Slenteren door de 15 meest pittoreske straten van Groot-Brittannië

Geen land met zo’n uitgesproken architectuur dan Groot-Brittannië. Of het nu de Romeinse tijd, de middeleeuwen of de Victoriaanse tijd was, elke periode liet zijn sporen na in het land. Wie goed zoekt, stuit op indrukwekkende herenhuizen of schilderachtige houten of stenen huisjes. Dit zijn alvast 15 straatjes die je niet mag missen.

Mermaid Street in Rye, East Sussex: in dit schattige straatje staan vakwerkenhuizen uit de 16de eeuw die vaak dienst doen als handelszaakje. Iedereen kent er iedereen en weet wat ze aan elkaar hebben. Hier ligt ook hotel The Mermaid Inn, waar het naar het schijnt zou spoken. © David Nicholls via Flickr Creative Commons

Mermaid Street in Rye, East Sussex: in dit schattige straatje staan vakwerkenhuizen uit de 16de eeuw die vaak dienst doen als handelszaakje. Iedereen kent er iedereen en weet wat ze aan elkaar hebben. Hier ligt ook hotel The Mermaid Inn, waar het naar het schijnt zou spoken. © David Nicholls via Flickr Creative Commons

Arlington Row in Bibury, Gloucestershire: een van de meest gefotografeerde straatjes in Engeland moet haast Arlington Row in Bibury zijn. Deze voormalige schapenhuisjes uit de 14de eeuw zijn nu gezellige cottages. In 1600 werden ze omgebouwd tot woningen, aanvankelijk voor wevers. © Anguskirk via Creative Commons

Arlington Row in Bibury, Gloucestershire: een van de meest gefotografeerde straatjes in Engeland moet haast Arlington Row in Bibury zijn. Deze voormalige schapenhuisjes uit de 14de eeuw zijn nu gezellige cottages. In 1600 werden ze omgebouwd tot woningen, aanvankelijk voor wevers. © Anguskirk via Creative Commons

Bywater Street in Chelsea, London: de meest opvallende gevels van Londen vind je ongetwijfeld in Bywater Street in Chelsea. Deze Georgische herenhuizen zijn zo kleurrijk dat ze bijna uit de toon vallen in het veelal grijze Britse straatbeeld. Wie hier zijn intrek wil nemen, zal wel diep in zijn portemonnee moeten tasten. Een huis kost meer dan 3 miljoen pond. © Mike.T Photography via Flickr Creative Commons

Bywater Street in Chelsea, London: de meest opvallende gevels van Londen vind je ongetwijfeld in Bywater Street in Chelsea. Deze Georgische herenhuizen zijn zo kleurrijk dat ze bijna uit de toon vallen in het veelal grijze Britse straatbeeld. Wie hier zijn intrek wil nemen, zal wel diep in zijn portemonnee moeten tasten. Een huis kost meer dan 3 miljoen pond. © Mike.T Photography via Flickr Creative Commons

Steep Hill in Lincoln, Lincolnshire: wie deze gezellige steeg beklimt, komt uit bij Lincoln Cathedral. Typische Engelse middeleeuwse gebouwen uit hout en steen staan allemaal in de schaduw van de kathedraal. Je vindt er een mix van winkels, theehuizen en restaurants, boetiekjes, boekenwinkels en antiekwinkels. © Peter via Flickr Creative Commons

Steep Hill in Lincoln, Lincolnshire: wie deze gezellige steeg beklimt, komt uit bij Lincoln Cathedral. Typische Engelse middeleeuwse gebouwen uit hout en steen staan allemaal in de schaduw van de kathedraal. Je vindt er een mix van winkels, theehuizen en restaurants, boetiekjes, boekenwinkels en antiekwinkels. © Peter via Flickr Creative Commons

Church Row in Hampstead, Londen: Church Row wordt in de volksmond de ‘knapste straat van Hampstead’ genoemd. Niet onterecht, want de herenhuizen beschouwen de Engelsen als een van de beste bewaarde voorbeelden uit de 18de eeuw, niet alleen in Londen, maar in het hele land. © Find Properly

Church Row in Hampstead, Londen: Church Row wordt in de volksmond de ‘knapste straat van Hampstead’ genoemd. Niet onterecht, want de herenhuizen beschouwen de Engelsen als een van de beste bewaarde voorbeelden uit de 18de eeuw, niet alleen in Londen, maar in het hele land. © Find Properly

Gold Hill in Shaftesbury, Dorset: het Engeland uit de films vind je in deze straat. Kleine huisjes van riet en steen dalen zij aan zij af in de steile steeg. Wist je dat het straatje ooit dienst deed als decor voor een reclameboodschap van fietsen uit 1967? De spot werd zo bekend dat de Engelsen nu nog weten waar het over gaat. © Graham Duerden via Flickr Creative Commons

Gold Hill in Shaftesbury, Dorset: het Engeland uit de films vind je in deze straat. Kleine huisjes van riet en steen dalen zij aan zij af in de steile steeg. Wist je dat het straatje ooit dienst deed als decor voor een reclameboodschap van fietsen uit 1967? De spot werd zo bekend dat de Engelsen nu nog weten waar het over gaat. © Graham Duerden via Flickr Creative Commons

The Shambles in York, Yorkshire: The Shambles in York is een van meest bekende historische straten in Engeland en volgens sommigen ook de best bewaarde middeleeuwse straat. De oudste straat van York dankt zijn naam aan het middeleeuwse woord ‘shamel’, wat een bank is waarop vlees wordt uitgestald om te verkopen. De tijd maakte er ‘Shambles’ van. © John Robinson via Flickr Creative Commons

The Shambles in York, Yorkshire: The Shambles in York is een van meest bekende historische straten in Engeland en volgens sommigen ook de best bewaarde middeleeuwse straat. De oudste straat van York dankt zijn naam aan het middeleeuwse woord ‘shamel’, wat een bank is waarop vlees wordt uitgestald om te verkopen. De tijd maakte er ‘Shambles’ van. © John Robinson via Flickr Creative Commons

Eastgate Street in Chester, Cheshire: Eastgate Street is een van de vier straten die in 75 v.Chr. werden gebouwd in de toenmalige Romeinse stad Deva Victrix, dat uitgroeide tot het huidige Chester. Eastgate Street vormde het centrum van de nederzetting en was eveneens de centrale straat voor de markten en handelaars. © Jorge Franganillo via Flickr Creative Commons

Eastgate Street in Chester, Cheshire: Eastgate Street is een van de vier straten die in 75 v.Chr. werden gebouwd in de toenmalige Romeinse stad Deva Victrix, dat uitgroeide tot het huidige Chester. Eastgate Street vormde het centrum van de nederzetting en was eveneens de centrale straat voor de markten en handelaars. © Jorge Franganillo via Flickr Creative Commons

The Hill in Burford, Oxfordshire: een van de mooiste dorpjes in de Costwolds is Burford aan de rivier Windrush. Sta je bovenaan deze steile laan, dan is het zicht zeker indrukwekkend. In al die eeuwen werd er niets veranderd aan de setting. De stenen huisjes in combinatie met de groene omgeving leveren fotogenieke plaatjes op. © Bob Radlinski

The Hill in Burford, Oxfordshire: een van de mooiste dorpjes in de Costwolds is Burford aan de rivier Windrush. Sta je bovenaan deze steile laan, dan is het zicht zeker indrukwekkend. In al die eeuwen werd er niets veranderd aan de setting. De stenen huisjes in combinatie met de groene omgeving leveren fotogenieke plaatjes op. © Bob Radlinski

King’s Parade in Cambridge, Cambridgeshire: het uitzicht van de Kings’s College Chapel langs de King’s Parade leent zich ook uitstekend voor een foto. Toen het college werd gesticht in de 15de eeuw, vormde dit deel van Cambridge het industriële centrum langs de rivier. © Dave Gunn via Flickr Creative Commons

King’s Parade in Cambridge, Cambridgeshire: het uitzicht van de Kings’s College Chapel langs de King’s Parade leent zich ook uitstekend voor een foto. Toen het college werd gesticht in de 15de eeuw, vormde dit deel van Cambridge het industriële centrum langs de rivier. © Dave Gunn via Flickr Creative Commons

Elm Hill in Norwich, Norfolk: Elm Hill is de best bewaarde middeleeuwse straat in Norwich. Het merendeel van de huizen dateert uit het begin van de 16de eeuw. Een brand verwoestte op een paar na al de woningen waardoor slechts een aantal huizen uit 1507 nog overeind bleven staan. © Peter Munks via Flickr Creative Commons

Elm Hill in Norwich, Norfolk: Elm Hill is de best bewaarde middeleeuwse straat in Norwich. Het merendeel van de huizen dateert uit het begin van de 16de eeuw. Een brand verwoestte op een paar na al de woningen waardoor slechts een aantal huizen uit 1507 nog overeind bleven staan. © Peter Munks via Flickr Creative Commons

The Street in Castle Combe, Wiltshire: nog zo’n klepper die veel toeristen al gekiekt hebben. Het middeleeuwse plaatsje Castle Combe wordt beschouwd als een van de mooiste Engelse dorpjes. Die titel kreeg de plek voor het eerst in 1962. Castle Combe slaagt er bovendien in haar schoonheid te behouden door de inwoners te verbieden extra bedrading, TV-schotels en andere moderne snufjes aan de buitenkant van hun huis te bevestigen. © Andrew Stawarz via Flickr Creative Commons

The Street in Castle Combe, Wiltshire: nog zo’n klepper die veel toeristen al gekiekt hebben. Het middeleeuwse plaatsje Castle Combe wordt beschouwd als een van de mooiste Engelse dorpjes. Die titel kreeg de plek voor het eerst in 1962. Castle Combe slaagt er bovendien in haar schoonheid te behouden door de inwoners te verbieden extra bedrading, TV-schotels en andere moderne snufjes aan de buitenkant van hun huis te bevestigen. © Andrew Stawarz via Flickr Creative Commons

Church Hill in Kersey, Suffolk: Church Hill begint bij de kerk van St Mary aan de top van de heuvel en gaat omlaag naar de plas met de naam ‘The Splash’. Onderweg passeer je roze rieten huisjes en wankele houten woningen. Beneden ligt ‘The Bell Inn’, een pub erg geliefd bij de locals. © rightmove

Church Hill in Kersey, Suffolk: Church Hill begint bij de kerk van St Mary aan de top van de heuvel en gaat omlaag naar de plas met de naam ‘The Splash’. Onderweg passeer je roze rieten huisjes en wankele houten woningen. Beneden ligt ‘The Bell Inn’, een pub erg geliefd bij de locals. © rightmove

The Circus in Bath, Somerset: deze legendarische straat zette Bath op de werelderfgoedkaart. John Wood the Elder bedacht het ontwerp, gebaseerd op het Colosseum in Rome, maar kreeg het nooit afgewerkt te zien. Zijn zoon John Wood the Younger werkte de straat af tussen 1755 en 1767. The Circus omringt een groene vlakte waar je heerlijk kan relaxen. © tseyin via Flickr Creative Commons

The Circus in Bath, Somerset: deze legendarische straat zette Bath op de werelderfgoedkaart. John Wood the Elder bedacht het ontwerp, gebaseerd op het Colosseum in Rome, maar kreeg het nooit afgewerkt te zien. Zijn zoon John Wood the Younger werkte de straat af tussen 1755 en 1767. The Circus omringt een groene vlakte waar je heerlijk kan relaxen. © tseyin via Flickr Creative Commons

Broad Street in Ludlow, Shropshire: bovenaan deze straat ligt een 18de-eeuws ‘buttercross’, een soort van afdak waar de mensen van het dorp samenkomen op het marktplein. De weg eindigt met de Broadgate, een middeleeuwse poort met een 18de-eeuws huis bovenop. © Ed Webster via Flickr Creative Commons

Broad Street in Ludlow, Shropshire: bovenaan deze straat ligt een 18de-eeuws ‘buttercross’, een soort van afdak waar de mensen van het dorp samenkomen op het marktplein. De weg eindigt met de Broadgate, een middeleeuwse poort met een 18de-eeuws huis bovenop. © Ed Webster via Flickr Creative Commons

Mermaid Street in Rye, East Sussex: in dit schattige straatje staan vakwerkenhuizen uit de 16de eeuw die vaak dienst doen als handelszaakje. Iedereen kent er iedereen en weet wat ze aan elkaar hebben. Hier ligt ook hotel The Mermaid Inn, waar het naar het schijnt zou spoken. © David Nicholls via Flickr Creative Commons Arlington Row in Bibury, Gloucestershire: een van de meest gefotografeerde straatjes in Engeland moet haast Arlington Row in Bibury zijn. Deze voormalige schapenhuisjes uit de 14de eeuw zijn nu gezellige cottages. In 1600 werden ze omgebouwd tot woningen, aanvankelijk voor wevers. © Anguskirk via Creative Commons Bywater Street in Chelsea, London: de meest opvallende gevels van Londen vind je ongetwijfeld in Bywater Street in Chelsea. Deze Georgische herenhuizen zijn zo kleurrijk dat ze bijna uit de toon vallen in het veelal grijze Britse straatbeeld. Wie hier zijn intrek wil nemen, zal wel diep in zijn portemonnee moeten tasten. Een huis kost meer dan 3 miljoen pond. © Mike.T Photography via Flickr Creative Commons Steep Hill in Lincoln, Lincolnshire: wie deze gezellige steeg beklimt, komt uit bij Lincoln Cathedral. Typische Engelse middeleeuwse gebouwen uit hout en steen staan allemaal in de schaduw van de kathedraal. Je vindt er een mix van winkels, theehuizen en restaurants, boetiekjes, boekenwinkels en antiekwinkels. © Peter via Flickr Creative Commons Church Row in Hampstead, Londen: Church Row wordt in de volksmond de ‘knapste straat van Hampstead’ genoemd. Niet onterecht, want de herenhuizen beschouwen de Engelsen als een van de beste bewaarde voorbeelden uit de 18de eeuw, niet alleen in Londen, maar in het hele land. © Find Properly Gold Hill in Shaftesbury, Dorset: het Engeland uit de films vind je in deze straat. Kleine huisjes van riet en steen dalen zij aan zij af in de steile steeg. Wist je dat het straatje ooit dienst deed als decor voor een reclameboodschap van fietsen uit 1967? De spot werd zo bekend dat de Engelsen nu nog weten waar het over gaat. © Graham Duerden via Flickr Creative Commons The Shambles in York, Yorkshire: The Shambles in York is een van meest bekende historische straten in Engeland en volgens sommigen ook de best bewaarde middeleeuwse straat. De oudste straat van York dankt zijn naam aan het middeleeuwse woord ‘shamel’, wat een bank is waarop vlees wordt uitgestald om te verkopen. De tijd maakte er ‘Shambles’ van. © John Robinson via Flickr Creative Commons Eastgate Street in Chester, Cheshire: Eastgate Street is een van de vier straten die in 75 v.Chr. werden gebouwd in de toenmalige Romeinse stad Deva Victrix, dat uitgroeide tot het huidige Chester. Eastgate Street vormde het centrum van de nederzetting en was eveneens de centrale straat voor de markten en handelaars. © Jorge Franganillo via Flickr Creative Commons The Hill in Burford, Oxfordshire: een van de mooiste dorpjes in de Costwolds is Burford aan de rivier Windrush. Sta je bovenaan deze steile laan, dan is het zicht zeker indrukwekkend. In al die eeuwen werd er niets veranderd aan de setting. De stenen huisjes in combinatie met de groene omgeving leveren fotogenieke plaatjes op. © Bob Radlinski King’s Parade in Cambridge, Cambridgeshire: het uitzicht van de Kings’s College Chapel langs de King’s Parade leent zich ook uitstekend voor een foto. Toen het college werd gesticht in de 15de eeuw, vormde dit deel van Cambridge het industriële centrum langs de rivier. © Dave Gunn via Flickr Creative Commons Elm Hill in Norwich, Norfolk: Elm Hill is de best bewaarde middeleeuwse straat in Norwich. Het merendeel van de huizen dateert uit het begin van de 16de eeuw. Een brand verwoestte op een paar na al de woningen waardoor slechts een aantal huizen uit 1507 nog overeind bleven staan. © Peter Munks via Flickr Creative Commons The Street in Castle Combe, Wiltshire: nog zo’n klepper die veel toeristen al gekiekt hebben. Het middeleeuwse plaatsje Castle Combe wordt beschouwd als een van de mooiste Engelse dorpjes. Die titel kreeg de plek voor het eerst in 1962. Castle Combe slaagt er bovendien in haar schoonheid te behouden door de inwoners te verbieden extra bedrading, TV-schotels en andere moderne snufjes aan de buitenkant van hun huis te bevestigen. © Andrew Stawarz via Flickr Creative Commons Church Hill in Kersey, Suffolk: Church Hill begint bij de kerk van St Mary aan de top van de heuvel en gaat omlaag naar de plas met de naam ‘The Splash’. Onderweg passeer je roze rieten huisjes en wankele houten woningen. Beneden ligt ‘The Bell Inn’, een pub erg geliefd bij de locals. © rightmove The Circus in Bath, Somerset: deze legendarische straat zette Bath op de werelderfgoedkaart. John Wood the Elder bedacht het ontwerp, gebaseerd op het Colosseum in Rome, maar kreeg het nooit afgewerkt te zien. Zijn zoon John Wood the Younger werkte de straat af tussen 1755 en 1767. The Circus omringt een groene vlakte waar je heerlijk kan relaxen. © tseyin via Flickr Creative Commons Broad Street in Ludlow, Shropshire: bovenaan deze straat ligt een 18de-eeuws ‘buttercross’, een soort van afdak waar de mensen van het dorp samenkomen op het marktplein. De weg eindigt met de Broadgate, een middeleeuwse poort met een 18de-eeuws huis bovenop. © Ed Webster via Flickr Creative Commons

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *