Beelden komen tot leven in Futuroscope

Futuroscope, vlakbij Poitiers, is in mijn ogen altijd een geval apart geweest. Het is geen pretpark, maar een themapark met een eigen karakter, waarin toekomst gestalte krijgt en film tot leven komt. Het Franse Vienne, een dynamisch departement met visie, gebruikt dit eigenzinnig attractiepark graag als visitekaartje. Niet onterecht!

Van droom naar werkelijkheid
In films worden ideeën gevisualiseerd tot beeld maar de grondlegger van Futuroscope, René Monory, ging nog verder. Hij wou het feit dat het departement Vienne oog heeft voor de toekomst werkelijk tot iets tastbaars maken. Hij droomde van een futuristische stad waar mensen van overal zouden samenkomen om met elkaar ideeën uit te wisselen, samen te leven en te werken. Daaruit ontstond Futuroscope, als onderdeel van een technopolis, samen met een congrescentrum, onderzoeksfaciliteiten, de universiteitsfaculteiten wetenschap en wiskunde, kantoorcomplexen en hotels.

Infopanelen begeleiden je terwijl je langs allerlei futuristische attracties wandelt.

Infopanelen begeleiden je terwijl je langs allerlei futuristische attracties wandelt.

Krachtige creatieve beeldvorming
In beeld verleg je op de meest creatieve manier grenzen van tijd en ruimte, denken en ideologie. Daarom ook dat het niet vreemd is dat films als ‘taal’ voor een ruim publiek centraal wordt gesteld in deze internationale technopolis. Want één beeld zegt soms meer dan duizend woorden. En aan beeldmateriaal kom je niet gauw tekort, zeker niet in Futuroscope wat ik al snel zelf mag ondervinden.

Met Le Petit Prince reis je van planeet naar planeet!

Met Le Petit Prince reis je van planeet naar planeet!

Zweven tussen sterren en planeten
De avonturen die ik tijdens mijn verblijf hier beleef zijn talrijk. Ik zweef tussen de sterren van de kosmos, reis met ‘Le Petit Prince’ van planeet naar planeet, waan mezelf een topsurfer in Tahiti en verken de jungles van Kenia en Borneo. Ik ga zelfs stappen met The Beatles en kom oog in oog te staan met monsters uit de diepste zeeën. En alsof dat nog niet genoeg is, word ik uitgenodigd voor een feestje met top-DJ Martin Solveig. Hello!

Nooit gedacht dat ik het beste feestje van mijn leven aan robots te danken heb!

Nooit gedacht dat ik het beste feestje van mijn leven aan robots te danken heb!

Dansen met de robots
Hebben robots gevoel voor ritme? Wees gerust. Na samen met hen gedanst te hebben kan ik je dat verzekeren! In een paar minuten tijd word ik helemaal ondersteboven gezwierd en gedraaid en beleef ik waarschijnlijk de meest intense party van mijn leven. Beste lezers, dit is top! Ik gier van het lachen en ben helemaal niet de enige. Ik zie kinderen en grootouders samen hun eerste en tweede jeugd beleven en ontdek dat gedeelde vreugde dubbele vreugde is.

De attractie 'Arthur, avontuur in 4D' viel al in de prijzen.

De attractie ‘Arthur, avontuur in 4D’ viel al in de prijzen.

State of the Art
Het mag gezegd zijn, dit themapark is het neusje van de zalm. Ik krijg films gepresenteerd via IMAX-technologie, in 3D of 4D. In sommige paviljoenen zijn zelfs de zitjes dynamisch en in ‘Tapis Magique’ zit ik letterlijk tussen het doek dat niet alleen vóór mij aanwezig is maar ook onder mij. Het verbaast me dan ook niet dat dit park al meerdere keren in de prijzen viel. Een voorbeeld: de prestigieuze ‘TEA-award’ voor de beste attractie, geschonken aan ‘Arthur, avontuur in 4D’.

Steeds weer anders
Het loont de moeite om Futuroscope op een later moment opnieuw te bezoeken want dit park vernieuwd als geen ander. Elk jaar wijzigt maar liefst 20 procent van het aanbod en om de twee jaar streeft men naar een innovatiegraad van zelfs 50 procent! Ik stel vast dat tijdelijk 2 paviljoenen buiten gebruik zijn voor renovatie en dat een nieuw futuristisch ogend paviljoen in opbouw is. Stilstaan is achteruitgaan, vertelt de persverantwoordelijke mij, op weg naar ‘La Vienne Dynamique’. Van dynamisme gesproken.

Het park is milieuvriendelijk en bezorgt kinderen de tijd van hun leven!

Het park is milieuvriendelijk en bezorgt kinderen de tijd van hun leven!

Groen park
Ik neem even een pauze onder één van de vele schaduwplekken en zie een parkwerknemer langskomen op een uitgebouwde fiets om vuilnis op te halen. Futuroscope zet in zijn dagelijkse werking ook milieu centraal, één van de grootste uitdagingen voor onze toekomst. Op een speelse manier ontdek ik mijn eigen ecologische voetafdruk, alternatieve energievormen en vooral waarom het belangrijk is zichzelf voor de natuur in te zetten.

Spektakel van het hoogste niveau
Vol bewondering beleef ik hier een heel intense tijd. Ik kan mijn ogen niet geloven wanneer in iMagic plots een vliegtuig op het podium getoverd wordt en men een vrouw letterlijk laat zweven. En dan heb ik nog niets verteld over het knappe waterspektakel Lady Ô waarmee Futuroscope een zomerdag met een knaller in kleuren afsluit. Ooit dacht ik dat dit een saai park zou zijn. Wat kan een mens zich grondig vergissen.

De futuristische architectuur van het park komt 's avonds nog meer tot zijn recht.

De futuristische architectuur van het park komt ’s avonds nog meer tot zijn recht.

Meer dan de moeite waard
Futuroscope ligt niet meteen in de achtertuin alhoewel ikzelf vanuit Brussel-Zuid in slechts 4,5 uur sporen in Poitiers stond. Maar in combinatie met een bezoek aan de stad of als tussenhalte naar of van het zuiden is het meer dan de moeite waard om hier voor 1 of 2 dagen halt te houden. De toekomst is begeesterend en René Monory was een visionair. Ik keer alvast tevreden terug, met dank aan alle medewerkers, voor en achter de schermen.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Futuroscope | Avenue du Téléport | 86360 Chasseneuil-du-Poitou
Tel: +33 (0) 549 49 11 12 | Internet : www.futuroscope.com
Bereikbaarheid
Routebeschrijving | www.futuroscope.com/informations-pratiques/acces-au-futuroscope
Treininformatie België | www.b-europe.com/Reizen
Treininformatie Frankrijk | nl.voyages-sncf.com/nl/
Treinstation | Gare Futuroscope-TGV (rechtstreeks) | Gare de Poitiers (via buspendel)
Informatie omtrent de buspendel (vanuit Poitiers) | www.vitalis-poitiers.fr
Bezienswaardigheden
Office du Tourisme de Poitiers | Place Charles de Gaulle 45 – BP 377 | 86009 Poitiers
Tel: +33 (0) 549 41 21 24 | Internet: nl.poitiers-tourism.com
Maison du Tourisme | Place Charles de Gaulle 33 – BP 287 | 86007 Poitiers
Tel: +33 (0) 549 03 53 03 | Internet: www.tourisme-vienne.com
Overnachten
Hôtel Alteora | Téléport 1 – Avenue du Futuroscope | 86961 Chasseneuil-du-Poitou
Tel: +33 (0) 549 49 09 10 | Internet: www.hotel-alteora.com
Kyriad Hôtel Jules Verne | Téléport 3 – Avenue Jean Monnet | 86961 Chasseneuil-du-Poitou
Tel: +33 (0) 549 49 10 49 | Internet: www.kyriad-poitiers-site-du-futuroscope.fr/
Hôtel du Futuroscope | Téléport 4 – BP 2000 | 86130 Jaunay-Clan
Tel: +33 (0) 549 49 30 80 | Internet: www.hotels-futuroscope.fr
Hôtel Ibis | Téléport 4 – Avenue Thomas Edison 2 | 86360 Chasseneuil-du-Poitou
Tel: +33 (0) 549 49 90 00 | Internet: www.accorhotels.com/nl/hotel-1193-ibis-site-du-futuroscope/index.shtml

Foto’s © Steven Loockx

Over deze auteur

Auteur Steven Loockx reist graag per openbaar vervoer naar zijn vakantiebestemming. Wandelvakanties in combinatie met lokaal transport genieten zijn voorkeur. Op reportage neemt hij je mee naar stilteplekken rekening houdend met het budget en duurzaamheid. Ook themaparken weten hem te bekoren. Op dit reisplatform deelt Steven zijn belevingen en geeft je praktische tips.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *