Groene ruwe romantiek op de klippen van Moher

Ierland, ooit de eerste kolonie van Engeland, bleef koppig zichzelf. Zeker in het westen waar het diepgroene landschap met karststeenachtige rotsvelden en kliffen elke veroveraar letterlijk diep afschrikte. Ierland associeer je nu vooral met de meest romantische landschappen. Reisreporter Pascal gaat aan wal voor Iers avontuur en avondvertier!

Rechts wordt links en omgekeerd
Met de veerboot vanuit Cherbourg begint ons avontuur al op het scheepsdek. De oversteek duurt zowat 18 uur, genoeg tijd dus om bij een eerste Guinness wat reislectuur te doorlezen. Aangekomen in Rosslare vangt de 280 km lange doorsteek aan van Oost- naar West-Ierland. Een dertigtal rotondes verder ben ik al een geoefend ‘linksrijder’! Na nog een resem link(s)e bochten bereik ik ‘dolgedraaid’ mijn B&B op mijlafstand van de Cliffs of Moher.

De overtocht richten de Cliffs of Moher duurt zo'n 18 uren.

De overtocht richten de Cliffs of Moher duurt zo’n 18 uren.

De klippen dagen uit
Na een stevig Iers ontbijt met een prachtig zicht op de Atlantische oceaan kan ik niet snel genoeg mijn eerste straffe wandeldag starten. Ik wandel langs de Cliffs of Moher over een 9 km smal pad, amper één meter verwijderd van de steile kliffen die zich 214 m lager recht in zee storten. Dit natuurwonder vormt een huiselijke habitat voor zeldzame vogels als de Puffins die er op onbereikbare rotspuntjes nestelen. Verder langs Hag’s Head ga ik tot het zuidelijkste punt met zijn ietwat bizarre rotsformaties.

De indrukwekkende Cliffs of Moher dagen uit!

De indrukwekkende Cliffs of Moher dagen uit!

Onverwachte confrontatie
Op de terugweg neem ik een uitloper van dit Cliffs of Moher path. Een stukje zowaar nog uitdagender en met letterlijk een doorkijkgat onder mijn voeten. Ik dwaal echter te ver af en moet dan opnieuw omhoog door de Meadows. Vrolijk spring ik over het ene na het andere hek en kruip onder elektrische bedrading door. In de laatste wei echter richten vijf kolossale Ierse stieren briesend hun kop in mijn richting. Een laatste hek redt me net voor het aanstormend geweld. Dat was nipt!

Gezelligheid troef in de lokale pub!

Gezelligheid troef in de lokale pub!

Ierse Folk en ambiance
Buiten adem van opwinding duik ik de lokale pub O’ Conners binnen. Het zit er stampensvol maar iedereen is er vrolijk onder invloed van Ierse Folk en vele pints of Guinness! Een jonge dame bestelt er zelfs Guinnessesses. Die heeft duidelijk al een paar ‘s’-jes teveel op. Het biertje wakkert het ‘hongerbeest’ in me op. De stieren indachtig bestel ik me als ‘wraak’ een superlekkere en sappige Ierse steak. Enkele litertjes later gaat mijn stierlijk avontuur over in avondvertier.

De rotsen van The Burren zorgen voor een apart landschap.

De rotsen van The Burren zorgen voor een apart landschap.

Explore The Burren
Dat is de titel van een prachtig wandelboekje door het ruwe karststeengebied The Burren (rotsstenen). Ik pik er een aantal boeiende wandelingen uit die ik de volgende dagen wil ontdekken in de ‘Jurassic Parc’-achtige regio. Dit nog prehistorisch landschap ligt kris kras bezaait met rots- en steenvelden, restanten van gesmolten gletsjers. Tussen de steenspleten van dit maanlandschap groeien fleurige en kleurige bloemen om het contrast van ruig en mooi nog extra te accentueren!

Onderweg passeren we allerhande dieren die net als ons genieten van de natuur!

Onderweg passeren we allerhande dieren die net als ons genieten van de natuur!

Van zacht zandstrand naar ruw hoogland
Van Fanore beach (een strandje van 100 m lang) vertrekt een pittige luswandeling (15 km)  langs de Caher River (de enige bovengrondse rivier in de Burren) en voert vervolgens door het natuurreservaat Caher Valley. Op de top, 350 m hoog, neemt de wind sterk toe en regent het koude druppels alsof de ruwheid van de omgeving me nog eens duidelijk moest gemaakt worden! Maar net van die gure weergoden en dit ruw landschap hou ik. Ik geniet met volle teugen van dit ‘IJstijd’-briesje!

De omgeving centraal in Burren doet denken aan taferelen uit Lord of The Rings

De omgeving centraal in Burren doet soms denken aan Lord of The Rings.

The Lord of the Rings achterna
De Lough Avala Farm Loop is een 6 km lange zware luswandeling centraal in de Burren. Wandelstokken staan klaar bij het begin van de klauterpartij. Samen met een stel jonge rugzaktoeristen neem ik een aantal slokken water van een Holey Wel waarna ik drie uur door struikgewas slinger en over rotsen klauter en kleffer. Het oertijddecor spoort het tempo van mijn jonge metgezellen aan alsof ze de queeste van the Lord of the Rings achterna hollen. Of  betoverde het heilig water hen?

Het Dunguaire Castle.

Het Dunguaire Castle.

Intrigerende kastelen
Van Lord of the Rings naar een echt ringkasteel is een makkelijke link. De archeologische site van Caherconnell intrigeert zowel extern als intern mede door een leuk educatief animatiefilmpje over de vroege middeleeuwen en het leven binnen de kasteelmuren. Ierland en zijn kastelen? Het hoort bij elkaar en je kan ze niet missen! Zo ook het Dysert O’ Dea Castle in Corofin, prachtig heropgebouwd door ene John O’ Dea, een verre afstammeling uit Wisconsin, Amerika.

Ondergronds verscholen watertempel
In de Doolin Cave druppelt de grootste Europese stalactiet. Deze stalactiet zit 80 m diep midden in de Burren verstopt als een prehistorisch lekkende waterkraan. Mogelijk onvindbaar voor toekomstige toeristische buitenaardse wezens maar niet voor jouw reisreporter!

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Cliffs of Moher | Internet: www.cliffsofmoher.ie
GeoPark The Burren / Cliffs of Moher | Internet: www.burrengeopark.ie
Doolin village | Internet: www.doolin-tourism.com
Graafschap Clare | Internet : www.clare.ie
Toerisme Ierland
| Internet: www.ireland.com/nl-be/ | www.discoverireland.ie
Vervoer
Met de veerboot | Internet: www.stenaline.nl
Eten & drinken
O’ Conners | Internet: www.gusoconnorsdoolin.com
Roadside Tavern | Internet: www.roadsidetavern.ie
Overnachten
B&B Ramblers Rest | zelfgebakken scones en desembrood | erg vriendelijk en behulpzaam | met oceanview
Internet: ramblersrest-castleton.co.uk
Bezienswaardigheden
Doolin Cave | Internet: www.doolincave.ie
Dysert O’ Dea Castle | Internet: www.dysertcasle.com
Ring fort Caherconnell | Internet: www.burrenforts.ie
Wandelgids/kaart
The Burren Explore | Internet: www.burrengeopark.ie

Foto’s: © Pascal François

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *