitenzijde zo. Ook de interieurbeelden stralen nog steeds de grandeur uit van weleer. De danszaal of ‘ballroom’ is één van de mooiste in Zwitserland. Dat dit hotel in 2012 de titel ‘Historisch hotel van het jaar’ wegkaapte verwondert ons niet. In het restaurant met open keuken is het gezellig genieten. Families zijn hier welkom en verblijven, als ze dat willen, in een appartement.

Ontdek de drie Unesco parels in Graubünden
Blijf ondanks die charme niet te lang binnen! Het kanton Graubünden telt 937 bergtoppen, 615 meren en 150 valleien. Dat vraagt om ontdekt te worden. Zoals de drie lokale parels die prijken op de Unesco werelderfgoedlijst: de Benedictijner abdij Sankt Johan in Müstair, de Rhätische spoorweg in de Albula en Bernina landschappen en de messcherpe rotswanden van de Sardona Arena. Vooral de 130 kilometer lange treinreis over het spoortraject Albula – Bernina, één van de spectaculairste routes ter wereld, geeft een goed zicht op het landschap!

Dankzij het thema 'Bahnerlebnis' beleef je de Zwitserse spoorwegen als nooit tevoren. © Rhätische Bahn

Dankzij het thema ‘Bahnerlebnis’ beleef je de Zwitserse spoorwegen als nooit tevoren. © Rhätische Bahn

In de ban van spoorwegen
Fan van spoorwegen en treinen? Dan ben je in Bergün op de juiste plaats! Onder het thema ‘Bahnerlebnis’ biedt men een hele waaier aan mogelijkheden. Buiten de Bernina Express kan je een daguitstap maken met de belevingstrein Albula. Bewonder je liever treinen rijdend door adembenemende landschappen of denderend over torenhoge viaducten? Dan zijn de verschillende spoorlijnbelevenis wandelroutes wellicht iets voor jou. Deze trajecten leiden je langs de mooiste treinpassages.

Aan het stuur van de Krokodil
Ten slotte mogen de volgende 3 tips voor treinliefhebbers niet ontbreken: het treinmuseum in Albula, de modelbaan Preda – Bergün in de openbare bibliotheek en een gegidste wandeling door de Albulatunnel II. Deze tocht bespreek je in het treinmuseum nadat je de beroemde ‘Krokodil’ locomotief bestuurt in de simulator! Ook wandelfanaten hebben keuze te over. Verschillende bergpaden voeren je naar de mooiste plekjes zoals ‘Lai da Palpuogna’, de mooiste ‘vlek’ (bergmeer) van Zwitserland. Bourgondiërs genieten zeker van de culinaire route: ‘Via Romantica’.

Chur, de prachtige Alpen- en hoofdstad van Graubünden. © Pixabay

Chur, de prachtige Alpen- en hoofdstad van Graubünden. © Pixabay

Uitstap naar alpenstad Chur
In het zog van Otto-Jan Ham, Sven de Leijr en Frances Lefebure trokken de bejaarde hartenbrekers naar de rodelbaan en het avonturenpark in Lenzerheide. Plezier voor de hele familie gegarandeerd! Als afsluiter tippen we nog de stadsuitstap naar Chur, de prachtige Alpen- en hoofdstad van Graubünden. Slenter door de gezellige straatjes en bezoek de kathedraal en het bisschoppelijke paleis dat het stadsbeeld domineert. Nog even de bergen in? Neem dan een van de liftjes naar boven die je misschien herkent in de tv-reeks.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Kurhaus Bergün | Internet: www.kurhausberguen.ch
Swiss Historic Hotels | Internet: www.swiss-historic-hotels.ch
Hotel Romantik op Vier | Internet: www.vier.be/hotelromantiek
Toerisme Bergün en Filisur | Internet: www.berguen-filisur.ch
Toerisme Chur | Internet: www.churtourismus.ch
Toerisme Graubunden | Internet: www.graubuenden.ch
Toerisme Zwitserland | Internet: www.myswitzerland.com (Nederlandstalige website)
Bezienswaardigheden
Benedictijner abdij Sankt Johan | Internet: www.myswitzerland.com/nl-be/unesco-werelderfgoed-klooster-st-johann.html
Tectonic Sardona Arena | Internet: www.myswitzerland.com/nl-be/unesco-werelderfgoed-swiss-tectonic-arena-sardona.html
Spoorwegmuseum Albula | Internet: www.bahnmuseum-albula.ch
Modelbaan Preda – Bergün | Internet: www.berguen-filisur.ch/bahndorf/bahntastische-erlebnisse/modelleisenbahnanlage-preda-berguen.html
Activiteiten
Bernina Express treintraject | Internet: https://www.rhb.ch/en/panoramic-trains/bernina-express
Erlebniszug Albula (mini-treinreis) | Internet: www.berguen-filisur.ch/sommer/sommererlebnisse/dies-das/erlebniszug-albula.html
Wandelroute UNESCO-Bahnerlebnisweg | Internet: www.berguen-filisur.ch/uploads/tx_bftangebote01/Bahnerlebnisweg_2016.pdf
2- Viadukte-Wanderung | Internet: www.berguen-filisur.ch/uploads/media/Zweiviaduktewanderung.pdf
Gegidste tochten over de Landwasserviadukt en de Wiesnerviadukt
Wandelroute Lai da Palpuogna
| Internet: www.berguen-filisur.ch/uploads/tx_bftangebote01/Lai_da_Palpuogna_2016.pdf
Culinaire route: ‘Via Romantica’ | Internet: www.berguen-filisur.ch/uploads/media/Palpuognasee.pdf
Rodelbaan en avonturenpark Lenzerheide | Internet: www.lenzerheide.com/de/sommer/sommeraktivitaten/rodelbahn-seilpark

Meer info over Zwitserland: www.reisreporter.be/tag/zwitserland

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *