Kinderen ontdekken opnieuw de natuur in Savognin

In het Zwitserse Savognin, de natuurspeelplaats van Graubünden, leren kinderen spelenderwijs de natuur kennen en laten ze al hun zintuigen prikkelen. De iPad mag thuisblijven. Swipen gebeurt hier met de vingers door het gras.

Parc Ela is een van de grootste natuurparken van Zwitserland en ligt in Savognin. Met haar 600 km² omvat ze de Alpenpassen Albula, Julier en Septimer. Het landschap is er gevarieerd en in de dorpen die ook in het natuurgebied liggen, wordt nog het Reto-Romaans gesproken. Een hoogtepunt van het Ela park is Alp Flix, een hoogvlakte boven het dorpje Sur.

Samen op onderzoek
Wat de natuur betreft is dit een schattenkamer waar wetenschappers op één dag ruim 2000 verschillende dier- en plantensoorten hebben geteld. Kinderen gaan hier op pad met een onderzoekskit, van professor Fix, waarmee ze al spelend hun kennis over de natuur vergroten. Op andere plaatsen in het park gaan ze met de nodige instrumenten op onderzoek in de bossen. Al tekenend, tastend en ruikend leren ze hoe planten en dieren aarden in deze bergwereld.

Savognin kent een gevarieerd landschap met veel avontuurlijke mogelijkheden

Savognin kent een gevarieerd landschap met veel avontuurlijke mogelijkheden

Slapen in een yurt op de hoogvlakte
Alp Flix is al eeuwen bewoond en vandaag kun je er ook als toerist logeren, in een ecologische boerderij waar je in een yurt, een traditionele ronde tent, slaapt en de producten van de boerderij kunt proeven. Voor de kinderen worden tochten met een paard georganiseerd en wie een leuk hotelletje verkiest boven de boerderij logeert in het charmante en met veel passie uitgebate Berghaus Piz Platta, gekend om zijn prima keuken.

Met Pinokkio op schok
Ook de Pinokkioclub in Savognin maakt een gezinsvakantie in deze regio extra aantrekkelijk. In deze gratis club voor kinderen staat het thema natuur centraal waardoor 3- tot 12-jarigen zomaar goudzoekers, sprinkhanenjagers, kunstenaars of piraten worden. Ze maken kennis met de boerderij, de kruidenweide of de Alp en bij slecht weer kunnen ze terecht in de keuken of de bakkerij. Het wordt nog leuker met Pinokkio als begeleider, een creatie van de Italiaanse schrijver Carlo Collodi.

Zin in wat actie? In en rond Savognin liggen trajecten genoeg die je kan te voet of door de lucht kan trotseren

Zin in wat actie? In en rond Savognin liggen trajecten genoeg die je te voet of door de lucht kan trotseren

Gezinsvriendelijk
De bergen rond Piz Martegnas zijn een goed recreatiegebied. Met stoeltjeslift en gondel kom je bij het bergstation Somtgant, 2.112 meter hoog. Er is een Alpenflora wandelpad en een barbecue. Ouders kunnen er zelfs met een kinderwagen wandelen. De Römertrail, een mountainbike route, daagt dan weer gezinnen en ongeoefende mountainbikers uit voor een ritje.

Tijd voor actie!
In en rond Savognin valt er nog meer te beleven zoals op twee wielen naar het dal rijden met een Trottinett of Skyver of zittend in een Mountaincart. Op Tigignas, 1.600 meter hoog, maak je over een touwenparcours een tocht door de bomen. Er zijn vier trajecten voor avonturiers van minstens 8 jaar oud en 1,40 m groot.

Voordeel met de Ela Card
Met de gastenkaart van de samenwerkende regio’s Savognin, Bivio en Albula genieten de vakantiegangers van heel wat voordelen. Met de Ela Card maak je gratis gebruik van kabelbanen, de streekbus en de Pinokkio-club. Je krijgt ook korting op culturele activiteiten en allerlei evenementen.

Dan nog dit: ouders die bij het koffers pakken iets vergeten zijn kunnen bij de toeristische dienst terecht voor een basisuitrusting, zelfs een kinderwagen.

KLIK en ontdek meer over gezinsvakanties

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *