smartphone

Met deze 8 tips maak jij de mooiste zomerfoto’s met je smartphone: Deel II

‘Met welke camera maak je die foto’s?’ Een vraag die vaak de revue passeert als je veel foto’s maakt. Een Canon type dit, een Nikon type dat, is meestal het antwoord. Hoe vaak hoor je iemand zeggen ‘Gewoon mijn smartphone’? Niet zo veel. Het is nochtans vrij simpel en met deze tips heb jij smartphone fotografie zo onder de knie!

Beweeg je smartphone en jezelf om diepte te creëren.

Beweeg je smartphone en jezelf om diepte te creëren.

1. Zoek naar diepte
Diepte in je beeld creëren is een uitdaging voor je smartphone. De typische wazige achter- of voorgrond is moeilijk te verkrijgen met de kleine sensoren en groothoeklens van je toestel. Om toch een vorm van diepte te verkrijgen moet je vooral uittesten. In plaats van snel een foto te maken, beweeg je beter even je toestel en jezelf. Ga dichter of verder van je onderwerp staan en raak het scherm aan op de plaats die scherp in beeld moet komen. Gebruik alleszins geen blur-app die je foto nadien wazig maakt. Dit komt geforceerd en onprofessioneel over.

2. Zie het breed
Een uitgestrekte vallei of indrukwekkende bergketen is al meteen een goed excuus om de panoramastand van je smartphonecamera uit te testen. Met een beetje geduld en een vaste hand krijg je zo een leuke, maar vooral lange foto. Om het net dat ietsje unieker te maken, kan je van dit panorama een miniwereld maken met de gratis Tiny Planet app. Als resultaat heb je een aparte foto die bovendien een handig formaat heeft om te delen op sociale media!

zomerfoto's_tinyworld

Transformeer één plek in een hele wereld met de handige app!

Transformeer één plek in een hele wereld met de handige app!

3. Gebruik de grid
Compositie en de regel van derden, het zijn basisbegrippen van de fotografie. De positionering van je onderwerp is dan ook niet te onderschatten. Ook in de smartphone fotografie hou je hier dus best rekening me. Dit doe je door de grid of het rooster bij de instellingen van je camera aan te zetten. Nadat het rooster op je scherm verschijnt, plaats je het onderwerp op een van de lijnen of snijpunten van het rasterwerk. Dit hoef je natuurlijk niet altijd te doen, maar het geeft wel een dynamisch karakter aan je foto!

Zoek de juiste compositie dankzij de hulplijnen op je scherm.

Zoek de juiste compositie dankzij de hulplijnen op je scherm.

4. Maak je eigen gaatjescamera
Een dun stukje karton, een naald en plakband. Meer heb je niet nodig om je foto een vintage feel te geven. Maak met de naald een klein gaatje in het karton en plak deze voor je lens. Let op: het gat moet veel kleiner zijn dan je lens om het juiste effect te verkrijgen. Je hebt nu een zelfgemaakte variatie op de gaatjescamera of speldenprikcamera in handen. Ga naar buiten en experimenteer! Een foto met een smartphone heeft er nog nooit zo nostalgisch uitgezien!

Bloemen fotograferen met een eigen gaatjescamera!

Bloemen fotograferen met een eigen gaatjescamera!

5. Haal je GSM uit je broekzak
Het lijkt logisch, maar hou je lens steeds proper. Dat betekent ook dat je het toestel best niet in je broekzak bewaart. Stof en vuiligheid op je lens zorgen voor wazige, donkere beelden waar zelfs geen filter meer iets van kan maken! Veeg je lens dus regelmatig schoon met een doekje. Hardnekkig vuil? Dan kan je investeren in een lensreinigingsvloeistof. Zelfs als je denkt dat je lens proper is, doe je dit best even. Het verschil is vaak enorm groot!

Bescherm je cameralens en steek je smartphone niet in je broekzak.

Bescherm je cameralens en steek je smartphone niet in je broekzak.

6. Leid het licht
Professionele fotografen kunnen niet zonder: een reflectiescherm. Met dit attribuut bepaal je vanaf welke hoek je foto grotendeels belicht wordt en de extra warme gloed is een leuk pluspunt! Om deze constructie zelf in elkaar te flansen kan je zilverpapier, karton en lijm bovenhalen, maar nog gemakkelijker is gewoon naar de auto stappen. Het zonnescherm dat hier meestal te vinden is, is een perfecte alternatief voor een reflectiescherm. Zoek een slachtoffer als model en kijk hoe de portretfoto’s tot leven komen!

7. Gebruik glas
Een andere manier om het licht te reflecteren is door een prisma te gebruiken. Dit driehoekig glazen object kan je foto op verschillende manieren een heel zomerse, buitenaardse look geven. Hou het voor je lens, beweeg het tot je de juiste hoek hebt en shoot! Je vindt de prisma’s in variërende groottes vanaf €3,91 op verschillende sites. Goedkoper en eenvoudig is experimenteren met andere doorzichtige voorwerpen zoals ramen, drinkglazen en kristallen. Zo is die antieke luster op zolder toch voor iets goed!

Druk je werk gemakkelijk af met een unieke polaroid printer. © Pixabay

Druk je werk gemakkelijk af met een unieke polaroid printer. © Pixabay

8. Print je foto’s rechtstreeks uit
Heb je uiteindelijk een reeks prachtige foto’s bij elkaar gefotografeerd, dan is het altijd leuk deze ook effectief in handen te hebben. Ze rechtstreeks afdrukken vanaf je smartphone is dan wel heel handig! Voor een origineel polaroidformaat is er de Polaroid Zip Mobile Printer voor €149 en de Fujifilm Instax Share voor €197. Niet van plan om al je foto’s af te printen? Dan kan je via Polabora of LALALAB een selectie maken van je foto’s op sociale media, een formaat en stijl kiezen en klaar is kees!

Deel I gemist? Haal het hier in!

Foto’s: © Katy Goelen

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *