Speuren naar zeldzame vogels in grenspark Kempen-Broek

Voor ornithologen en andere vogelliefhebbers is natuurgebied Sint-Maartensheide-De Luysen in Bocholt en Bree een klein paradijs. Wij trokken op een frisse lentedag stevig schoeisel aan en wandelden in stilte langs plassen en vogelkijkhutten. Op zoek naar zeldzame gevederde vrienden in het grenspark Kempen-Broek.

Natuurgebied Sint-Maartensheide-De Luysen, in beheer bij Natuurpunt, is onderdeel van het grenspark Kempen-Broek, samen met het Stamproyerbroek en het Smeetshof. Het gebied strekt zich uit over de grens van Belgisch en Nederlands Limburg en beslaat de gemeentes Bree, Bocholt, Kinrooi en Maaseik.

De route van de gele zeshoek neemt je voor anderhalf uur mee op tocht langs de vogelkijkhutten.

Het typische biotoop van dit landschap is vochtig heidegebied en landbouwgrond, omgeven door plassen en vijvers. Je kiest er uit vijf bewegwijzerde wandelingen. De gele (7,2 km) en paarse (5,7 km) route laten je de drie vogelkijkhutten van het gebied ontdekken. Maar je kan ook een aantal wandelingen aaneenrijgen, goed voor een tocht van liefst 19 km in de vrije natuur.

De blauwe reiger is een van de vele vogels die je regelmatig spot in De Luysen.

Je wandelt door stiltegebied, langs weilanden, grachten en vijvers, waar het natuurleven in het voorjaar een nieuwe aanvang neemt. Het traject leidt over knuppelpaden en bruggetjes. Overal hoor je geritsel, getsjirp en het gefladder van opvliegende of neerstrijkende watervogels. Neem zeker een verrekijker mee, om de dieren in de omgeving in alle rust te kunnen bespieden.

Stevige schoenen of laarzen die vuil mogen worden zijn een must, zeker tijdens natte periodes!

Omwille van het moerassige gebied trek je best wel stevige laarzen of wandelschoenen aan. Honden zijn welkom aan de leiband, zodat ze de kwetsbare natuur niet verstoren. Maar de andere diertjes zullen zich dan allicht op veilige afstand houden.

Van aalscholver tot zwaan. Je vindt ze allemaal terug in de vijvers.

De naam ‘De Luysen’ komt van het Oost-Nederlandse woord ‘Lues’ dat riet betekent.

De Luysen
De Luysen ligt in een vijvergebied van goed 40 hectare, dat één van de topvogelgebieden van Vlaanderen is. Wie zijn ogen (en oren) goed open houdt, maakt kans om tijdens de wandeling een bont allegaartje eenden en reigers, een ijsvogel of bijzondere en zeldzame vogels als de snor of de watersnip te spotten.

Tijdens de wandeling passeren wandelaars geregeld bruggetjes en plankenpaden.

Tussen mei en oktober zal je ook verschillende libelsoorten zien. Je bevindt je hier namelijk in een van de rijkste libellengebieden van Europa.

Natuurpunt Bree voert regelmatig natuurbeheerwerk uit en zorgt voor kleine landschapselementen door de aanplant van houtkanten en het aanleggen van poelen, waar de plaatselijke fauna zich wel bij voelt. Hierdoor vonden onder meer de grauwe klauwier en de boomkikker hun weg terug naar dit gebied. Met veel geluk en geduld kan je er zelfs bevers zien!

Onderweg heb je de mogelijkheid om even uit te rusten en te genieten van het uitzicht.

Duik eens in een vogelkijkhut, en neem je tijd om ongemerkt de omgeving te bespieden. Voor de dappersten onder ons: als je bij dag en dauw vertrekt, zal de ontwakende natuur ongetwijfeld nog meer van haar geheimen aan je prijsgeven.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Natuurpunt | Internet: natuurpunt.be
Wandelkaart | Een wandelkaart van het gebied St.-Maartensheide en De Luysen kan je voor € 2.50 bestellen via wandelen in Limburg. Je kan de route ook gratis downloaden via Natuurpunt.
Wandeling
Startpunt | Parking 6, aan het einde van de Mariahofstraat, 3960 Beek (Bocholt) of parking 3, aan de Voorste Luysmolen, Luysenweg 2a, 3950 Bocholt. Bij beide vertrekpunten is er een drankgelegenheid.
Afstanden

  • Gele route: 7.2 kilometer – 1u35’ wandelen
  • Paarse route: 5.7 kilometer – 1u15’ wandelen (vertrekt enkel aan startpunt Sint-Maartensheide – De Luysen)

Toegankelijkheid | Niet toegankelijk voor buggy’s of rolstoelgebruikers. Honden blijven aan de leiband.
Meer wandeltips vind je onze rubriek wandelen

Wandelde jij ook reeds doorheen grenspark Kempen-Broek?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je onderweg iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @dichtbijhuisbe of gebruik de hashtag #dichtbijhuistips.

Tekst en foto’s: Marie Leen (PXL)

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *