5 tips voor een onvergetelijke fietsvakantie rond de wereld

Niets avontuurlijker dan met een tweewieler door een onbekend continent reizen! Met de fiets ontdek je allerlei plaatsen en leer je de locals kennen met een vaak kleiner budget. Je maakt genoeg snelheid om dagelijks behoorlijk wat kilometers af te leggen, terwijl je geniet van de voorbijgaande landschappen en onontdekte plekjes! Waar je ook naartoe wil, deze handige tips helpen je zo meteen op weg!

Tip 1: kies de juiste fiets
Wanneer je een fietstoer gaat maken, beschik je in de eerste plaats best over een degelijke fiets. Je doet er dus goed aan een fiets van hoge kwaliteit te kopen. Denk aan een stevige exemplaar dat de schokken van ruige, oneven wegen goed kan opvangen en waar je bagage achter- en vooraan kunt meenemen. Een toerfiets of een trekkingfiets beantwoordt dan het beste aan de voorwaarden. De juiste accessoires als een GPS, fietstassen, drinkbidons en fietsgereedschap zijn daarnaast essentieel.

Kies een fiets met voldoende bagageruimte en een die verschillende landschappen aankan.

Kies een fiets met voldoende bagageruimte en een die verschillende landschappen aankan. ©  Ralf Bernhard / Bikester

Tip 2: bereid je goed voor
Bekijk ook welke landschappen je zult doorkruisen: woestijn, jungle of misschien de bergen? Dat helpt je een heel stuk vooruit bij het kiezen van de juiste fiets. Ook het weer speelt een rol. Ga je fietsen in Thailand, houd dan rekening met de regentijd. Ga je toeren door Oman? Bedenk dan dat de temperaturen in de zomer kunnen oplopen tot boven de 40 graden.

Tip 3: houd rekening met lokale gewoontes en gebruiken
Zorg er eveneens voor dat je goed geïnformeerd bent over de bestemmingen waar je doorheen gaat fietsen. Weet je iets over het land en de lokale bevolking, dan maakt dat de tocht een stuk comfortabeler, veiliger en leuker! Fiets bijvoorbeeld op sommige plekken beter niet als vrouw alleen of vermijd de regio helemaal. Houd ook rekening met culturele verschillen die je tegenkomt op je reis. Welke taal spreken de mensen, welke stammen leven er, wat eten ze en zijn er bepaalde handelingen of gebaren die onbeleefd zijn? Zorg dat je telkens goed op de hoogte bent.

Tip 4: geef niet op
Er gaan momenten komen dat je er helemaal doorheen zit. Dat je mentaal en fysiek uitgeput bent, dat het weer urenlang tegenwerkt, dat je heimwee hebt of dat je ziek bent. Heel normaal als je al een tijdje onderweg bent. Geef dan vooral niet te snel op! Als je voelt dat je er even doorheen zit, pak je rust en slaap je best een paar dagen in een bewoonde stad met mensen om je heen en waar je familie of vrienden kunt bellen. Je zult zien: als de energie terug is, maken de mooie momenten en herinneringen alles goed!

Raak vertrouwd met de culturen en gewoonten van de lokale bevolking. © Bikester

Raak vertrouwd met de culturen en gewoonten van de lokale bevolking. © Ralf Bernhard/ Bikester

Tip 5: neem de tijd
Race niet als een gek van A naar B. Bij een trekkingtocht gaat het niet om het bereiken van de bestemming, maar om alles wat je tijdens de reis meemaakt en ziet. Maak dus geen strak tijdschema waarbij je elke dag 100 kilometer verder moet zijn, maar probeer losjes de route te schetsen en te bepalen waar je ongeveer wilt zijn binnen twee weken tijd. Als je onverwacht om 15 uur in de namiddag een prachtig kampeerplekje tegenkomt en je voelt dat je moe bent, stop dan en installeer je! De flexibiliteit en spontaniteit maken je fietstocht net zo ontzettend bijzonder!

Coverfoto: © Pixabay

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *