Tien redenen om de Alentejo te bezoeken

Een streek waar je niet aan voorbij kunt, dat is de Portugese Alentejo. Als je van Lissabon naar de Algarve reist dan moet je beslist enkele dagen in Alentejo blijven, meer zelfs, de Zuid-Portugese regio is een reisbestemming op zich. En wel om deze 10 redenen.

1. Regio van de stilte en de rust
Er zijn weinig grote steden in Alentejo, wel veel verschillende authentieke dorpjes. Van toeristische drukte is er helemaal geen sprake. Dit is een land voor wie houdt van kalmte, prachtige uitgestrekte landschappen en van oude tradities.

2. Gevarieerd landschap
Grote delen van Alentejo zijn licht golvend heuvelland met eindeloze rijen olijfbomen en kurkeiken. Dat is althans de eerste indruk want bij een langer verblijf ontdek je ook de duizend meter hoge bergruggen zoals de Serra de São Mamede, de ruwe kustlijn langs de Atlantische Oceaan, de rivierdalen zoals die van de Rio Guadiana en het Alquevameer.

De landschappen in Alentejo spreken voor zichzelf. © Alentjo Toerisme

De landschappen in Alentejo spreken voor zichzelf. © Alentjo Toerisme

3. Starlight Tourism Destination
De Portugese Alentejo ontving als eerste ter wereld het ‘Starlight Tourism Destination‘ label, ondersteund door UNESCO en het UNWTO. De Melkweg is gegarandeerd 250 nachten per jaar te zien boven het Alqueva meer. Er zijn hotels en accommodaties die hun diner- en ontbijttijden aanpassen om zogenaamde astrotoeristen een zevende hemel-ervaring te bezorgen.

4. Werelderfgoed: Évora en Elvas
Évora is een verplichte etappe tijdens een bezoek aan Alentejo. Het is de oude hoofdstad van Portugal met een verleden dat teruggaat tot in de Romeinse tijd zoals de tempel en de thermen getuigen. Elvas is net zoals Évora erkend als Werelderfgoed, een stad waar je ook geniet van gezellige straatjes en pleinen met terrasjes in de zon.

250 dagen per jaar kan je de Melkweg zien in Alentejo. © Alentjo Toerisme

250 dagen per jaar kan je de Melkweg zien in Alentejo. © Alentjo Toerisme

5. Witte authentieke dorpjes
De schilderachtige, witte dorpen met lage huisjes en windmolens, zijn als het ware rondgestrooid in de vlaktes van Alentejo. Het loont absoluut de moeite om deze unieke plekjes te bezoeken. Mis Alvito en Viana do Alentejo niet, ontdek Alcoutim en Mértola.

6. Verrassingen onderweg
Tijdens een rondreis langs de rustige landwegen van Alentejo rij je van de ene verrassing naar de andere. De plekken bekoren vooral omdat ze buitengewoon zijn: de menhirs en steencirkels van Almendres, de marmergroeven van Borba, de paardenfokkerij Alter Real, de Romeinse ruïnes van Miróbriga.

Must-see in Alentejo: de typsiche dorpjes met witte huisjes. © Alentjo Toerisme

Must-see in Alentejo: de typsiche dorpjes met witte huisjes. © Alentjo Toerisme

7. Meer dan 1000 km aan wandelroutes
Alentejo biedt een uitstekende omkadering voor een actieve vakantie. Een greep uit het aanbod: Rota Vicentina, de 400 km bewegwijzerde wandelroute waarbij je kan kiezen tussen de route langs de kust (de prachtige Fisherman’s Trail), of de route landinwaarts (de Historical way, die onlangs het certificaat Leading Quality Trails – Best of Europe ontving). Daarnaast is er de Transalentejo en de Alentejo Feel Nature. Je kan ook bergwandelen in de Serra de São Mamede, surfen en zeilen in Vila Nova de Milfontes, kanovaren op de Rio Guadiana of paardrijden door de wijngaarden.

8. Aandacht voor artisanaal
Liefhebbers van volkskunst, oude ambachten en artisanale voorwerpen moeten beslist naar Alentejo. Arraiolos is de hoofdstad van de traditionele Alentejo-tapijten, in Portalegre draaien de weefgetouwen sinds de 17de eeuw, kurkeik wordt overal verwerkt in gebruiksvoorwerpen, in zowat ieder dorp staat een olijfpersmolen, in de artisanale ateliers van Alter do Chão wordt leer bewerkt en voor beschilderd keramiek moet je naar Reguengos de Monsaraz.

Verfrissing vind je aan het meer van Alqueva. © Honza Soukup via Flickr Creative Commons

Verfrissing vind je aan het meer van Alqueva. © Honza Soukup via Flickr Creative Commons

9. Heerlijke keuken
De keuken van Alentejo is eenvoudig en authentiek. De gerechten zijn bereid met de producten van het land en volgens recepten die van generatie op generatie zijn overgedragen. Probeer de kleine restaurants op het platteland. Op de menukaart (prato de dia, dagschotel) staan gerechten die de locals ook thuis eten. Voeg daarbij Alentejo als wijnstreek, met een rijke traditie en die uitstekende wijnen voortbrengt.

10. Verfrissing aan de kust of het meer
Bij het Alqueva meer is het mogelijk om een eigen woonboot te huren en zo de Alentejo te ontdekken vanop het water. Daarnaast is het een geschikte recreatielocatie om te zeilen, suppen en kanoën. Gezinnen genieten op de stranden van São Torpes, Morgável, Praia Grande de Porto Covo, Ilha do Pessegueiro en Vale Figueiros, terwijl de verlaten stranden en fijne golven even verderop van de Alentejo een heus surfersparadijs maken.

Coverfoto: © Catarina Celemente via Flickr Creative Commons

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *