Den Haag viert 100 jaar Mondriaan met 3 tentoonstellingen

In 2017 is het 100 jaar geleden dat de Nederlandse kunstbeweging De Stijl werd opgericht. Nederland viert dit met het feestjaar ‘Mondriaan tot Dutch design.’ 3 tentoonstellingen, verspreid over dit jaar, staan in de kijker in het Gemeentemuseum in Den Haag. Tevens de plek waar de grootste Mondriaancollectie hangt: maar liefst 300 werken.

Feestjaar 2017
Met ’s werelds grootste Mondriaancollectie is het Gemeentemuseum in Den Haag het middelpunt van dit feestelijke jaar. Drie tentoonstellingen zetten de groep hemelbestormers op het erepodium dat ze verdienen. Het hele jaar door kan je genieten van Mondriaans werk en ontdek je het ontstaan van de wereldberoemde kleurencombinatie rood-geel-blauw.

Hollandse landschappen
Piet Mondriaan wordt bestempeld als een van de grootste moderne kunstenaars ooit. Geboren in Nederland verovert hij de wereld met zijn beroemde abstracte schilderijen. Al start hij met het schilderen van groene landschappen vol koeien, sloten en boerderijen. Pas nadat hij kennismaakt met de Parijse avant-garde waagt Mondriaan zich aan meer kubistische vormen.

De Stijl verzet zich
Na de Eerste Wereldoorlog maakt Nederland heel wat veranderingen door. Kunstenaars keren zich af van de traditionele kunst, zoals de Amsterdamse School en de Haagse School. In 1917 richt kunstenaar, architect en criticus Theo van Doesburg het tijdschrift ‘De Stijl’ op: een platform waar kunstenaars, vormgevers en architecten hun ideeën in kwijt kunnen. Al snel sluiten onder meer Gerrit Rietveld, Bart van der Leck en ook Piet Mondriaan zich aan.

Het Gemeentemuseum in Den Haag viert 100 jaar Mondriaan met 3 tentoonstellingen

Het Gemeentemuseum in Den Haag viert 100 jaar Mondriaan met 3 tentoonstellingen.

Jaar vol kunst
Het Gemeentemuseum in Den Haag pakt het hele jaar door uit met 3 interessante tentoonstellingen die het hele verhaal van De Stijl en Mondriaan vertelt. Bovendien kan je doorlopend gaan kijken naar de 300 werken tellende collectie van Mondriaan.

1. Piet Mondriaan en Bart van der Leck – De uitvinding van een nieuwe kunst
12 februari 2017 tot en met 21 mei 2017
In de mode of de vormgeving van magazines. Op verpakkingen, in advertenties of in videoclips. De kleurencombinatie van rood, geel en blauw die De Stijl zijn iconische status heeft gegeven, is nog steeds heel geliefd. Maar wie heeft deze kenmerkende signature style eigenlijk bedacht? Het antwoord vind je tijdens deze tentoonstelling waarin de vriendschap tussen de twee kunstenaars de uiteindelijk leidt tot het inhoudelijk fundament van De Stijl.

2. De ontdekking van Mondriaan
3 juni 2017 tot en met 24 september 2017
Tijdens de zomer neemt deze tentoonstelling je mee op reis door het leven en werk van Piet Mondriaan. Die reis voert langs metropolen Amsterdam, Parijs, Londen en New York; de steden waar Mondriaan zijn inspiratie haalde om de kunst totaal te veranderen. Voor het eerst toont het Gemeentemuseum de volledige collectie van Mondriaan, die uit maar liefst 300 werken bestaat.

3. De architectuur en interieurs van De Stijl
10 juni 2017 tot en met 17 september 2017
De kunstenaars van De Stijl legden de basis voor het design van nu. Ze slaagden erin een tijdloze stijl te ontwikkelen waarin het draaide om dynamiek en schoonheid. Ook nu nog, 100 jaar later, vormt De Stijl een grote inspiratiebron voor (internationale) architecten, vormgevers en kunstenaars. Je zou het op het eerste zicht niet zeggen, maar de indeling van onze woonkamers zou zonder deze kunstenaars heel anders zijn geweest.

Meer info op de website van het Gemeentemuseum in Den Haag of op Visit Holland.

Foto’s: © Visit Holland
Coverfoto: © Jenny Audring, Den Haag Marketing

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *