Eilandhoppen op de Azoren: het romantische São Miguel

De Azoren zijn hip. Reclamespots beloven een aards paradijs op slechts vier uur vliegen van Vlaanderen. Behalve het weerbericht weet Reisreporter Sien niets van deze eilanden. Tijd om daar verandering in te brengen. De eerste stop, São Miguel, overweldigt haar meteen met prachtige natuur!

Adembenemende natuur
Na een vlucht van ongeveer 4 uur kom ik aan op de luchthaven van Ponta Delgada. Die is niet al te groot, wat me doet vermoeden dat de Azoren nog geen platgetreden trekpleister zijn. Eenmaal buiten de aankomsthal overvalt me meteen een gevoel van rust. De heuvelachtige groene landschappen met tal van vulkanische elementen zijn adembenemend en mijn buikgevoel zegt me dat hier veel te ontdekken valt! Een hele week zal ik verblijven op deze prachtige eilanden.

Uitgestippelde wandelroutes op São Miguel. © Luís Melo

Uitgestippelde wandelroutes op São Miguel. © Luís Melo

Eilandhoppen per vliegtuig of ferry
De Azoren laten zich moeiteloos verkennen! ‘Eilandhoppen’ is hier een term op z’n plaats. Je neemt gemakkelijk binnenvluchten of verplaatst jezelf met de ferry naar andere eilanden. Dit moet ik uitproberen! Op een week tijd bezoek ik vijf van de negen eilanden van deze archipel in de Atlantische Oceaan. Ik besluit een lokale gids mee te nemen op mijn ontdekkingstocht. Geen slechte keuze blijkt achteraf, want Eduardo is een ‘zoekrobot’ in levenden lijve. Ongelooflijk hoeveel hij mij weet te vertellen!

Het groene eiland
We starten onze Azorenreis op São Miguel. Dit eiland staat niet alleen bekend om zijn prachtige natuur en landschappen, maar ook om zijn sportieve mogelijkheden. Hier kan je vlot fietsen, wandelen, zeilen, surfen en nog meer. Zelf trek ik mijn wandelschoenen aan en ga samen met Eduardo op ontdekking in de buitengewone natuur. Onze eerste halte is Park Terra Nostra, een 18de-eeuws botanisch park. Na enkele stappen in deze ‘wandeltuin’ stokt mijn adem en word ik helemaal romantisch.

Het Park Terra Nostra. © Luís Melo | © Francisco Vieira

Het Park Terra Nostra. © Luís Melo | © Francisco Vieira

Baden in warmwaterbronnen
Ik kan bijna niet geloven hoeveel moois er in één park kan worden samengebracht. Je ziet er meer dan 2.000 boomsoorten! Na een idyllische wandeling stoppen we bij een natuurlijk zwembad. Hier komen vele mensen genieten van het warme bronwater, dat een natuurlijke geneeskrachtige werking heeft. Wie dit park bezoekt, mag zijn zwemkledij zeker niet vergeten. Dit moet je gewoon doen! Zelf heb ik helaas geen tijd te verliezen, want ik moet nog veel ontdekken.

Duivelse wellness in Furnas
We zetten onze wandeling verder naar de hete bronnen aan de vulkaan Furnas. Vol verwondering staar ik naar het kokende water. Eduardo vertelt me zeer overtuigend de spannende legende over de vulkaan. In elke bron zou men destijds een duivel begraven hebben. Maar deze duivels proberen nog steeds naar boven te komen, wat voor het kokende water zorgt. Opgepast dus als je de bronnen gaat bezoeken: je weet nooit wie of wat je zou kunnen tegenkomen!

Borrelende waterbronnen van de Furnas. © Edwaste

Borrelende waterbronnen van de Furnas. © Edwaste

Lunch met prachtig uitzicht
Bij het meer van Furnas strijken we neer voor de lunch. Je geniet hier niet alleen van een prachtig uitzicht, maar ook van een heerlijke maaltijd. De natuurlijke hete bronnen aan het meer worden gebruikt om Cozido nas Caldeiras klaar te maken. Hiervoor gebruiken de locals een metalen pot waarin ze de groenten, zoete aardappelen en het vlees samenbrengen.

Overheerlijk stoofpotje
Om zes uur ’s ochtends worden deze potten in de hete bronnen gestopt, telkens bedekt met een dikke laag aarde. Zo vinden de inwoners hun maaltijd achteraf terug. Rond één uur ’s middags halen ze hun stoofpotje weer op. Door de trage bereiding mengen de smaken zich goed. Door de hele uitleg over het kookgebeuren komt het water me in de mond. Dit gerecht wil ik beslist proberen. En ja, het stoofpotje is overheerlijk!

Theeplantages. © Gregor Samsa

Theeplantages. © Gregor Samsa

Tea time op de theeplantage
Later die dag besluiten we een bezoek te brengen aan een theeplantage. Die ligt niet alleen op een prachtige locatie, maar staat ook bekend om zijn overheerlijke theeproductie. Liefhebbers van het warme drankje moeten deze plaatselijke onderneming zeker eens een bezoekje brengen. Want, niet onbelangrijk, je kan de thee natuurlijk ook proeven!

Tranen vullen meren van Sete Cidades
Mijn tijd op dit prachtige eiland is jammer genoeg beperkt. Toch hebben we nog even de gelegenheid om het groene en blauwe meer van Sete Cidades te bezoeken. Weer weet Eduardo mij te boeien met een prachtige legende. Het meer ontstond door de tranen van een verboden liefde: het blauwe meer vulde zich met de tranen van de mooie blauwe ogen van een prinses, terwijl het groene meer zijn kleur kreeg door de tranen van de droevige groene ogen van een herder.

De twee meren van Sete Cidades. © Matteo Marelli

De twee meren van Sete Cidades. © Matteo Marelli

Wandelen door een romantisch sprookjesdecor
Niet alleen het verhaal wekt romantiek op, ook het uitzicht op de idyllische meren oogt sprookjesachtig. De prachtige omgeving rond de meren vormt een uitgelezen wandelgebied. Hoef ik je nog te zeggen dat dit een unieke, fotogenieke locatie is? Mijmerend zet ik koers naar het volgende eiland!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
De Azoren vormen een archipel in de Atlantische Oceaan tussen het Iberisch Schiereiland en het Amerikaanse continent en bevinden zich op een afstand van circa 1448 km van Portugal. Deze archipel bestaat uit negen bewoonde eilanden die samen een autonome regio van de republiek Portugal uitmaken. De Azoren hebben een totale oppervlakte van 2247 km² en tellen ca. 250 000 inwoners. (bron Wikipedia | Azoren)
Toerisme Azoren | www.visitportugal.com | www.visitazores.com/en | www.azores.com

Coverfoto: © Gerd Ohlweiler

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

6 reacties op “Eilandhoppen op de Azoren: het romantische São Miguel”

  1. Na het lezen van deze prachtige reportage heb ik zin om de koffer te pakken en de Azoren te gaan verkennen. Heel benieuwd naar het reisverslag van de andere eilanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *