Marrakesh Marokko

Het sprookje van Marrakesh

Tijdens de Ramadan vasten moslims wereldwijd van zonsopgang tot zonsondergang. Reisreporter Ingrid ging tijdens deze jaarlijkse vastenmaand op verkenning naar de Marokkaanse koningsstad Marrakesh. Een verbazingwekkende, kleurrijke en wonderbaarlijke stad, die niet voor niets in trek is als stedentrip.

Parel van de Atlas
Deze stad, gelegen aan de voet van de Hoge Atlas, vormt samen met Rabat, Fès en Meknès het kwartet van de koningssteden. Er zijn maar weinig wereldsteden waarin het sprookje van duizend-en-één nacht tot leven komt. Marrakesh is er zo eentje. Rondom het kloppende hart van de stad, de Medina, vind ik de meeste bezienswaardigheden. Prachtige paleizen zoals El Bahia en El Badi, paradijselijke tuinen zoals de Jardin Majorelle en imposante gebouwen zoals de Koutoubia moskee en het Marrakesh museum.

Marrakesh

Tip: bezoek zeker het Marrakesh Museum, één van de imposante gebouwen rond de Medina.

Hemel op aarde
Een van de mooiste schatten van de stad is het 19de eeuwse El Bahia paleis. De machtige Si Moussa liet dit paleis bouwen voor zijn lievelingsminnares, vandaar de naam Bahia, de schone. Het bood onderdak aan zijn 4 echtgenotes, 24 concubines en hun vele kinderen. En dat zonder dat deze dames elkaar vanuit hun eigen tuinen konden zien. Van een uitdaging gesproken! Vooral de mooie kleurencombinaties vallen mij op. De binnenplaatsen en tuinen zijn zo lieflijk en rustig dat het er wel een paradijs lijkt.

Marrakesh

De botanische tuin ontworpen door de Franse kunstenaar Jacques Majorelle in 1924.
De kenmerkende kobaltblauwe kleur werd later naar deze kunstenaar vernoemd: Majorelleblauw.

Middeleeuwen ontmoet het moderne Marokko
Het anders drukke Jemaa-el-Fna plein is tijdens de Ramadan opmerkelijk leeg. Wanneer de avond valt, komt iedereen naar buiten om gezamenlijk te genieten van een maaltijd. Ik vind er gezellige cafés en terrasjes, van waar je het bruisende stadsleven kan gadeslaan. Waarzeggers kijken in hun glazen bol en voorspellen de toekomst. Jonge Marokkanen staan in groepjes bij elkaar en bespreken de dagelijkse gebeurtenissen. Slagenbezweerders delen dit centrale plein met de kraampjes waar ik de lekkerste versgeperste sinaasappelsap drink en de zoetste dadels en vijgen koop.

Verborgen stad
Iedere koningsstad is beschermd door een dikke stadsmuur. Die van Marrakesh is maar liefst 19 kilometer lang. Op het eerste zicht lijken de hoofdstraten wat saai. Maar achter de sobere straten verschuilt zich een wereld van nauwe steegjes met leuke winkeltjes. In de soek is werkelijk alles te koop. Ambachten worden hier beoefend zoals honderden jaren geleden. Het is een labyrint van steegjes waarin ik hopeloos verdwaal. Wel word ik overal met een vriendelijke glimlach verwelkomd.

Marrakesh

Bont gekleurde jutezakken met heerlijk geurende specerijen brengen sfeer in de nauwe steegjes.

Oase van rust
Als ik de soek uitloop, beland ik op een pleintje. Echt een oase van rust in vergelijking met de drukte van daarnet. Hier ligt de medersa Ben Youssef, een beetje verstopt in de medina. Deze oude koranschool is een van de topmonumenten van Marrakesh. Het gebouw is opgetrokken rond een binnenplaats, rijkelijk versierd met cederhout, marmer, tegelwerk en gipsen ornamenten. Boven liggen de voormalige kamers van de studenten. Piepklein en sober in tegenstelling tot de pracht en praal van het gebouw.

Veelzijdig en mooi
Heerlijk struinend door oude stad met nauwe straatjes bekijk ik de mooie architectuur. Toch zijn er naast de typische paleizen en moskeeën ook moderne Europese invloeden. In de nieuwe stad vind ik restaurants met internationale specialiteiten, moderne winkelcentra en trendy bars en cafés. Het karakter van de stad is warm, levendig en in zekere zin Afrikaans. Genieten kun je hier op velerlei manieren, daar ben ik snel achter gekomen. Te veel om op te noemen!

Marrakesh

Theedrinken is een ritueel in Marokko, dus daar neem je ruim de tijd voor.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Marrakech | Nederlandstalige website
Toerisme Marokko
Lees meer over Marokko: www.reisreporter.be/tag/marokko

Zin in een persoonlijk vakantievoorstel?

Neem dan contact met ons en wij werken gratis jouw sprookje uit!
Foto’s: © Ingrid Monden

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *