Helend bronwater, stoomtreinen en koninklijke allures in Kent

Kent promoot zich als ‘De tuin van Engeland’, maar is eigenlijk zoveel meer. Je vindt er de oudste steden van Engeland, het grootste aantal kastelen, één van de oudste en mooiste kathedralen van het eiland, een variëteit aan kusten en een indrukwekkende maritiem erfgoed. Reisreporter Miet gaat op pad!

De haven van Ramsgate is er eentje met koninklijke allures. © Miet Waes

De haven van Ramsgate is er eentje met koninklijke allures. © Miet Waes

Ramsgate: een koninklijke haven
De meesten rijden, eenmaal de ferry uit, het binnenland van Kent in en vergeten dat Dover met zijn unieke white cliffs maar ook Ramsgate, die van koning George IV de titel Koninklijke Haven kreeg, het bezoeken waard zijn. Kuier door de straatjes van Ramsgate en geniet van de rijk gevarieerde architectuur van wat ooit een elitaire badstad was. Victoriaanse huizen uit de tijd van koningin Victoria sieren er het decor. Charles Dickens kwam hier zelfs op vakantie. Een halve maanvormige huizenrij uit de Regencytijd en romantische Engelse cottages getuigen stil van die vroegere grandeur.

Greeters wijzen je letterlijk de weg naar je volgende halte in Kent! © Visit Kent via Flickr

Greeters wijzen je letterlijk de weg naar je volgende halte in Kent! © Visit Kent via Flickr

Ga op pad met een greeter
Een greeter is een vrijwilliger, gepassioneerd door zijn streek. Hij wacht je op als een vriend, leidt je rond in de stad, vertelt je over de architectuur, de geschiedenis en brengt je naar plaatsen die normaal aan je aandacht ontsnappen. Hij of zij geeft ook tips over restaurants, hotels, musea en mogelijke wandeltochten. Enkele voorwaarden zijn dat het groepje niet groter mag zijn dan zes mensen en dat de verplaatsingen te voet of met het openbaar vervoer dienen te gebeuren. Nog een voordeel: je gaat volledig gratis op pad. Een greeter contacteren kan via het internet of de dienst van toerisme.

Indrukwekkend om te zien, de kathedraal van Canterbury! © Miet Waes

Indrukwekkend om te zien, de kathedraal van Canterbury! © Miet Waes

Canterbury als middeleeuwse stad en thuis voor studenten
Canterbury kun je bezoeken en blijven bezoeken want elk huisje, hoekje, straatje of pleintje lijkt wel een postkaart op zich. De stad werd gebouwd rond een indrukwekkende kathedraal, de hoofdzetel van de Anglicaanse kerk. De aartsbisschop van Canterbury kan je dus beschouwen als het equivalent van de paus. Er werken zomaar eventjes tweehonderd vaste werknemers en zeshonderd onbetaalde vrijwilligers. Ook de universiteit van Kent ligt in Canterbury. De vele studenten zorgen voor het nodige animo in de middeleeuwse straten.

Een leuke manier om de binnenstraten van Canterbury te ontdekken: neem de boot! © Visit Kent via Flickr

Een leuke manier om de binnenstraten van Canterbury te ontdekken: neem de boot! © Visit Kent via Flickr

Britse humor op zijn best
Net zoals in Brugge zorgt een boottochtje in Canterbury voor verrassende beelden van de middeleeuwse stad. Waar ooit de open riool van Canterbury zich bevond, vloeit nu kristalhelder water. Gemotoriseerde boten zoals bij ons zijn er verboden, enkel roeiboten mogen er varen. De met prijzen bekroonde Canterbury Historic Rivers Tours (om de 15 à 20 min), duurt 40 minuten. Je leert er veel historische en andere weetjes over de stad met een vleugje humor!

Straf lunchadres: The Goods Shed in Canterbury, Kent. © Miet Waes

Straf lunchadres: The Goods Shed in Canterbury, Kent. © Miet Waes

Een origineel etentje
Op loopafstand van het centrum van Canterbury ligt The Goods Shed in het oude stationsgebouw. Hier wordt dagelijks een boerenmarkt gehouden. Op een platform met uitkijk op de overdekte markt ligt een origineel restaurant waar je ’s middags en ’s avonds terecht kunt voor een etentje. De menu’s bestaan grotendeels uit de verse marktproducten. Het brood wordt ter plaatse bereid en via een open keuken kan je het hele kookgebeuren makkelijk volgen.

Proef van het authentieke helende water van de Tunbridge Wells. © Miet Waes

Proef van het authentieke helende water van de Tunbridge Wells. © Miet Waes

Kuuroord voor de aristocratie
Tunbridge Wells was een onmogelijk dorp tot men zich realiseerde dat het water van de Chalybeate bron een apart smaakje had, veroorzaakt door onder andere het ijzer. Als een bekend dokter in 1606 daar nog geneeskundige krachten aan toeschrijft en de leden van het koninklijk huis overtuigt om er te komen kuren, dan volgt de rest van de aristocratie. Het stadje behield doorheen de tijd de koninklijke allures van weleer. De belevenis om een beker bronwater te drinken dat op een traditionele wijze geserveerd wordt door een dame gekleed als toen is een must. Elke donderdag en zaterdag zijn er rondleidingen.

Scotney Castle onder een typisch Britse hemel. © Miet Waes

Scotney Castle onder een typisch Britse hemel. © Miet Waes

De meest romantische tuin in Kent
De tuin van Scotney Castle werd na de dood van de eigenaar in 1970 door diens weduwe samen met het kasteel geschonken aan de National Trust. De tuin, omschreven als schilderachtig, verschilt van de andere tuinen in Kent. Een grote variëteit aan planten zorgt voor een verrassing achter elke bocht. Het oude kasteel met slotgracht bleef, nadat er een nieuw werd gebouwd op de top van de heuvel, gedeeltelijk bewaard en vormt nu het sprookjesachtige middelpunt van de tuin.

Thatcher’s toevluchtsoord
Weduwe Betty mocht in het kasteel blijven wonen tot haar dood. Zij stierf in 2006 op 99-jarige leeftijd. Omdat er geen erfgenamen waren bleef het interieur inclusief foto’s, servies, boeken, de twee poezen tot en met het trouwkleed van Betty intact. Het verschaft de bezoeker een mooie inkijk hoe de Engelse aristocratie woonde, werkte en leefde. Margareth Thatcher kon er in een zijvleugel terecht, wanneer de publieke druk en de stress te groot werd.

In Tenterden laat je je vervoeren met een stoomtrein! © Visit Kent via Flickr

In Tenterden laat je je vervoeren met een stoomtrein! © Visit Kent via Flickr

Stoomtreinen in Tenterden
Ooit bekend voor zijn scheepsbouw en later voor de wolnijverheid is Tenterden. Een schilderachtig stadje met niet minder dan tweehonderd beschermde gebouwen. De typische 18de-eeuwse weatherboarded huisjes overleefden de tand des tijds. Van hieruit vertrekken heel wat wandelingen door de mooiste stukjes landschap. Ook de authentieke stoomlocomotieven van de Britse spoorwegen vertrekken er vanuit het Edwardiaans station met aandacht voor alle details, zowel wat betreft de tickets, de signalisatie, de oude valiezen als de reclameborden.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen

Toerisme Engeland | www.visitbritain.com/be/nl/visitbritain
Toerisme Kent | Internet: www.visitkent.co.uk
Toerisme Canterbury | Internet: www.canterbury.co.uk
Toerisme Thanet | Internet: www.visitthanet.co.uk
Toerisme Tunbridge Wells | Internet: www.visittunbridgewells.com
Toerisme Tenterden | Internet: www.visitashfordandtenterden.co.uk
Greeters | Internet: kent-greeters
Bereikbaarheid
P&O Ferries | Internet: www.poferries.com/nl/calais-dover
In 90 minuten ben je van Calais naar Dover. Er zijn 23 overtochten per dag en vaak aan promotieprijzen.
Bezienswaardigheden en activiteiten
Canterbury River Tours
| Internet: www.canterburyrivertours.co.uk
The Goods Shed | Station Rd W | Canterbury CT2 8AN
Internet: www.thegoodsshed.co.uk
Scotney Castle | High Weald AONB | Lamberhurst | Tunbridge Wells TN3 8JN
Internet: www.nationaltrust.org.uk/scotney-castle
Overnachten

The Abode
| Internet: www.abodehotels.co.uk
Gelegen in het centrum van Canterbury. The Abode is een gerenoveerd hotel dat voor een perfecte mix zorgt tussen oude stijl en modern comfort.
The George Hotel & Brasserie
| Internet: www.thegeorgehotelkent.co.uk
Gelegen in Cranbrooks. Het hotel werd gebouwd in 14de eeuw en nu omgevormd tot een uniek boetiekhotel.

Coverfoto: © Visit Kent via Flickr

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *