10 dingen die je moet weten over Japan

Dat Azië veel culturele verschillen heeft met ons continent, vraagt weinig uitleg. Maar Japan is toch wel een land apart. De inwoners kijken enorm op naar alles wat Westers is, maar tegelijk doen ze ook onze wenkbrauwen meer dan eens fronsen met hun aparte gewoontes. Een overzicht.

Er bestaat niet zoiets als ' het beste seizoen' om Japan te bezoeken. Als is de lente de overweging waard, wanneer de kersenbloesems in bloei staan.

Japan kun je het hele jaar door bezoeken. Al is de lente een extra overweging waard, wanneer de kersenbloesems in bloei staan.

1. ‘Kawaii’ is er een levensstijl
‘Kawaii’, wat zoveel als ‘schattig’ betekent, is in Japan een manier van leven. Schrik niet, maar het is er vrij normaal dat alles in het dagelijkse leven, met de kledingsstijl op kop, er kinderlijk en lieflijk uitziet. Wie op café gaat of de winkelstraten bezoekt in de hoofdstad Tokio wordt weldra overspoeld door roze. Je gaat er best gewoon in mee.

2. Japan bezoek je eender welk seizoen
Het is moeilijk te zeggen wanneer je Japan het beste bezoekt, omdat alle vier de seizoenen hun troeven hebben. In de winter kun je aan wintersport doen in Nagano, tijdens de lente zie je de kersenbloesems in bloei staan. In de zomer is Hokkaido met z’n beroemde bloemenvelden van lavendel en zonnebloemen dan weer de plek waar je moet zijn. Komen daar ook nog eens de vele traditionele festivals bij. Tijdens de herfst tot slot is het weer perfect om een aantal bruisende steden aan te doen.

3. Gedraag je als een echte Japanner
Voordat je naar Japan trekt, kun je best de meest gebruikelijke gedragsregels even nakijken. Zo is het in Tokio de gewoonte om uiterst links te staan op een roltrap om zo ongeduldige passanten vlot voorbij te laten gaan. In de trein is het aan te raden om niet te luid te praten of andere passagiers te storen. En wil je ergens foto’s maken? Vraag dat best op voorhand want op sommige plekken is dat verboden.

Het openbaar vervoer in Japan: stipter dan stipt en je kan er van de grond eten. © Ev Tchebotarev

Het openbaar vervoer in Japan: stipter dan stipt en je kan er van de grond eten. © Ev Tchebotarev

4. Goedkoper winkelen dankzij je paspoort
Ga je winkelen in de grootwarenhuizen of gadgetwinkels, dan neem je best je paspoort mee. De 8 procent verbruiksbelasting krijg je dan meestal cadeau. In verschillende vintage of tweedehandswinkels shop je ook aan verlaagde tarieven.

5. Japan heeft het beste openbaar vervoer ter wereld
Het is er stipt, efficiënt, ordelijk en bovendien de snelste manier om het land te ontdekken. Extra tip: schaf je een Japan Rail Pass aan. Die bestaat speciaal voor toeristen en laat toe om gedurende 7 of 14 dagen aan een gunstig tarief het hele land te doorkruisen.

6. Duur is relatief in Japan
Houd de vliegprijzen in de gaten, boek een AirBnB in de stad die je wil bezoeken en haal je eten in een supermarkt. Daar kun je bovendien ook tickets voor themaparken in voorverkoop kopen of geld afhalen. Let wel op als je elke dag sushi wil eten, die prijzen kunnen wel eens hoog oplopen.

Eens je weet wat je nodig hebt uit de supermarkt, koop je een heel goedkope maaltijd bij elkaar. © Tim Russell

Eens je weet wat je nodig hebt uit de supermarkt, koop je een heel goedkope maaltijd bij elkaar. © Tim Russell

7. Regel een digitale tolk
Zorg dat je enkele woorden Japans kan. Als die optie te moeilijk is, haal je best een paar deftige woordenboeken of installeer je een goede vertaalapp op je smartphone. Japanners, op een uitzondering na dan, spreken namelijk heel slecht Engels.

8. Japan is een veilig land, ondanks een aantal incidenten
Het criminaliteitscijfer in Japan is relatief laag. Stelen is er not done en veel blauw zal je op straat niet tegenkomen. Wat wel een groot probleem voor het land vormt, is ‘upskirting’, wanneer er heimelijk beelden gemaakt worden onder de rok van een vrouw of meisje. Geen wonder dus dat er wagons speciaal voor vrouwen bestaan.

Japanners blijven vasthouden aan hun eeuwenoude tradities, gelukkig! © Brian Hammonds

Japanners blijven vasthouden aan hun eeuwenoude tradities, gelukkig! © Brian Hammonds

9. Japanners zijn geboren nationalisten
Dat uit zich vooral in hun typische gebruiken. Ze zijn een meester in het eten met stokjes en zullen je ook aanspreken op het feit dat jij het ook heel goed kan of net niet. Voel je er in dat tweede geval niet door beledigd. Vaak is het een manier om je aan te spreken en het ijs te breken. Een Japanner laat overigens niet in zijn hart kijken. Emoties worden verborgen en gesprekken bestaan voornamelijk uit small talk.

10. Tradities worden in ere gehouden
Hoe gek, abstract of modern ze ook door het leven gaan, Japanners houden wel vast aan hun tradities, cultureel erfgoed en geschiedenis. Kimono’s zijn een verplicht stuk in de garderobe en tempels een verplichte stop.

Bron: I Am Aileen

Coverfoto: © Sakarin Sawasdinaka

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *