Normandië viert 500 jaar Le Havre: dit mag je niet missen

De stad Le Havre haalt dit jaar alles uit de kast om haar 500ste verjaardag te vieren en zorgt zo voor het niet te missen evenement van 2017. Vijf maanden lang zullen allerlei voorstellingen, parades en tentoonstellingen het ritme van de dag bepalen in deze havenstad.

Het strand van Le Havre. © Patrick Boulen

Het strand van Le Havre. © Patrick Boulen

Eigen identiteit
Koning Frans I van Frankrijk stichtte Le Havre in 1517. De unieke architectuur van Auguste Perret, die het centrum na WO II heropbouwde, kenmerkt de stad die sinds 2005 ook erkend is als UNESCO-werelderfgoed. Tijdens haar 500ste verjaardag zet de havenstad dan ook haar bijzondere identiteit in de verf! Op het programma staan heel wat verjaardagsevents. Daarnaast kunnen nieuwsgierigen de stad ook ontdekken aan de hand van een parcours ontworpen door verschillende beeldende kunstenaars en grafische vormgevers. Dit zijn onze aanraders:

Dans le port du Havre, 1998 © Pierre & Gilles

Dans le port du Havre, 1998 © Pierre & Gilles

1. Openingsceremonie, 27 mei
Meer dan 200 figuranten trekken tijdens de Magnifik Parade op muziek door het hoger- en lagergelegen gedeelte van de stad. Ze dragen kostuums die verwijzen naar de bekendste plekken van de stad.

2. Pierre et Gilles. Clair-obscur, 27 mei tot 20 augustus
Het artiestenkoppel Pierre et Gilles staat bekend voor hun barok- en pop art-achtige portretkunst. Een uitzonderlijke expo in het MuMa stelt maar liefst 80 werken van het duo tentoon. Een ideale kans om Le Havre en haar symbolische haven eens door de bijzondere bril van de twee kunstenaars te bekijken!

De reuzen van Royal de Luxe © Serge Koutchinsky

De reuzen van Royal de Luxe © Serge Koutchinsky

3. Theatergezelschap Royal de Luxe, 6 tot 9 juli
Na 24 jaar afwezigheid keren de reuzen van Royal de Luxe terug naar Le Havre om er door de straten te wandelen en zo voor een magisch moment te zorgen.

4. Laatste etappe van de Tall Ships Race, 31 augustus tot 3 september
Na een tocht van vijf maanden op de Atlantische Oceaan finishen tientallen majestueuze zeilschepen, van soms wel meer dan 40 meter lang, in Le Havre. Ze vieren samen met de inwoners het einde van de race.

Claude Monet – Impression Soleil Levant © Bridgeman Images

Claude Monet – Impression Soleil Levant © Bridgeman Images

5. Impression(s), soleil in het MuMa, 9 september tot 8 oktober
Op een zonnige ochtend in 1872 legt Claude Monet tussen de badgasten en de pakruizen met enkele penseelstreken de unieke sfeer van de haven vast. In 2017 spoelt het beroemde doek Impression, soleil levant intact weer aan in de stad. Het schilderij zal te bewonderen zijn in een expo die toont hoe Le Havre weerspiegeld wordt in de schilderkunst.

6. Slotceremonie, 8 oktober
Het verjaardagsfeest duurt de hele zomer lang, maar op 8 oktober viert Le Havre officieel zijn 500-jarig bestaan tijdens een grote slotceremonie. Het event draait rond het kunstwerk Le Temps suspendu, een interactief eerbetoon aan alle inwoners van de stad.

Het volledige programma is terug te vinden op www.uneteauhavre2017.fr

Coverfoto: © Patrick Boulen – OTAH

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *