Per spoor door Duitsland met tweede stop Dresden

Duitsland, het land van Bratwurst, dronken dikkerds in Lederhosen en punctualiteit. Een land waar volgens veel jongeren alleen Berlijn de moeite waard is. Reisreporter Valerie treinde een week door Duitsland om te onderzoeken of de clichés waarheid bevatten. Tweede stop is Dresden, een stad vol contrasten.

Gezellig familiehostel
De reis naar onze tweede bestemming verloopt niet zonder moeilijkheden. Na een redelijk stresserende treinrit vol vertragingen stappen we af in Dresden Neustadt. Ons hostel, Kangaroo-stop, ligt op een minuutje stappen van het station. Precies waar je op hoopt na 7 uur onderweg te zijn. Het hostel heeft ongeveer 80 slaapplaatsen, intiem kun je het dus niet noemen. Toch hangt er een heel gezellige sfeer in het gebouw. Iedere kamer is uniek en in de gemeenschappelijke ruimte hangen zelfs hangmatten. Hier slapen zowel scholieren, oudere koppels, backpackers als grote gezinnen.

Unieke overblijfselen
Hoewel de lucht betrekt en er duidelijk regen op komst is, trekken we vol goede moed Dresden in. We beginnen met het gebied op en rond de Königstrasse. Dit kwartier werd al in de zeventiende eeuw gebouwd en bleef onberoerd door de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit is hoe Dresden er tijdens zijn gloriedagen uitzag. In de statige gebouwen vind je nu dure kunstgalerieën.

Vanaf de Augustusbrug heb je een prachtig zicht op de Altstadt van Dresden. © Harshil Shah via Flickr Creative Commons

Vanaf de Augustusbrug heb je een prachtig zicht op de Altstadt van Dresden. © Harshil Shah via Flickr Creative Commons

Overweldigende skyline
Nieuwsgierig naar het barokke geweld, steken we de brug van de Neustadt naar de Altstadt over. Op de brug worden we al overvallen door het uitzicht. De skyline van Dresden is misschien niet helemaal authentiek -veel gebouwen werden na de hevige bombardementen helemaal terug opgebouwd- maar overweldigend kunnen we ze wel noemen. Het ene gebouw is nog meer bombastisch dan het andere en we weten niet waar we eerst moeten kijken.

Frauenkirche
Architectonisch gezien wekt Dresden belangstelling. Maar voor het ongetrainde oog zien alle gebouwen er helaas al snel hetzelfde uit. Alleen de Frauenkirche steekt er voor ons echt bovenuit. De kerk werd verwoest door hevige bombardementen en na de oorlog terug opgebouwd met behulp van buitenlandse donaties. Ondanks het feit dat het geen exacte replica is, blijft ze erg indrukwekkend.

De Frauenkirche in de Altstadt. © Pixabay

De Frauenkirche in de Altstadt. © Pixabay

Veel toeristen
Als we uit de Frauenkirche komen, blijkt dat de regen met bakken uit de hemel valt. We besluiten dan maar een goede pint te gaan drinken op een overdekt terras bij de kerk. Hier doen we wat iedereen graag doet: mensen kijken. Het valt op dat er bijzonder veel toeristen rondlopen, hoewel het toeristische seizoen nog niet aan de gang is. Daar is de Altstadt dan ook helemaal op toegespitst. Lokale cafés of gezellige straatjes zul je hier niet vinden.

Gevels vol graffiti
Na een deugddoende nachtrust beginnen we de dag in de Neustadt. Hier geen barok en toeristen maar gebouwen die op instorten staan en geen gevel zonder graffiti. Toch heeft dit gedeelte van het monumentale Dresden zijn charmes. Je kunt hier uren rondsnuffelen in tweedehandswinkels of in authentieke platenzaken. In de buurt hangt echter wel een anarchistisch sfeertje. Yuppies go home en andere, minder vriendelijke leuzen komen we overal tegen. Er heerst hier duidelijk een soort communegevoel. We krijgen al snel de indruk dat we beschermd gebied binnendringen. Als toeristen voelen we ons niet echt welkom en dat is spijtig, want deze buurt spreekt ons echt aan.

Het kunstkwartier in Neustadt staat vol kleurrijke gebouwen. © superscheell via Flickr Creative Commons

Het kunstkwartier in Neustadt staat vol kleurrijke gebouwen. © superscheell via Flickr Creative Commons

Wereldkeuken
We hebben ’s avonds geen zin om te gaan eten in een restaurant vol toeristen en besluiten de Neustadt by night te verkennen. In de Alaunstrasse vind je werkelijk restaurants uit iedere hoek van de wereld. Italiaans, Indisch, Duits en Mexicaans is maar een kleine greep uit het aanbod. De terrassen zitten vol en de sfeer in de straat voelt meer ontspannen aan dan overdag. De Alaunstrasse is de formule voor een geslaagde avond!

Stad van contrasten
Dresden is duidelijk een stad vol contrasten. De Alstadt en de Neustadt konden niet meer verschillen. Hier moet je als toerist verder durven kijken, anders blijf je al snel vastzitten tussen de barokke gebouwen en mis je wat de rest van de stad te bieden heeft.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Duitsland | www.germany.travel/nl/
Dresden
| www.dresden.de
Bereikbaarheid
ICE
| www.b-europe.com/NL/Treinen/ICE
Vanuit Brussel-Zuid duurt het ongeveer 9 uur om met de ICE naar Dresden te gaan.
Overnachten
Kangaroo-Stop | www.kangaroo-stop.de
Bezienswaardigheden
Frauenkirche
| www.frauenkirche-dresden.de
Neustadt | www.dresden-neustadt.de
Eten en drinken
Alaunstrasse
| www.dresden-nightlife.de
Hostel Kangaroo-stop | www.kangaroo-stop.de

REISREPORTER IN DUITSLAND
Reisreporter Valerie reist een week met de trein door Duitsland om steden te vinden die jongeren zeker aanspreken. De hele reis moet ze doorkomen met een bepaald budget. Haar eerste stop is Bremen, daarna treint ze door naar Dresden en Nürnberg. Geïnteresseerd in een budgetreis naar verschillende steden geschikt voor jongeren in Duitsland? Volg dan haar avonturen op Reisreporter!

Coverfoto: © Pixabay

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *