Zwitserland anders beleefd in 5 verrassende weetjes

Naar Zwitserland ga je voor de bergen, de kaasfondue, de stipte treinen of om een alpenhoorn te horen. Maar wist je dat het land nog meer in petto heeft dan wat we op het eerste zicht van de plek denken te weten? Deze 5 wist-je-datjes laten je proeven van een heel ander Zwitserland!

Wist je dat Zwitserland…

De koninginnen van Zwitserland

De koninginnen van Zwitserland.

1. …een koningin heeft?
En wel in de vorm van een Zwitserse koe! De kleine, maar fiere en felle vaches d’Hérens houden ervan om te tonen wie de baas is van de kudde. Elke voorjaar gaan ze elkaar te lijf tijdens de combat des reines of ‘koninginnenstrijd’ om de titel van ‘kuddekoningin’ in de wacht te slepen. Het gaat er soms hevig aan toe als je de koeien ziet vechten met hun hoorns, maar meestal eindigen de gevechten zonder ernstige verwondingen. De inwoners houden meer van het feestvieren dan van de pittige wedstrijden. Als toerist is het de ideale gelegenheid om te proven van regionale specialiteiten. Meer weten? Bezoek dan de Alpen in Nendaz tijdens de zomer!

Ga de uitdaging aan met de Zwitserse bergen!

Ga de uitdaging aan met de Zwitserse bergen!

2. … meer dan 30 uitdagende fietsbergen telt?
Vergeet de Mont Ventoux, Galibier of de Selvio, maar ga de uitdaging aan met de Zwitserse bergtoppen! Ze winnen aan bekendheid dankzij populaire Zwitserse wielerwedstrijden zoals de Tour de Romandie en de Tour de Suisse. Ze maken allebei deel uit van de UCI Worldtour en werden al gewonnen door sterwielrenners als Chris Froome en Eddy Merckx. De Grosse Scheidegg, St Gotthard, Ablula of Grimsel zijn maar een aantal Zwitserse bergen die het beklimmen waard zijn, maar het aanbod is enorm!

Wandelen langs waterwegen op plattere paden.

Wandelen langs waterwegen op plattere paden.

3. … wandelpaden heeft die helemaal niet steil zijn?
In de Valais kan je tussen de ‘bisses’ of ‘suonen’ wandelen, dan zijn historische Zwitserse waterwegen. Ze dienen om het gletsjerwater richting vallei te laten stromen waar regen schaars is. Dit belangrijke erfgoed werd goed bewaard en onderhouden in veel dorpen zodat de bevolking het opnieuw kan gebruiken, mocht het nodig zijn. De wandelpaden langs deze waterwegen zijn erg populair omdat ze niet veel hoogteverschillen kennen en je dus niet al te veel uitputten. Daar zorgen de verharde wegen naar de ‘bisses’ meestal voor! In Nendaz kan je genieten van 98 km wandelplezier dankzij 8 ‘suonen’.

LAC Lugano Arte e Cultura, het nieuwe culturele centrum van Lugano.

LAC Lugano Arte e Cultura, het nieuwe culturele centrum van Lugano.

4. … de referentie is voor architectuur, kunst en design?
Basel vormt een van Europa’s belangrijkste centra van hedendaagse architectuur. De stad pronkt met gebouwen gemaakt door niet minder dan 9 architecten die de prestigieuze Pitzker Prize wonnen. Namen als Frank Gehry, Tadao Ando en Herzo&deMeuron doen misschien wel een belletje rinkelen. Ook andere steden vormen de thuisbasis van architecturale pareltjes en musea met de betere kunstwerken. De 11 kunstmusea van Zwitserland, verspreid over verschillende steden, bieden verrassende kunst, design en fotografie.

Zwitserland beleven op het water.

Zwitserland beleven op het water.

5. … een waterland is?
Meer dan 7.000 meren en 65.000 km aan stromend water illustreert de onwaarschijnlijke waterrijkdom van Zwitserland. Hier kun je zelfs echt naar het strand gaan. Aan Lido di Lugano, Strandbad Wollishof Zürich, Nyon Plage, Genève Plage, Avenches en Thun bijvoorbeeld kan je de badhanddoek languit in het zand leggen. Niet zo’n strandtype? Doe dan aan ‘urban floating’: een manier om via de rivier een stad te bezichtigen. Drijf op het water van de Aare in Bern en passeer zo de mooiste plekjes. Je zult versteld staan van hoe proper het rivierwater eruitziet. Let wel op: doe dit alleen als je een goede zwemmer bent, de rivieren hebben een sterke stroming.

Foto’s: © Toerisme Zwitserland

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *