Eilandhoppen op de Azoren: bruisend Terceira

De Azoren zijn hip. Reclamespots beloven een aards paradijs op slechts vier uur vliegen van Vlaanderen. Buiten het weerbericht weet Reisreporter Sien niets van deze eilanden. Tijd om daar verandering in te brengen. Op haar tweede stop, in Terceira, bruist het van het leven!

Terceira kleurt je dag
Kleuren, overal kleuren! Op de Azoren fleuren mensen hun huizen graag op met een regenboog aan kleuren. In Terceira valt dit nog meer op. Heel wat gebouwen zijn voorzien van een gekleurd likje verf. Een wandeling langs deze panden maakt me vrolijk. Het valt me wel meteen op dat dit eiland meer toeristisch is. Hier kan je al eens tijd maken om te shoppen en gezellige winkeltjes met streekproducten te bezoeken.

De obelisk van Alto da Memoria

De obelisk van Alto da Memoria

Wondermooi uitzicht
Ik start mijn wandeling met gids Eduardo langs de prachtige stadstuin. Voor we die betreden, bots ik haast op een immens monument: de obelisk van Alto da Memoria, gebouwd met de stenen van het oude kasteel van Moinhos. Deze zuil moet bezoekers herinneren aan het bezoek van de Braziliaanse keizer Dom Pedro IV tijdens de Portugese burgeroorlog. Maar niet alleen de obelisk is mooi. Vanop de stenen muur rondom het monument heb ik een wondermooi panoramisch uitzicht over de hele stad, tot aan de baai.

Bruisende stad
We zetten onze wandeling verder door het centrum van de stad. Om eerlijk te zijn, dit is voor mij geen hoogtepunt. Het is me net iets te druk en de winkels zijn te Europees. Kort samengevat: Terceira is de ideale stopplaats als je tijd wilt maken om te winkelen en snel wat toeristische indrukken wilt opdoen. Toch heb ik net iets te vlug mijn conclusie getrokken. Bij ons bezoek aan de vulkanische grot Algar do Carvao moet ik mijn mening herzien.

De natuurlijke grot Algar do Carvao

De natuurlijke grot Algar do Carvao

Natuurlijk concertgebouw
Wat een fantastisch natuurfenomeen! Alleen al om dit te bezoeken, moet je zeker Terceira aandoen. De Algar do Carvao maakt iedereen stil. De prachtige grot overdondert me en ik sta even stil bij dit natuurwonder. Door de uitermate goede akoestiek mogen artiesten hier ook regelmatig concerten geven. Zo’n concert meepikken moet een unieke ervaring zijn! Maar het avontuur lonkt en samen met mijn gids vlieg ik naar Horta, op het eiland Faial.

De muur met schilderingen in de haven

De muur met schilderingen in de haven

Faial, het schipperseiland
Bij mijn aankomst op Faial merk ik meteen de prachtige haven op, overigens de eerste haven die op de Azoren werd gebouwd. Op de muren trekken prachtige wandschilderingen de aandacht. Traditioneel laten schippers die in deze haven aanmeren altijd een muurschildering achter. Dat zou volgens de eilandbewoners geluk brengen op zee. We slenteren even rond in de haven en genieten van de kunstwerkjes. Zo kunnen we meteen zien welke nationaliteiten er zoal aanmeren op Faial.

De waterkant aan de haven van Faial

De waterkant aan de haven van Horta

Pinten pakken met de schippers
Na de wandeling gaan we iets drinken in het befaamde Café Sport, bij Peter. Dit café staat al sinds jaar en dag bekend als een schipperscafé. Hier ontmoeten de bemanningen elkaar en laten ze berichten voor elkaar achter. Het café brengt me meteen in de juiste sfeer! Samen met Eduardo geniet ik van een lokale maaltijd en natuurlijk een gin-tonic, het favoriete drankje in Peters café. Na één slokje begrijp ik waarom. De gin-tonic smaakt heerlijk, ik leef me in en voel me helemaal thuis!

Op zoek naar walvissen

Op zoek naar walvissen

Walvissen spotten
Op Faial kun je ook een whale watching tour ondernemen. Dan ga je een halve dag op zee dobberen om walvissen te spotten. Maar we hebben pech: het weer zit niet mee en het geluk schuift aan onze neus voorbij. De uitbaters zijn hierover eerlijk: er wordt zeer duidelijk gecommuniceerd over de weersverwachtingen en het te verwachten resultaat. Jammer, maar ik neem me voor om zeker eens terug te komen om alsnog een walvis te spotten!

Walvisvangst op de Azoren
Eduardo vertelt me dat de walvisvangst vroeger een belangrijke bron van inkomsten was op het eiland. Na het verbod op de walvisjacht moesten veel locals op zoek naar een andere manier om geld te verdienen. Een van de opties was toerisme. Zo ontstond het museum dat de geschiedenis van de walvisvangst toelicht. Hier kun je ook een film over de walvisjacht bekijken. Vermits ik een dierenliefhebber ben, laat ik de documentaire aan mij voorbijgaan, maar voor minder gevoelige zielen is het zeker een aanrader.

De vuurtoren Ponta dos Capelinhos

De vuurtoren Ponta dos Capelinhos

Vuurtoren wordt vulkanisch museum
Ponta dos Capelinhos is een topattractie op Faial. Hier staat een oude vuurtoren die je kunt bezoeken via het museum. De expositie brengt je terug naar de tijd toen de vulkaan op het eiland actief was. Video’s en foto’s maken de rondleiding interessant. Buiten aan de vuurtoren kun je prachtige foto’s nemen. Wel oppassen, want het kan hier hard waaien en dan vliegt het zand in het rond. Niet echt gunstig voor je fototoestel! Maar ik verlies weer mijn hart en beloof terug te komen.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
De Azoren vormen een archipel in de Atlantische Oceaan tussen het Iberisch Schiereiland en het Amerikaanse continent en bevinden zich op een afstand van circa 1.448 km van Portugal. Deze archipel bestaat uit negen bewoonde eilanden die samen een autonome regio van de republiek Portugal uitmaken. De Azoren hebben een totale oppervlakte van 2247 km² en tellen ca. 250 000 inwoners. (bron Wikipedia | Azoren)
Toerisme Azoren | www.visitportugal.com | www.visitazores.com/en | www.azores.com

Foto’s: © Duarte Diniz | Carlos Baptista | Brian & Christiane Carroll | Claudia Schwardt | Robert Harding | Sebastian Johnke | Alice Machado

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Een reactie op “Eilandhoppen op de Azoren: bruisend Terceira”

  1. half september bezoeken wij vier eilanden van de azoren,faial,pico,sao jorge en terceira.het grootste sao michel hebben we al gedaan en het was prachtig.ik droom er al jaren van en wil uitzoeken waarom pien het altijd had in zijn weerberichten over de azoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *