Boekentip: langzaam door Frankrijk langs de N7

Voor de autosnelweg werd aangelegd was de legendarische ‘Nationale 7’ dé route om met de auto van Parijs naar het Zuiden te rijden. In hun boek Langzaam door Frankrijk nemen de auteurs Erwin de Decker en Peter Jacobs, bekend van de gidsen Logeren bij Belgen, je mee langs deze iconische weg.

Ontspanningsroute
De N7 is niet zomaar een weg van a naar b. Hij staat sinds de 20ste eeuw synoniem voor een welverdiende zomervakantie in de Provence of aan de Côte d’Azur. Na de Tweede Wereldoorlog werd het ontsnappingsroute nummer 1 voor de vakantiegangers van het grijze Noorden, die met hun gezin hun congé payé onder de zon wilden doorbrengen. Hier vormde zich de eerste vakantiefiles en stond het massatoerisme in zijn kinderschoenen. Om nog maar de zwijgen van de vele liedjes, gezelschapsspellen, souvenirs, romans en films die erop gebaseerd zijn.

Startpunt van de N7: Fontainebleau

Een van de eerste plekken langs de N7: Fontainebleau

Onderweg zijn
Als de Route 66 van Chicago naar Santa Monica de main street van Amerika is, dan is de N7 de route des vacances van Europa. Iedereen die in de jaren 1950, 1960 of 1970 per auto naar Zuid-Frankrijk wilde, heeft er wel een stukje van gereden. Meer nog dan toen vormt de N7 een bestemming op zich. Het onderweg zijn is belangrijker dan op tijd op je vakantieadres aankomen.

Oog voor detail
In deze kruising van een reisverhaal en een reisgids verkiezen de auteurs het kleine avontuur boven het grote spektakel. Ze hebben oog voor de schoonheid en de lelijkheid onderweg, de grote bezienswaardigheden, maar ook de dingen waaraan je voorbijrijdt. Langzaam door Frankrijk is een gids voor Frankrijkliefhebbers die het land op een andere manier willen leren kennen.

Het boek Langzaam door Frankrijk laat je bekende en minder bekende plekjes langs de N7 ontdekken.

Het boek Langzaam door Frankrijk laat je bekende en minder bekende plekjes langs de N7 ontdekken.

Op (her)ontdekkingstocht
Wie het boek leest of de reis onderneemt, ontmoet zowel Deng Xiaoping als Brigitte Bardot. Je rijdt door de Provence en langs de Côte d’Azur, maar eerst word je verleid door Montargis en Moulins, ga je eten in driesterrenrestaurants in La France Profonde en bezoek je een betonnen klooster van Le Corbusier en een kazerne waar balletkostuums worden tentoongesteld. Ga wandelen op de eilanden in de wilde Loire en laat de kinderen even meebouwen aan een middeleeuwse burcht.

Onvergetelijke rit
De N7 is voor Frankrijkliefhebbers een gedroomd alibi om rustig het oude en het nieuwe Frankrijk te verkennen. Laat de drukke en dure snelweg links liggen en rijd door de mooiste streken van Frankrijk, tussen de rijen platanen. Van het nulpunt in Parijs naar Fontainebleau en verder langs de Loire, door een ongekend stukje Bourgogne, via Lyon en de oevers van de Rhône naar de Provence  en de Côte d’Azur tot aan de douanepost in Menton. Heerlijk!

Langzaam door Frankrijk, Peter Jacobs en Erwin De Decker, Uitgeverij Lannoo, te koop in elke (internet) boekhandel (EUR 24,99).

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Een reactie op “Boekentip: langzaam door Frankrijk langs de N7”

  1. wij hebben vorig jaar, aan de hand van dit boek, (een groot deel van) de N7 ‘gedaan’ met de camper.
    echt een fantastische reis en, met het boek bij de hand, zeer vele mooie dingen gezien.
    echt een aanrader voor wie van de gebaande paden af wil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *