8 Belgische monumenten kleuren groen voor Saint-Patrick’s Day

Vandaag vieren de Ieren hun nationale feestdag! Voor de achtste keer zal de hele wereld meevieren door beroemde monumenten, standbeelden en stadions groen te laten oplichten. Dit jaar doet ook België opnieuw mee aan de ‘Global Greening’ als een van de actiefste landen met 8 zogenaamde Greenings!

Vijf nieuwe Greenings
Vandaag zullen 5 Belgische sites voor het eerst deelnemen aan de Global Greening: het stadhuis van Antwerpen, de Collégiale Notre Dame van Dinant aan de voet van de citadel, de Ierse saxofoon op de Pont Charles de Gaulle in Dinant, het Keltische kruis van Fontenoy bij Doornik – een monument ter nagedachtenis aan de militaire interventie van de Ieren op 11 mei 1745 – en de Lakenhalle van Ieper.

SaintPatrick-Greening-Croix-Celtique-Fontenoy

Dit jaar worden het Keltische Kruis van Fontenoy en de Lakenhalle van Ieper voor het eerst groen verlicht.

Dit jaar worden het Keltische Kruis van Fontenoy en de Lakenhalle van Ieper voor het eerst groen verlicht.

Bekende monumenten
Deze sites sluiten zich aan bij Mannen Pis, die in traditionele Ierse klederdracht gehuld zal worden, de Grote Markt van Brussel – al toe aan hun 5de deelname – en het middeleeuwse plein de Burg met het stadhuis van Brugge, goed voor een 3de deelname. De oplichtingen kan je vandaag van 9u tot 16u bewonderen en op zondag 19 maart vanaf 16u30.

Manneken Pis en de Grote Markt van Brussel worden al voor de 5de keer in een groen jasje gestoken.

Manneken Pis en de Grote Markt van Brussel worden al voor de 5de keer in een groen jasje gestoken.

Het plein de Burg met het stadhuis van Brugge neemt al 3 jaar deel aan de Global Greenings

Het plein de Burg met het stadhuis van Brugge neemt al 3 jaar deel aan de Global Greenings.

België bij koplopers
Danielle Neyts, verantwoordelijke van Tourism Ireland in België, verheugt zich over het internationale enthousiasme voor de Global Greening: “Elk jaar neemt het aantal deelnemende Belgische en buitenlandse sites toe. In België zullen niet minder dan 8 plaatsen zich in groen licht hullen. Ze maken deel uit van een groot aantal iconische plekken overal ter wereld die de favoriete kleur van Ierland zullen dragen.”

Symbool van vriendschap
De groene kleur zal je vandaag onder meer ook zien bij de Niagara-watervallen, de toren van Pisa, de London Eye en de Zuil van Nelson in Londen, het Colosseum van Rome, de Chinese muur, het Christusbeeld van Rio, de Burj al Arab in Dubai en de Empire State Building in New York. De Greenings zijn een uiting van de vriendschap en samenwerking tussen de Ieren en de verschillende landen.

Terwijl de gebouwen bij ons groen oplichten, gaat het feestgedruis in Dublin ongestoord verder!

Terwijl de gebouwen bij ons groen oplichten, gaat het feestgedruis in Dublin ongestoord verder!

Praktische planning van de Greenings
Grote Markt Brussel
: van 19u tot 7u
Manneken Pis: vrijdag 17 maart van 9u tot 16u en zondag 19 maart vanaf 16u30
Stadhuis van Antwerpen: 20u
De Burg en het stadhuis van Brugge: 20u
Collégiale Notre Dame van Dinant en de Ierse saxofoon van Dinant: 18u
De Lakenhalle van Ieper: 18u50 (elke avond tot 23 maart)
Het Keltisch kruis van Fontenoy: 19u

Foto’s: © Toerisme Ierland

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *