Per spoor door Duitsland met laatste stop Nürnberg

Duitsland, het land van Bratwurst, dronken dikkerds in Lederhosen en punctualiteit. Een land waar volgens veel jongeren alleen Berlijn de moeite waard is. Reisreporter treinde een week door Duitsland om te onderzoeken of de clichés waarheid bevatten. Derde en laatste stop is Nürnberg, waar verleden en heden perfect samengaan.

Rijk verleden en kleurrijke kamers
Na een vier uur durende treinrit komen we aan in de laatste stad op ons lijstje, Nürnberg. Deze plaats heeft een rijk verleden, zeker in verband met de Tweede Wereldoorlog. De mengeling van modern en middeleeuws in de stad valt meteen op. Hier valt duidelijk een en ander te ontdekken! We overnachten in het B&B Hotel, vlak bij het Hauptbahnhof, en dat blijkt een goede keuze te zijn. De kamer is vrolijk, kleurrijk en ook op netheid valt niks aan te merken. Voor een budgetreis is dit hotel zeker geen verkeerde keuze.

Onbezorgd verkennen met Nürnberg Card
Nürnberg staat vol musea en bezienswaardigheden. Altijd handig dus als je met één kaart twee dagen lang gratis toegang hebt tot alle musea en het openbaar vervoer. We schaffen de Nürnberg Card aan in de kantoren van de toeristische dienst voor 25 euro.

Wandel je in de stad rond? Geef je ogen de kost, de architectuur in Nürnberg is erg indrukwekkend!

Wandel je in de stad rond? Geef je ogen de kost, de architectuur in Nürnberg is erg indrukwekkend!

Kinderlijk enthousiasme
Met de kaart in de hand vertrekken we naar het speelgoedmuseum. Al sinds de middeleeuwen heeft Nürnberg de bijnaam ‘stad van het speelgoed’ en dat bewijs willen we graag geleverd zien. In het museum vind je er veel ingerichte speelhoeken waar kinderen zorgeloos hun gang kunnen gaan. Hoewel de term ‘kinderen’ niet meer op ons van toepassing is, beginnen ook wij enthousiast de vreemdste figuren te maken met K’Nex. Daarnaast zijn er veel interessante expositieruimtes. Vooral de zaal gewijd aan een immens complex van elektrische treinen imponeert.

Laat het kind in je los tijdens een bezoek aan het Speelgoedmuseum! © Congress & Tourismus Zentrale Nürnberg (Niklas, Uwe)

Laat het kind in je los tijdens een bezoek aan het Speelgoedmuseum! © Congress & Tourismus Zentrale Nürnberg (Niklas, Uwe)

Frankische maaltijd
Na ons uitgeleefd te hebben in het speelgoedmuseum, doen we ons ‘s avonds tegoed aan een stevig biertje en een typische Frankische maaltijd in de Bocksbeutel-Stuben. De schnitzel met frietjes is een waar genot voor de Bourgondiër in ons, en ook de kip met rösti kan ons bekoren. Een frisse pint Kitzmann maakt het diner af.

Het belang van propaganda
Nürnberg werd in de jaren 30 uitgekozen door de NSDAP (Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij) als de stad waarin alle partijgerelateerde dagen gevierd zouden worden. Hele complexen en tribunes werden neergepoot om het volk te entertainen en om de partijboodschap uit te dragen naar het grote publiek. Het merendeel van deze bouwwerken bestaat niet meer, op een paar na. In een van de bewaarde gebouwen bevindt zich nu het Nazi Documentatie Centrum. Een citytrip naar Nürnberg is niet compleet zonder een bezoek aan dit indrukwekkende centrum.

Het Nazi Documentatie Centrum © dpa

Het Nazi Documentatie Centrum © dpa

Nürnberg tribunaal
In dit museum staat niet de oorlog zelf centraal, wel de ontwikkeling van de partij. Hier ontdek je welke belangrijke rol propaganda heeft gespeeld en hoe het kan dat zoveel burgers Adolf Hitler en de zijnen blindelings volgden. In 1945-1946 werden verschillende Nazi-kopstukken vervolgd en veroordeeld tijdens het Proces van Nürnberg. Een van de meest interessante zalen in het centrum draait om dit proces. Je kunt er verschillende krantenartikels over de uitspraken lezen en beeldmateriaal erover bekijken.

Hongertje? Proef een typische worstje uit Nürnberg tussen een witte pistolet.

Hongertje? Proef een typisch worstje uit Nürnberg tussen een witte pistolet.

Slaatjes en worstjes
Na een zware maar uiterst boeiende voormiddag is het tijd voor een lichte lunch. We kiezen voor de Frozen Yogurt & Salatbar in het centrum. Je kunt hier je slaatje zelf samenstellen met verse ingrediënten. Het bevroren yoghurtijsje achteraf maakt ons middagmaal compleet. In de namiddag besluiten we wat te winkelen. In het centrum van de stad vinden we al snel vele grote en kleinere winkelstraten terug. Ketens of plaatselijke modehuizen, onbetaalbaar of spotgoedkoop, hier vindt iedere winkelliefhebber wel zijn draai. Nood aan een pauze? Proef dan van de heerlijke Nürnberger worstjes aan één van de vele kraampjes.

De Kaiserburg van Nürnberg geeft een knap uitzicht op de stad.

De Kaiserburg van Nürnberg geeft een knap uitzicht op de stad.

Adembenemend uitzicht
Om de dag af te sluiten, klimmen we de heuvel op naar de Kaiserburg: één van de grootste en belangrijkste kastelen uit de middeleeuwen in dit gebied. Het prachtige uitzicht over de ommuurde Altstadt maakt ons nostalgisch. Je kunt je zo inbeelden hoe deze stad er een paar eeuwen geleden uitzag. Toegeven, Nürnberg is een stad naar ons hart. De talrijke interessante musea, de mengeling van modern en antiek, de authentieke straatjes en de bruisende binnenstad zorgen ervoor dat verveling hier niet snel toeslaat. Wij sluiten onze treinreis door Duitsland af met een overweldigend positief gevoel. Dit buurland sprak ons nooit echt aan, maar dat is nu zeker anders. Duitsland smaakt naar meer!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Duitsland
| www.germany.travel
Toerisme Nürnberg | tourismus.nuernberg.de
Bereikbaarheid
ICE vanuit Brussel-Zuid
| www.b-europe.com/NL/Treinen/ICE
Bezienswaardigheden
Speelgoedmuseum
| tourismus.nuernberg.de/sehen/museen/location/spielzeugmuseum/
Documentatie Centrum | tourismus.nuernberg.de/sehen/museen/location/dokumentationszentrum-reichsparteitagsgelaende/
Kaiserburg | tourismus.nuernberg.de/sehen/sehenswuerdigkeiten/kaiserburg/
Eten en drinken
Bocksbeutel-Stuben
| Kartäusergasse 18 | 0402 Nürnberg
Frozen Yogurt & Salatbar | frozenyogurt-salatbar.net/
Overnachten
B&B Hotels
| www.hotelbb.de

REISREPORTER IN DUITSLAND
Reisreporter Valerie reist een week met de trein door Duitsland om steden te vinden die jongeren zeker aanspreken. De hele reis moet ze doorkomen met een bepaald budget. Haar eerste stop is Bremen, daarna treint ze door naar Dresden en Nürnberg. Geïnteresseerd in een budgetreis naar verschillende steden geschikt voor jongeren in Duitsland? Volg dan haar avonturen op Reisreporter!

Foto’s: © Pixabay

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *