In Poitiers kruist verleden en toekomst

Bij de naam Poitiers denk ik vooral aan mijn geschiedenislessen en de historische veldslag in 732. Maar de hoofdstad van het departement Vienne en de regio Poitou-Charentes verdient wel om meerdere redenen mijn aandacht: als kruispunt van handel, religie, toerisme en cultuur, in het verleden, heden en zelfs de toekomst.

Strategische ligging
Het moet gezegd, deze stad heeft door zijn ligging, ingebed tussen twee rivieren en aan een kruispunt van handelswegen, een bijzonder strategische waarde. Dat was voor de Romeinen al duidelijk die hier de stad Lemonum oprichtten en in heel de streek talrijke sporen nalieten. De aanwezigheid van vele archeologische sites verklaren dat. Maar strategie is ook een aantrekkingspool van macht en strijd, een spel van overheersen waaronder Poitiers heeft geleden, alsook gefloreerd.

De indrukwekkende kathedraal van Poitiers.

De indrukwekkende kathedraal van Poitiers.

Details van de kathedraal (links) en het gemeentehuis (rechts).

Details van de kathedraal (links) en het gemeentehuis (rechts).

Spel van macht
Een sterke getuigenis van dit machtsspel is de Rue de Cathédral. Een as gevormd tussen enerzijds de gotische kathedraal Saint-Pierre, zetel van de kerkelijke hiërarchie, anderzijds het justitiepaleis, dat sinds de 12de eeuw de thuisbasis was van de graven van Poitou en de hertogen van Aquitaine. Een moderne versie van deze krachtstrijd merk ik trouwens op in de Rue Victor Hugo, waar ik tussen de 19de-eeuwse gebouwen kom te staan van het Préfecture en het Hôtel de Ville. Mannen en hun ego?

Het gemeentehuis van Poitiers op de Place du Maréchal-Leclerc.

Het gemeentehuis van Poitiers op de Place du Maréchal-Leclerc.

Het Préfecture.

Het Préfecture.

Straffe vrouwen
Alhoewel, Poitiers is zeker niet alleen het speelterrein van dominante mannen geweest, het is ook een stad waarin sterke vrouwen een rol speelden. Daarop in speelt de nieuwe applicatie van het Office de Tourisme in die je gratis kan downloaden. Dit interactief spel neemt mij op een originele manier mee door de straten van het historisch centrum en laat me kennismaken met de mysterieuze verhalen van enkele bijzondere vrouwen als Aliénor van Aquitaine, Jeanne d’Arc, Sint-Radegundis en natuurlijk ook de moeder der moeders, Maria.

De voorgevel van de Notre Dame la Grande trekt meteen de aandacht.

De voorgevel van de Notre Dame la Grande trekt meteen de aandacht.

Kleurenspel van de Notre Dame la Grande
Op de Place Charles de Gaulle word ik geconfronteerd met de indrukwekkende Romaanse voorgevel van de Notre Dame la Grande. Deze bedevaartkerk is zeer goed bewaard gebleven ondanks de Beeldenstorm die heel wat heiligen hun hoofd gekost heeft. En wanneer ’s avonds deze gevel door het lichtspektakel ‘polychromies’ tot leven komt, ben ik met verstomming geslagen. En dat is dan nog maar de buitenkant van dit gebouw! Binnen gaat het kleurenspel verder en komen woord en beeld samen tot één verhaal.

De cafeetjes in de straatjes van Poitiers nodigen uit voor een lekkere koffie of iets zoet.

De cafeetjes in de straatjes van Poitiers nodigen uit voor een lekkere koffie of iets zoet.

Bruisend centrum met heerlijke lekkernijen
Het plein voor de Notre Dame la Grande is niet alleen een centrum voor pelgrims naar Compostella. Het is ook de ontmoetingsplaats voor studenten en handelaars. Rondom mij situeren zich zowel de gebouwen van de universiteit alsook talrijke bedrijvige vakmanhuizen. Zo ontdek ik een authentieke kaarsenmaker in de Grand Rue en heerlijke plaatselijke lekkernijen in de Rue de la Regratterie. De verleidelijk uitgestalde macarons de Montmorillon doen me helemaal wegsmelten.

De omgeving van het Théâtre et Auditorium de Poitiers.

De omgeving van het Théâtre et Auditorium de Poitiers.

Innovatief Poitiers
Dat Poitiers in haar verleden vaak het terrein was van machtsstrijd op allerhande vlakken is niet alleen een historisch gegeven maar mogelijk ook een gevolg van haar eigen karakter. Deze stad heeft immers de traditie om met nieuwe ideeën aan de slag te gaan en innovatieve wegen in te slaan. Enkele concrete voorbeelden hiervan zijn de médiathèque François Mitterand en het Théâtre et Auditorium de Poitiers, kortweg TAP, dat modernisme en cultuur samenbrengt onder eenzelfde dak, wat volgens sommigen een gewaagde keuze is.

De gevels in het fotogenieke centrum.

De gevels in het fotogenieke centrum.

Rijk verleden klaar voor de toekomst
Hoe dan ook, mijn korte verkenning doorheen deze hoofdstad van het departement Vienne maakt mij één ding zeer duidelijk. Men is hier trots op het rijke verleden van deze regio. Maar staan ook open voor nieuwe ideeën en mensen die via allerhande wegen elkaar hier ontmoeten om zo te bouwen aan de dimensies van de toekomst. Poitiers is een open stad met een genegen gastvrijheid en warme hartelijkheid. Ik voel me hier thuis en stel daarom al zeker, hier kom ik nog terug!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Office du Tourisme de Poitiers | Place Charles de Gaulle 45 – BP 377
Tel. +33 (0) 549 41 21 24 | Internet: nl.poitiers-tourism.com
Interactief Poitiers | Internet: nl.poitiers-tourism.com/home/ontdekken/erfgoed/interactiefpoitiers.aspx
CRT Poitou-Charentes | Rue Riffault 8 – BP 56
Tel. +33 (0) 549 50 10 50 | Internet: www.atlantische-kust-frankrijk.nl
Maison du Tourisme | Place Charles de Gaulle 33 – BP 287
Tel. +33 (0) 549 03 53 03 | Internet: www.tourisme-vienne.com
Bereikbaarheid
Routebeschrijving | nl.poitiers-tourism.com/home/praktische/hoebereiktupoitiers.aspx
Treininformatie België | www.b-europe.com/Reizen
Treininformatie Frankrijk | nl.voyages-sncf.com/nl/
Bezienswaardigheden
Notre Dame la Grande | Place Charles de Gaulle
Tel. +33 (0) 549 41 22 56
Cathédrale Saint-Pierre | Rue Sainte-Croix 1
Tel. +33 (0) 549 41 23 76
Eglise Sainte-Radegonde | Rue du Pigeon Blanc
Tel. +33 (0) 549 41 21 57
Palais de Justice | Place Alphonse le Petit 10
Tel. +33 (0) 549 50 22 00 | Internet: www.ca-poitiers.justice.fr
Hôtel de Ville | Place du Maréchal Philippe Leclerc 15
Tel. +33 (0) 549 52 35 35 | Internet: www.poitiers.fr
Le TAP – Théâtre et Auditorium de Poitiers | Rue de la Marne 6
Tel. +33 (0) 549 39 29 29 | Internet: www.tap-poitiers.com
Musée Sainte Croix | Rue Jean Jaures 3bis
Tel. +33 (0) 549 41 07 53
Eten en drinken
La Serrurerie | Rue des Grandes Ecoles 28
Tel. +33 (0) 549 41 05 14 | Internet: www.laserrurerie.com
La Table du Jardin | Rue du Moulin à Vent 42
Tel. +33 (0) 549 41 68 46
Le Déjeuner sur l’Herbe | Place Charles VII 14
Tel. +33 (0) 549 55 39 30
Overnachten
Best Western Poitiers Centre Le Grand Hôtel | Rue Carnot 28
Tel. +33 (0) 549 60 90 60 | Internet: www.grandhotelpoitiers.fr
Ibis Styles Poitiers Centre | Rue Victor Hugo 7
Tel. +33 (0) 549 00 06 06 | Internet: www.accorhotels.com/nl/hotel-9119-ibis-styles-poitiers-centre/index.shtml

Foto’s: © Steven Loockx

Over deze auteur

Auteur Steven Loockx reist graag per openbaar vervoer naar zijn vakantiebestemming. Wandelvakanties in combinatie met lokaal transport genieten zijn voorkeur. Op reportage neemt hij je mee naar stilteplekken rekening houdend met het budget en duurzaamheid. Ook themaparken weten hem te bekoren. Op dit reisplatform deelt Steven zijn belevingen en geeft je praktische tips.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *