Utrecht en Amersfoort vieren 100 jaar Mondriaan al wandelend en fietsend

Dit jaar viert Nederland 100 jaar Mondriaan en ook de steden Utrecht en Amersfoort organiseren heel wat activiteiten en tentoonstellingen. Zo kan je onder de noemer ‘Mondriaan tot Dutch Design’ dit jaar de wereld van de schilder op de fiets of te voet ontdekken! Wij lichtten de mooiste routes voor je uit.

Rietveld en Mondriaan
Voor de viering van het landelijke themajaar ‘Mondriaan tot Dutch Design’ is er in Utrecht en Amersfoort een speciaal en veelzijdige programma georganiseerd. Vooral Mondriaan en Rietveld hebben hun sporen achtergelaten in de regio. Zo ligt in Amersfoort het geboortehuis van Piet Mondriaan en vind je het iconische Rietveld Schröderhuis (UNESCO-werelderfgoed) in Utrecht. Passeer er al fietsend of wandelend de belangrijkste plekjes. Deze 3 fiets- en wandeltochten kun je alvast het heel jaar door ontdekken:

1. Fietstocht ‘De Stijl in Utrecht: Rietvelds architectuur’
Gerrit Rietveld heeft zijn sporen nagelaten in het hedendaagse Utrecht, maar je moet wel weten waar te kijken. Groepen kunnen onder leiding van een stadsgids van de VVV een fietstocht maken langs de relikwieën van deze grootmeester van de moderne kunst. In de hele stad zijn architectonische hoogstandjes van zijn hand te zien. Aansluitend op de fietstocht kan je het Rietveld Schröderhuis bezoeken, het meesterwerk van Rietveld en tevens UNESCO-werelderfgoed. Een bezoek zit niet inbegrepen bij de fietstocht maar is los bij te boeken. Ook particulieren kunnen op eigen gelegenheid de route fietsen. Bekijk hier de route. Informatie en reserveren voor groepen: [email protected]

2. Rietveld Wandeling in het Centraal Museum Utrecht
Ter ere van het Stijljaar ontwikkelt het Centraal Museum Utrecht een speciale Rietveld Wandelroute. Deze wandeling voert langs verschillende Rietveld-plekken in de stad Utrecht, zoals het geboortehuis van Rietveld, zijn werkplaats, het huizenblok op de Erasmuslaan en natuurlijk het Rietveld Schröderhuis. Naast deze monumenten is ook het Centraal Museum zelf in de route opgenomen. Het museum bezit de grootste collectie Rietveld objecten ter wereld. De wandeling voert verder langs de belangrijkste bezienswaardigheden in Utrecht zoals de Dom en de Oude Gracht. Meer info: www.centraalmuseum.nl

3. Fietsroute langs de geboortegrond van De Stijl kunstenaars tussen Utrecht en Amersfoort
Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld werden letterlijk op fietsafstand van elkaar geboren. Een aantrekkelijke toeristische fietsroute tussen de geboortesteden van Mondriaan en Rietveld (ongeveer 30 kilometer) voert dwars door het landschap van de Utrechtse Heuvelrug. Naast bekende hoogtepunten als het Centraal Museum, het Rietveld Schröderhuis en het Mondriaanhuis ontdek je nog veel meer. Zoals het graf van Rietveld, een stukje van een nieuwe snelfietsroute tussen Utrecht en Amersfoort (inclusief kunstwerken), villa’s ontworpen door Rietveld en Van ’t Hoff, en de strakke lijnen van vliegbasis Soesterberg – misschien wel het breedste fietspad ter wereld. Meer info: www.anwb.nl/fietsroutes

Volledig programma: www.destijlutrechtamersfoort.nl/nl

Coverfoto: © Centraal Museum

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *